Belangrijkste redenen voor werknemers om in 2024 van baan te veranderen
Lessen om personeel aan te trekken en langer te behouden
Een beter salaris. Dat is voor werknemers nog altijd de belangrijkste reden om te wisselen van baan. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en onderzoeksbureau Q&A Research. Hoe kun je hierop inspelen?
Werkgever neemt voortrekkersrol in elektrisch rijden
8 op de 10 leaserijders rijdt elektrisch of wil dat gaan doen
Werkgevers stimuleren hun werknemers steeds meer om elektrisch te rijden. Bijna 8 op de 10 leaserijders maakte dankzij de werkgever al de overstap naar een elektrische auto, of overweegt dit serieus. Dat blijkt uit cijfers van ALD Automotive.
Ondernemersorganisaties bezorgd over toekomst economie en afname investeringen
VNO-NCW en MKB-Nederland trekken aan de bel bij Tweede Kamer
Het toekomstige verdienvermogen van Nederland staat onder druk. En dat komt door de teruglopende investeringen. Daarvoor waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland op maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze noemen ook twee mogelijke oplossingen.
Financiële vooruitblik 2024: veranderingen en verwachtingen voor ondernemers in het mkb
Economische trends, belastingen, personeelskosten en financiering
Ondernemers zijn graag goed voorbereid. Ook - of misschien wel juist - financieel gezien. In 2024 gaat er op dit vlak het een en ander veranderen voor ondernemers in het mkb. Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel praten we je bij over de stand van zaken van de Nederlandse economie, verwachte veranderingen in kosten, nieuwe belastingregels en financieringstrends.
Grootste veroorzakers van verzuim in 2023: stress en griep
Langdurig verzuim zorgt daarbij voor druk op het mkb
Uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat griep- en stressgerelateerde klachten de grootste oorzaak voor verzuim waren in 2023. Het gemiddelde aantal ziekmeldingen tussen december 2022 en november 2023 was 4,6% en was daarmee lager dan het jaar ervoor (4,7%). Langdurig verzuim neemt echter toe.
Invoering Europese CSRD heeft nu al gevolgen voor het mkb
Grote bedrijven moeten een uitgebreider duurzaamheidsrapport uitbrengen over de hele keten
Grote bedrijven moeten in 2024 uitgebreider rapporteren over duurzaamheid dan ze nu al doen. Dat is het resultaat van de invoering van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze verplichting heeft vanaf 2026 direct gevolgen voor het beursgenoteerde mkb. Maar ook dit jaar zullen veel kleinere bedrijven al impact ervan ondervinden, doordat de grote bedrijven over de hele keten moeten rapporteren.
7 op de 10 werknemers wil in 2024 meer aandacht besteden aan mentale gezondheid
Aanbod duurzame arbeidsvoorwaarden belangrijk voor werknemers
Weet jij wat je werknemers belangrijk vinden? Uit onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank blijkt dat 70% van de werknemers in 2024 meer aandacht wil besteden aan de eigen mentale gezondheid. Daarnaast zijn duurzame arbeidsvoorwaarden steeds populairder.
Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024
Dit gaat er in 2024 veranderen voor ondernemers
De wet- en regelgeving in Nederland is altijd onderhevig aan verandering. Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen voor ondernemers? In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwe wetten en regels voor ondernemers.
Digitale trends 2024: van AI tot cybersecurity
Dit zijn 7 technologische trends die jij in 2024 kan verwachten
De digitale wereld is volop in beweging. Bijblijven met technologische ontwikkelingen is van groot belang voor ondernemers, anders kan het maar zo dat je achter het net vist. Ben jij op de hoogte van de digitale trends voor ondernemers anno 2024? Lees het hier!
HR-trends 2024: wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom personeel?
7 HR-trends voor 2024 om niet te missen
Het succes van je onderneming is afhankelijk van heel wat factoren. Een belangrijk factor is natuurlijk je personeel. Je werknemers kunnen je bedrijf op grote hoogte brengen. Welke HR-trends kunnen je helpen om in 2024 te groeien? We zetten de belangrijkste HR-trends 2024 rondom personeel voor je op een rij.
Einde prijsplafond energie voor kleine ondernemers vanaf 1 januari 2024
Advies ACM: kies voor een vast contract als je zekerheid wilt
Consumenten en een deel van de ondernemers - de zogenaamde kleinverbruikers - profiteerden het afgelopen jaar van het prijsplafond voor de energiekosten. Maar daar komt vanaf 1 januari 2024 een einde aan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert consumenten nu een vast contract te nemen als je zekerheid wilt over de hoogte van je energietarieven. Wat is wijsheid voor ondernemers?
Collectieve zorgverzekering verdwijnt niet in 2024, aantrekkelijke voordelen blijven bestaan
Kleine en middelgrote werkgevers kunnen nog steeds interessante kortingen bieden
Sinds 2023 mag er geen korting meer gegeven worden op de basisverzekering. Maar de collectieve zorgverzekering blijven, ook in 2024, wel bestaan. Heeft een collectieve zorgverzekering nog wel voordelen en wat kun je doen voor je werknemers?
Grote bedrijven voorzien groei in 2024, maar maken zich zorgen over AI
Grootbedrijf voorziet investeringen in innovatie en duurzaamheid
Na tijden van crisis durven grote bedrijven in Nederland weer optimistisch naar de toekomst te kijken. Ze kijken weer naar de lange termijn en verwachten groei. Maar over de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is bij bestuurders nog veel onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de ING onder 207 bestuurders van grote Nederlandse bedrijven.
Voorlopig EU-akkoord over wetgeving rond AI
ChatGPT moet transparant zijn over de gebruikte trainingsdata
Er komt wetgeving om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in Europa te reguleren. Sommige toepassingen van AI worden helemaal geblokkeerd, terwijl andere toepassingen aan specifieke regels moeten voldoen. Dat is het resultaat van intensief overleg in het Europees Parlement.
Loonkloof neemt toe, maar niet onder zzp’ers
Acceptatie van thuiswerken mogelijke verklaring
De loonkloof bestaat nog steeds en is zelfs een beetje groter geworden. Maar dat is niet het geval onder zzp’ers. Volgens onderzoek van Intelligence Group verdienen vrouwen die als zzp’er werken inmiddels nagenoeg hetzelfde per uur als hun mannelijke collega’s. Dat zou betekenen dat de loonkloof bij zzp’ers verdwenen is.
13e maand is belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde
Hoe je dit extraatje kunt inzetten voor (nieuw) personeel
De 13e maand is veruit de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel. Ruim twee op de vijf werknemers zou hier het meest tevreden mee zijn als secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarmee is de 13e maand veel populairder dan bijvoorbeeld extra vakantiedagen, een pensioenregeling of een auto van de zaak. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Werknemers willen liever extra geld dan andere voordelen.
AI onverminderd populair op de werkvloer ondanks onrust bij OpenAI
Ondernemers zien kansen maar letten ook op de risico's
ChatGPT werd afgelopen week één jaar. Moederbedrijf OpenAI ‘vierde’ deze mijlpaal met een interne crisis die de halve maand november breed werd uitgemeten in het nieuws. Die onrust bij OpenAI staat de populariteit en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer niet in de weg. Dat nieuwe technologie zoveel impact maakt in zo’n korte tijd, gebeurt niet vaak.
Energiehubs als oplossing om verlaging CO2 uitstoot te realiseren
Ondernemers kunnen door gebruik te maken van energiehubs hun uitstoot verlagen
Op veel plekken in het land is het elektriciteitsnet op dit moment (bijna) vol. Door deze overvolle netwerken kunnen duizenden bedrijven niet snel genoeg verduurzamen. Door gebruik te maken van energiehubs kan de uitstoot door bedrijven met 4 tot 6 megaton worden teruggebracht in 2030. Dit komt neer op ongeveer 3 tot 4% van de totale uitstoot van Nederland.