Ook dienstverlenende organisaties hebben forse voetafdruk

Onderzoek CBS naar uitstoot alle bedrijven

Fabriek uitstoot

Niet alleen fabrieken, maar ook dienstverlenende organisaties spelen een belangrijke rol in de voetafdruk van broeikasgassen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Bij de term ‘uitstoot’ denken we al gauw aan vervuilende fabrieken of misschien de veestapel. Maar het CBS kijkt ook naar de uitstoot van dienstverlenende organisaties, zoals banken, IT-bedrijven en uitzendbureaus. Het onderzoek richt zich op de hele Nederlandse economie, oftewel alle bedrijfstakken.

Uitstoot bedrijven

De onderzoekers maakten onderscheid tussen ‘downstream’-afdrukken - van bedrijf naar de consument, simpel gezegd - en ‘upstream’-afdrukken - van toeleveranciers en hun toeleveranciers. Ze onderscheidden drie emissieprofielen van bedrijfstakken. De eerste is die waarvan bekend is dat ze hoge emissies hebben, zoals de veeteelt. Het tweede emissieprofiel richt zich op bedrijfstakken die veel producten inkopen om hun eigen producten te kunnen maken; bedrijfstakken dus met hoge emissies in de upstream-keten. Een voorbeeld hiervan, zo stellend e onderzoekers, is de voedingsmiddelenindustrie. Het derde tupe is dus de dienstverlenende sector.

Grote rol dienstverlenende sector

‘Onze berekeningen hebben zichtbaar gemaakt dat de dienstverlenende sector een grotere rol kan spelen in het verlagen van ketenemissies dan lang werd aangenomen’, aldus de onderzoekers in het nieuwsbericht van het CBS. Precieze cijfers worden niet genoemd in het bericht, maar het is dan ook nog een ‘verkennend onderzoek’.

Wat voor bedrijf je ook hebt, je kunt altijd zelf aan de gang met duurzaamheid om zo je voetafdruk te verkleinen. Ook als je maar een klein bedrijf hebt.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.