Tijd-voor-tijd: alles over TVT-uren
Wat je vooral wel en vooral niet moet doen
Tijd-voor-tijd is een aantrekkelijke manier om je personeel te belonen voor extra werk. Maar let op: je moet rekening houden met de regels, bijvoorbeeld in verband met het minimumloon. Hoe benut je TVT-uren optimaal in jouw organisatie? Dit moet je weten over tijd-voor-tijd.
Telefoon van de zaak, telefoonvergoeding en de belasting: zo zit het
Alles over de telefoonregeling en belastingvrij telefoonkosten vergoeden
Een telefoon van de zaak is een van de meest verstrekte secundaire arbeidsvoorwaarden. In dit artikel lees je de voordelen van het overnemen van de telefoonkosten, hoe je dit fiscaal gunstig aanpakt en met welke regels je rekening moet houden.
Dit is het minimumloon in 2025
Hoe hoog is het minimumloon per uur en per maand?
In Nederland geldt een wettelijk minimumloon. De hoogte hiervan wordt twee keer per jaar aangepast. Wat is het minimumloon in 2025? Hoe werkt het uurloon dat in 2024 is ingevoerd? En hoe bereken je het minimumloon per maand? Een uitleg en alle bedragen op een rij.
Dit is het minimumloon horeca in 2025
Ervaring, functie en leeftijd bepalen het loon in de horeca
Sinds 2024 moet je rekening houden met het minimumuurloon, ook in de horeca. Wat is in 2025 het minimumloon in de horeca en ligt dit loon hoger dan het wettelijk minimumloon? Ben je verplicht cao-lonen aan te houden? En hoe bepaal je het juiste loon? Een overzicht van de antwoorden.
Bruto netto verschil: zo werkt het
Van bruto naar netto uurloon
Als je iemand in dienst neemt, maak je loonafspraken. Meestal spreek je een bruto maandloon af, maar het kan ook een bruto uurloon zijn. Hoe weet je wat er van een bruto uurloon overblijft aan netto uurloon? Dit moet je weten over het bruto en netto loon.
Loonsverhoging geven: 7 redenen en inflatiecorrectie 2025
Laat salarisverhoging niet aan het toeval over
Personeel aantrekken en behouden is geen eenvoudige taak in tijden van inflatie en een krappe arbeidsmarkt. Loonsverhoging geven lijkt dan een van de weinige opties die je hebt. Toch is het niet verstandig om in het wilde weg met loonsverhogingen te strooien. Hoe pak je het aan? Zo voorkom je dat je salarisverhoging aan het toeval overlaat.
Gemiddeld en modaal salaris in Nederland: een overzicht
Check het salaris voort modaal en gemiddeld inkomen, ook per functie en leeftijd
Natuurlijk wil je je medewerkers een goed inkomen bieden. Maar wat is goed? Het helpt om een benchmark te hebben. Wat is het gemiddelde salaris in Nederland en wat is het verschil met het modaal inkomen? Bekijk dit overzicht en vergelijk het loon met het gemiddeld salaris per leeftijd, branche en beroep. En ontdek wat dit betekent voor jouw loonkosten.
Salarissen in januari 2025 flink omhoog
Ruim 10% loonstijging in een jaar tijd
De salarissen in Nederland zijn in de eerste maand van dit jaar aanzienlijk gestegen ten opzichte van vorige maand. Het modaal salaris is nu € 3.643,55 en dat is 7,7% hoger dan in december. Zo blijkt uit de loonindex van Van Spaendonck op basis van 1,2 miljoen geanonimiseerde loonstroken van 145.000 Nederlandse bedrijven.
Werk-privébalans belangrijker dan salaris? Zo behoud je werknemers
Een derde neemt ontslag bij verstoorde balans
Voor het eerst in 22 jaar vinden werknemers een goede werk-privébalans belangrijker dan salaris. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Randstad onder 26.000 mensen in 35 landen. Een derde van de werknemers die vorig jaar ontslag nam, deed dit vanwege een verstoorde werk-privébalans of slechte werksfeer.
Het nulurencontract: wat zijn de regels?
Wanneer geef ik mijn personeel een nulurencontract?
Een medewerker in dienst nemen, zonder dat je een uren-afspraak met hem maakt. Dat kan met het nulurencontract. Wat houdt deze contractsoort precies in?
Deel parttimers ontvangt minder netto salaris in 2025: zo zit dat
Veranderde belastingregels zorgen voor lager netto salaris
Heb jij parttimers in dienst? Dit jaar houden ze misschien netto minder over van hun salaris. Dit komt onder andere door gewijzigde belastingregels. Het verschil kan oplopen tot zo’n zeven tientjes per maand, heeft HR- en salarisdienstverlener ADP berekend.
Reiskostenvergoeding privégebruik openbaar vervoer: hoe zit dat precies?
Pluk de vruchten van een NS-Business card
Vergoed je de reiskosten per openbaar vervoer van je werknemers? Top! Je medewerkers maken daarnaast waarschijnlijk ook privé gebruik van het openbaar vervoer; mag je dat ook vergoeden? En hoe zit dat met de administratie ervan? We zetten de belangrijkste voorwaarden kort voor je op een rijtje.
Onkostenvergoeding en onbelaste vergoedingen
Je personeel vergoeden zonder belasting te betalen
Over sommige vergoedingen aan je medewerkers hoef je geen loonheffingen te betalen. Dat levert je al snel een netto voordeel van 50% op. Welke vergoedingen zijn onbelast?
Moet ik reiskostenvergoeding doorbetalen tijdens vakanties?
Wanneer wel en wanneer niet vergoeden?
De reiskosten van medewerkers mag je in 2025 tot € 0,23 per kilometer belastingvrij vergoeden. Maar als ze ziek zijn of vrije dagen opnemen, hoeven ze die reiskosten niet te maken en mag je de vergoeding stopzetten. Hoe zit het eigenlijk met het verschil tussen vaste en variabele reiskostenvergoeding; heeft dat invloed op het wel of niet doorbetalen tijdens vakanties? En wat is de rol van de Belastingdienst?
Reiskostenvergoeding 2025: waar hebben je werknemers recht op?
Hoe hoog is de onbelaste reiskostenvergoeding?
Voor werknemers die niet op een steenworp afstand van werk wonen, kun je reiskostenvergoeding uitkeren. Met een gemiddelde woon-werkafstand van 22,7 kilometer (2023) in Nederland is de kans dus groot dat je hiermee te maken krijgt. Waar hebben je werknemers eigenlijk recht op en welke andere zaken zijn van belang?
Werkkostenregeling 2025: wat is het en welke kosten vallen eronder?
Deze vergoedingen kun je onbelast verstrekken aan je werknemers
Wist je dat je als werkgever je werknemers soms iets extra’s kunt geven zonder dat je loonbelasting daarover hoeft te betalen? Dit kan via de werkkostenregeling oftewel de WKR. Deze regeling is breed toepasbaar, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. In dit artikel lees je hoe de WKR werkt en welke vergoedingen je als werkgever onbelast kunt verstrekken.
Loonsverhogingen naar verwachting minder hoog in 2025
Wel zijn de loonsverhogingen nog steeds fors
Bedrijven zullen in 2025 naar verwachting minder hoge loonsverhogingen doorvoeren dan in voorgaande jaren. Dat denkt werkgeversvereniging AWVN. Na een periode van historisch hoge loonstijgingen lijken werkgevers terughoudender te worden. Dit komt door stijgende kosten, zorgen over de economische situatie en het afvlakken van de inflatie.
Zo trek je met de salarisonderhandelingen je kandidaat over de streep
8 tips voor succesvolle onderhandelingen
Mooi nieuws: je hebt een geschikte kandidaat gevonden voor je vacature. En de kandidaat is ook nog eens net zo enthousiast als jij. Hoe zorg je er nu voor dat die kandidaat na de salarisonderhandeling daadwerkelijk zijn handtekening onder het contract zet? Hoe weet je wat een goed salaris is? En welke tactieken kun je inzetten als je niet (nog) meer salaris kunt bieden? Dit zijn 8 tips voor succesvolle salarisonderhandelingen.