Dit is het minimumloon horeca in 2025

Ervaring, functie en leeftijd bepalen het loon in de horeca

Restaurant - tafel - glazen - terras
Arbeidsovereenkomst wat voor soorten zijn er

Arbeidscontracten

MKBSD-Juridische-documenten-mockup

Rechtsgeldige documenten voor je personeelsbeleid

Sinds 2024 moet je rekening houden met het minimumuurloon, ook in de horeca. Wat is in 2025 het minimumloon in de horeca en ligt dit loon hoger dan het wettelijk minimumloon? Ben je verplicht cao-lonen aan te houden? En hoe bepaal je het juiste loon? Een overzicht van de antwoorden.

Minimumloon horeca 2025 gebaseerd op minimumuurloon

Door de invoering van het wettelijk minimumuurloon is de afgelopen jaren veel veranderd voor horecaondernemers. Bij deze nieuwe wetgeving is het uurloon het uitgangspunt voor het bepalen van het maandloon. Voorheen was het maandloon bepalend voor het berekenen van het uurloon. Daardoor ontving een werknemer met een 40-urige werkweek een lager uurloon dan werknemers met een 36-urige werkweek. Klinkt dit ingewikkeld? Lees dan meer over de invoering van het uniforme uurloon.

Werkweek horeca

In de horeca geldt een fulltime werkweek van 38 uur. Er wordt gewerkt met een jaarurensystematiek. Of anders gezegd: 1.976 uren per jaar (referentieperiode van 12 maanden). Een fulltime medewerker werkt gemiddeld 38 uur per week. Als je wilt weten wat je als horecaondernemer minimaal aan arbeidsloon betaalt in 2025, neem je als basis het minimumuurloon. Het wettelijk minimummaandloon bereken je als volgt:

  • (1976 / 12) x minimumuurloon

Minimumloon 2025 horeca (basisloon):

  • Per 1 januari 2025 is het basisloon voor werknemers van 20 jaar en ouder: € 14,06 per uur

  • Per 1 juli 2025 wordt dit bedrag opnieuw aangepast naar het dan geldende wettelijk minimumuurloon

Het minimummaandloon in de periode 1 januari 2025 tot 1 juli 2025 is:

(1976 / 12) x 14,06 = € 2.315,21

Let op: werkt een personeelslid meer dan de 1975 uren op jaarbasis? Dan moet je deze extra uren minimaal op het niveau van het wettelijk minimumuurloon 2025 uitbetalen.

Minimumloon horeca in 2024 en 2025 flink gestegen

De nieuwe wetgeving over het minimumloon heeft ook gevolgen voor de horeca. Het komt erop neer dat de laagste lonen in de horeca in 2024 en 2025 flink zijn gestegen. Dat zie je terug in de loontabellen verderop in dit artikel. Maar alvast ter vergelijking:

Minimumloon horeca 2025 versus 2024 (per maand)

2024 (per maand)*2025 (per maand)*Stijging (%)
€ 2.185,13€ 2.315,216% (afgerond)

Minimumloon horeca 2024 versus 2023 (per maand)

2023 (per maand)*2024 (per maand)*Stijging (%)
€ 1.995,00€ 2.185,139,5% (afgerond)

* Brutobedrag per maand op basis van een 38-urige werkweek

Voorkom boetes en houd je aan het minimumuurloon

Het is belangrijk om de wettelijke loonsverhogingen door te voeren. Blijkt dat je je werknemers onderbetaalt? Dan kun je een flinke boete krijgen. Een boete voor onderbetaling kan oplopen tot € 1.250. Wil je er zeker van zijn dat je geen fouten maakt in je salarisadministratie? Gebruik dan een speciale tool voor salarisadministratie.

Minimumloon horeca 1 januari 2025 (per uur)

Het uurloon van een horecamedewerker van 20 jaar of ouder is € 14,06. In 2024 was dit uurloon in de horeca € 13,27. Je kunt dus wel stellen dat het minimumloon in de horeca flink gestegen is: met 6% en het jaar ervoor met 9,5%!

Vakkracht van 20 jaar of ouder betaal je het hoogste minimumuurloon

Houd ook rekening met de horeca-cao. Die bepaalt dat je werknemers vanaf 20 jaar het hoogste minimumloon betaalt. In andere branches is dit meestal vanaf 21 jaar.

Minimumuurloon horeca 2025 versus 2024

Leeftijd2024 (per uur)2025 (per uur)Stijging (%)
vanaf 20 jaar€ 13,27€ 14,066% (afgerond)

Tip: Lees meer over het minimumuurloon en het minimumloon

Hoe komt het uurloon voor de horeca tot stand?

Het wettelijk minimumloon voor de horeca is niet anders dan het minimumloon in andere branches, maar je zult voor de horeca rekening moeten houden met aanvullende regels in de horeca-cao, bijvoorbeeld over iemands opleiding of ervaring. Straks meer daarover.

Voor het bepalen van het uurloon in de horeca, kijk je naar drie pijlers:

  • Het Wettelijk minimumloon (WML). Het loon dat je werknemer minimaal moet krijgen volgens de Nederlandse wet. Het WML wordt twee keer per jaar bijgesteld (1 januari en 1 juli).

  • De horeca-cao. In de horeca-cao staan aanvullende regels voor het minimum uurloon dat je iemand in de horeca moet betalen.

  • Afspraken. Bij het vaststellen van het loon, kijk je naar iemands opleiding en ervaring. Op basis daarvan maak je afspraken en bepaal je het uurloon.

Tip: Lees meer over het minimumloon in 2025

Loonschalen horeca per 1 januari 2025

In de horeca-cao staan loonschalen die de hoogte van het salaris bepalen in de horeca. In welke schaal je werknemer precies valt, hangt af van het type functie. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen vakkrachten en niet-vakkrachten en leeftijd van de werknemer. Eventuele fooi is niet meegenomen. Elk jaar op 1 januari en 1 juli worden de lonen aangepast.

Voor de hogere functiegroepen gelden ook zogenaamde periodieken: periodieke verhogingen, loonstapjes binnen een salarisschaal. Deze periodieke verhogingen zijn trouwens niet verplicht. Voor de complete loontabel, inclusief alle periodieken, bezoek je de website van KHN (Koninklijke Horeca Nederland).

Salarisschaal≥ 20 jaar19 jaar18 jaar
1€ 14,06€ 12,65€ 11,25
2€ 14,06€ 12,65€ 11,25
3€ 14,41€ 12,96€ 11,52
4€ 14,45€ 13,00€ 11,56
5€ 14,69€ 13,23€ 11,76
6€ 15,52€ 13,97€ 12,41
7€ 17,01€ 15,31€ 13,61
8€ 18,63€ 16,77€ 14,90
9€ 20,31€ 18,28€ 16,25
10€ 22,13€ 19,92€ 17,71
11€ 24,13€ 21,71€ 19,30
Salarisschaal≥ 20 jaar basisloon vakkracht≥ 20 jaar eindloon vakkracht
1€ 2.315,21€ 2.408,75
2€ 2.315,21€ 2.408,75
3€ 2.372,03€ 2.494,77
4€ 2.378,79€ 2.683,41
5€ 2.419,75€ 2.929,52
6€ 2.555,40 € 3.177,31
7€ 2.801,74€ 3.553,28
8€ 3.067,87€ 3.890,81
9€ 3.343,83€ 4.325,60
10€ 3.644,73€ 4.714,85
11€ 3.972,79€ 5.139,23

Horeca cao-lonen: vakkracht en niet-vakkracht

Je moet ook rekening houden met de horeca-cao, die is namelijk leidend. De horeca-cao maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen vakkrachten en niet-vakkrachten. Dit onderscheid is bepalend voor het loon dat je werknemer krijgt. Daarnaast moet je rekening houden met zijn functie.

Salaris horeca 2025 voor vakkrachten

De hogere lonen in de horeca-cao zijn van toepassing als iemand vakkracht is. Een vakkracht is een vakbekwaam persoon, wat betekent dat hij of zij voldoende ervaring heeft opgebouwd in de horeca. Er is sprake van voldoende ervaring als de medewerker 1.976 uur in een bepaalde functie in de horeca heeft gewerkt of in het bezit is van een vakdiploma. Ervaringsuren kunnen opgebouwd worden vanaf 18 jaar en moeten worden bijgehouden. Ervaring kan bij meerdere werkgevers worden opgebouwd. 

Salaris horeca 2025 voor niet-vakkrachten

Elke medewerker die geen vakkracht is, ontvangt het wettelijk minimumloon. Ook BBL-leerlingen zijn niet-vakkrachten. Zij hadden in eerdere cao's afwijkende lonen, maar dit is niet langer het geval. Leerlingen worden nu aangemerkt als niet-vakkracht en verdienen dus ook het wettelijk minimumloon.

Niet-vakkrachten ontvangen volledig basisloon vanaf 21 jaar

Er is wel een belangrijk verschil: niet-vakkrachten ontvangen pas vanaf 21 jaar het hoogste minimumuurloon (100%).  

Functie bepaalt salarisschaal horeca

Lonen in de horeca verschillen naarmate het takenpakket meer verantwoordelijkheid bevat. Bij het bepalen van loon is het dus belangrijk goed op papier te zetten onder welke referentiefunctie de werknemer valt in de horeca-cao. De lonen die bij deze schalen horen zijn alleen van toepassing voor vakkrachten.

MKBSD Tools
MKBSD Tools

Hoe bepaal je het minimumloon horeca?

Om te bepalen wat je een horecamedewerker minimaal moet betalen, kun je het volgende stappenplan volgen:

  • Is iemand vakkracht of niet?

  • Wat is de functie en wat is de waardering van deze functie volgens de cao?

  • Wat is iemands leeftijd?

Op basis van deze stappen kun je, in combinatie met de cao, het loon van je werknemer bepalen. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers de cao niet goed kennen, waardoor iemand verkeerd ingeschaald wordt.

Minimumloon horeca & nulurencontract

In de horeca is het nulurencontract erg populair omdat deze branche vaak te maken heeft met pieken in de werkdruk. Handig om dan een paar extra werknemers te kunnen oproepen. Ook wordt er veel met vakantiekrachten gewerkt. Je kunt overigens ook kiezen voor het oproepcontract met voorovereenkomst en het min-maxcontract. Welk contract je ook kiest, je moet ook hier rekening houden met het minimumloon voor de horeca.

Veelgestelde vragen

Werkt de horeca met een minimumloon?

Ja, maar je zult ook moeten rekening houden met iemands ervaring, functie en leeftijd. In sommige functiegroepen is het loon gelijk aan het Wettelijk minimumloon.

Wat is het minimumloon horeca?

Het minimumloon horeca is gelijk aan het geldende minimumloon. In 2024 was dat € 2.185,13 per maand voor iemand van 21 jaar of ouder. Per 1 januari 2025 geldt er een wettelijk minimumuurloon van € 14,06 voor werknemers van 20 jaar en ouder. Je moet daarnaast ook rekening houden met de regels in de cao.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.