Salarissen stijgen fors: dit is het modaal inkomen in 2025
De salarisverhogingen van de afgelopen jaren zetten gestaag door. In het eerste kwartaal van 2025 is het modaal salaris in Nederland gestegen naar € 3.458,06. Dat is een toename van 3,5% ten opzichte van eind 2024. De cijfers komen uit de nieuwste loonindex van Van Spaendonck. Deze index is gebaseerd op meer dan 1,2 miljoen loonstroken van 145.000 bedrijven.
Europese Commissie stelt met omnibuspakket versoepeling duurzaamheidsregels voor
Wat betekent dit voor jou?
De Europese Commissie wil het ondernemers makkelijker maken om aan duurzaamheidsregels te voldoen. Op 26 februari stelde ze met het zogenaamde omnibuspakket versimpelingen en versoepelingen voor in twee belangrijke richtlijnen: de CSRD en de CSDDD. Doel is om de administratieve lasten voor ondernemers te verminderen en de Europese concurrentiekracht te vergroten. De voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement.
Meer arbeidsongevallen in 2024, maar minder vaak fatale afloop
Arbeidsinspectie ziet verhoogd risico bij tijdelijke krachten
Het aantal arbeidsongevallen is in 2024 flink gestegen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Maar er is ook goed nieuws: het aantal dodelijke ongelukken daalde juist. Een opvallende ontwikkeling in de veiligheid op de werkvloer.
Hersteloperatie belasting box 3: kabinet dient wetsvoorstel tegenbewijsregeling in
Zo kun je geld terugkrijgen als je rendement lager is dan het fictief rendement
Het kabinet heeft op 14 maart 2025 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd voor een tegenbewijsregeling in box 3. Als deze wet wordt aangenomen, kun je vanaf deze zomer aantonen wat je echt hebt verdiend met je vermogen. Is dat lager dan het bedrag waar de Belastingdienst nu vanuit gaat? Dan kun je mogelijk geld terugkrijgen. Deze regeling is een tijdelijke oplossing totdat in 2028 een nieuwe belastingwet ingaat.
Bijna helft van de bedrijven verwacht in 2025 minder zzp’ers in te huren
Personeelstekort blijft belangrijkste reden om wél zelfstandigen in te schakelen
42% van de bedrijven die vorig jaar zzp'ers inhuurden, verwacht dat minder te doen in 2025. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS - gebaseerd op de Conjunctuurenquête Nederland van januari 2025. Dit is een opvallende trend, aangezien de afgelopen jaren het aantal zelfstandigen telkens groeide. Ondernemers lijken zich vooral zorgen te maken over de strengere handhaving op de Wet DBA.
1 op de 5 mkb-ondernemers heeft nu al te maken met verplichte duurzaamheidsrapportage CSRD
Toch is CSRD bij meerderheid ondernemers nog onbekend
Bijna een vijfde van de mkb-ondernemers is nu al in aanraking geweest met de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). De impact van de nieuwe Europese regels voor duurzaamheidsrapportage is al voelbaar, toch is de richtlijn bij veel ondernemers nog onbekend. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Motivaction.
Nederlandse webshops lopen miljarden mis door slechte toegang
Nieuwe wet EAA moet voor verandering zorgen
Veel webshops in Nederland zijn niet toegankelijk voor klanten met een beperking. Daardoor lopen ze elk jaar in totaal 4,2 miljard euro mis aan omzet. Dat blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org, Betaalvereniging Nederland en Level Level.
Uurtarieven van zzp'ers in 2025: grote verschillen tussen sectoren en functies
Loonkloof blijft zichtbaar: ‘mannenberoepen’ beter betaald dan ‘vrouwenberoepen’
Hoewel de gemiddelde uurtarieven van zzp'ers over de hele linie stijgen, zien we grote verschillen tussen sectoren, functies en geslachten. Begin 2025 ligt het gemiddelde zzp-uurtarief op € 81. Dit kan - afhankelijk van de sector en specialisatie - fors hoger of lager uitvallen. Huur je regelmatig zelfstandigen in of ben je zelf werkzaam als zzp’er? Dan doe je er goed aan om inzicht te hebben in de actuele zzp-uurtarieven en marktontwikkelingen.
Loonkloof wordt kleiner in mkb, maar verschillen per leeftijd en functie blijven groot
‘Vrouwenberoepen’ worden 17,8% minder betaald dan ‘mannenberoepen’
Het modaal salaris van mannen is 8,1% hoger dan dat van vrouwen in het mkb. Dat is fors, maar begin 2024 was dit verschil nog 11%. Ook blijkt dat met name bij 50-plussers en in sommige sectoren de beloningsverschillen groot zijn. Deze cijfers komen uit onderzoek van MKB Servicedesk en Van Spaendonck Groep. In aanloop naar Internationale Vrouwendag zijn ruim 1,2 miljoen recente, geanonimiseerde loonstroken in het mkb geanalyseerd.
Belastingtips voor ondernemers: regel jouw belastingaangifte zonder zorgen
Bekijk de video of lees de tips in dit artikel
Het is maart en dus weer tijd voor de belastingaangifte. Voor ondernemers een belangrijk moment om de financiële administratie op orde te brengen en optimaal gebruik te maken van aftrekposten en regelingen. Een goed voorbereide aangifte bespaart tijd en voorkomt fouten die kunnen leiden tot naheffingen of gemiste voordelen.
Trump dreigt met 25% importheffing in VS op EU-goederen
Hoe beperk je de negatieve gevolgen voor jouw bedrijf?
De handelsspanningen tussen de VS en de EU lopen op. Donald Trump heeft aangekondigd dat hij ‘spoedig’ importheffingen van 25% wil invoeren op Europese goederen. Dit kan een flinke impact hebben als je goederen exporteert naar de VS. Hoe kun je je hierop voorbereiden en de schade beperken?
De European Accessibility Act gaat van start: hoe verbeter je je digitale toegankelijkheid?
Wat is de European Accessibility Act precies en wat betekent dit voor jou?
Vanaf juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Deze nieuwe wetgeving heeft als doel digitale toegankelijkheid binnen de Europese Unie te verbeteren, zodat iedereen - inclusief mensen met een beperking - toegang heeft tot digitale diensten en producten. Wat betekent dit voor jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat je aan de wet voldoet? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de EAA en hoe je digitale toegankelijkheid verbetert.
Recordaantal bedrijven gestopt in 2024, vooral zzp'ers
Veel eenmanszaken stopten vrijwillig, ook iets meer faillissementen
Afgelopen jaar werden er 153.000 bedrijven beëindigd. En dat is een record volgens cijfers die het CBS sinds 2007 verzamelt. Vooral veel zzp'ers stopten. Daarnaast nam het aantal faillissementen iets toe in vergelijking met de jaren ervoor.
Uurtarieven zzp'ers en gedetacheerden stegen minder hard dan cao-lonen
Beperkte tariefgroei van 1% tot 1,5% verwacht in 2025
De uurtarieven van flexibel werkenden, zoals zzp'ers en gedetacheerden, zijn in 2024 met gemiddeld 3,6% gestegen. Deze stijging blijft ver achter bij de gemiddelde cao-loonstijging van 6,6% in dezelfde periode. Voor 2025 wordt een nog lagere tariefstijging verwacht, tussen de 1% en 1,5%. Dit blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdata-specialist Intelligence Group.
Personeelstekort? Steeds meer bedrijven kiezen voor arbeidsmigranten
Aantal werkvergunningen stijgt met 12% in 2024
Het UWV verstrekte vorig jaar 20.172 werkvergunningen aan arbeidsmigranten en werkstudenten van buiten de EU. Dit is 12% meer dan een jaar eerder en zelfs 26% meer dan in 2022. Het gaat om personeel uit niet-EU landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. De stijgende lijn is al sinds 2019 zichtbaar.
Verzuim stijgt naar hoogste niveau in vier jaar
Griepepidemie zorgt voor nieuwe piek in ziekmeldingen
Het aantal ziekmeldingen was in januari hoger dan in de afgelopen vier jaar. Het gemiddelde verzuimpercentage steeg daarmee naar 5,1%. Een maand eerder, in december 2024, was het ziekteverzuim juist lager dan in de afgelopen vier jaar. Dit blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
Helft bedrijven past het werk aan door personeelstekort
6 op de 10 werkgevers hebben last van krappe arbeidsmarkt
Bijna de helft van de werkgevers deelt het werk anders in vanwege een gebrek aan werknemers. Ongeveer 60% van de bedrijven heeft nog altijd last van de krapte op de arbeidsmarkt en zoekt daarom creatieve oplossingen. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV onder 2300 werkgevers.