Ondernemersnieuws

Nieuws

Personeelstekort kost ondernemers omzet

Meer medewerkers en minder wanbetalers bovenaan wensenlijstje

Personeelstekort en cashflowproblemen door wanbetaling bezorgen ondernemers de meeste kopzorgen. Hoe kan ik vakbekwame medewerkers aantrekken en behouden? En zorgen dat mijn klanten (op tijd) betalen? Dat zijn de twee vragen waar (ook) jouw collega-ondernemers wel eens wakker van liggen. Dat blijkt uit het Exact MKB Barometer onderzoek 2024.

12 juni 2024 4 minuten

Nieuwe kabinetsvisie: samen sterker tegen cyberdreigingen

Kabinet wil bedrijven sneller kunnen waarschuwen voor cyberdreigingen

Digitale dreigingen blijven veranderen en worden steeds geavanceerder. Het is daarom belangrijk dat overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties hun digitale veiligheid goed regelen. Dit vraagt om meer en betere samenwerking tussen overheid en bedrijven. Daarom heeft het kabinet een toekomstplan gemaakt met een Cyberweerbaarheidsnetwerk. Hier lees je wat het is en wat het betekent voor ondernemers.

06 juni 2024 2 minuten

Verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen stabiliseert

Inhaalrace vrouwen stagneert

De laatste jaren is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen vrijwel gelijk gebleven. Opvallend, want de genderkloof op het gebied van arbeidsparticipatie werd in de periode 2004 tot 2019 elk jaar gestaag kleiner.

03 juni 2024 2 minuten

Personeelstekorten belangrijkste belemmering in verhogen productiviteit

Hoe verhoog je de productiviteit in een krappe arbeidsmarkt?

Onderzoek van het CBS in samenwerking met KvK, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW laat zien dat 75% van de ondernemers aangeeft maatregelen te nemen om de productiviteit te verhogen. Hierin ervaart zo’n 40% een belemmering door tekort aan personeel. Welke maatregelen gebruiken ondernemers nu, waar zien ze belemmeringen en hoe kun jij ook in een krappe arbeidsmarkt werken aan het verhogen van de productiviteit?

03 juni 2024 2 minuten

Arbeidskrapte Q1 2024: Ondanks minder krapte, nog steeds spanning

Cijfers CBS en hoe je omgaat met arbeidskrapte

In het eerste kwartaal van 2024 was het iets minder krap op de arbeidsmarkt. De arbeidskrapte nam met 1 vacature per 100 werklozen af. Maar ondanks deze afname nam het aantal werklozen met 13.000 toe. De spanning blijft. Wat zeggen de cijfers en wat kun jij doen om aan personeel te komen in een krappe arbeidsmarkt?

28 mei 2024 2 minuten

Meer vaste en minder flexibele arbeidscontracten

Wel meer flexibele werknemers met uitzicht op een vast contract

In het eerste kwartaal van 2024 was 28% van de werkzame beroepsbevolking in Nederland een werknemer met een flexibele arbeidsrelatie. Dat komt neer op 2,7 miljoen werknemers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar, een daling van 30.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze cijfers werden gemeld door CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid.

27 mei 2024 2 minuten

Hoofdlijnenakkoord: wat betekent dit voor ons ondernemersklimaat?

Aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen

De vier partijen die ons land gaan regeren zijn tot een hoofdlijnenakkoord gekomen. Hierin zijn ook plannen opgenomen die impact hebben op het ondernemerschap in Nederland. Hoewel verdere uitwerking nog volgt, wil het nieuwe extraparlementaire kabinet het ondernemings- en investeringsklimaat in ons land stimuleren.

23 mei 2024 3 minuten

Grootste loonstijging in 45 jaar

Salarispijn of kans?

De publicatie ‘De arbeidsmarkt in cijfers van 2023’ van het CBS laat zien dat de bruto verdiende uurlonen in 2023 met 7% zijn gestegen. De bruto verdiende lonen stegen hiermee harder dan de cao-lonen. Geeft deze stijging alleen maar salarispijn of is het ook een kans? De cijfers in perspectief en tips om kansen te pakken in krappe tijden.

21 mei 2024 3 minuten

Zwakke wachtwoorden en malware wereldwijd grootste oorzaken van cybersecurity-incidenten onder mkb’ers

Werknemers vaak onbedoeld de oorzaak van veiligheidslekken

Uit onderzoek van Kaspersky (Human Factor Survey 2023) blijkt dat meer dan de helft van alle cybersecurity-incidenten onder mkb’ers wordt veroorzaakt door twee boosdoeners: medewerkers die per ongeluk malware downloaden (28%) en het gebruik van zwakke wachtwoorden - in combinatie met het niet regelmatig vernieuwen van wachtwoorden (25%). Toch heeft dit verhaal ook een zilveren randje: met een sterk wachtwoordbeleid en duidelijke protocollen kan de cybersecurity eenvoudig worden verbeterd.

21 mei 2024 1 minuten

Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?

Maak jij al gebruik van ChatGPT? Deze tool is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?

17 mei 2024 8 minuten

Helft bedrijven betaalt facturen vaak te laat

Vooral mkb heeft moeite om op tijd te betalen

Slechts een kwart van de bedrijven in Nederland betaalt vrijwel alle facturen (90-100%) op tijd. Vooral het mkb worstelt om binnen de gestelde termijn te betalen. 20% van de middelgrote bedrijven betaalt zelfs de meerderheid van hun facturen te laat. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch.

15 mei 2024 3 minuten

Geld nodig voor mkb in strijd om innovatie

Europese potentie zit hem vooral in midden- en kleinbedrijf

Het midden- en kleinbedrijf heeft de sleutels in handen om te zorgen voor economische groei en innovatie. Dat staat in een Europees rapport dat onlangs verscheen. Er is wel meer geld nodig om de potentie van het mkb te benutten. Hoe profiteer jij daarvan?

13 mei 2024 3 minuten

Voorjaarsnota 2024: dit betekent het voor jou als ondernemer

Mkb-ondernemer wordt geraakt

Het demissionaire kabinet heeft onlangs de Voorjaarsnota 2024 gepresenteerd. Om het gat in de begroting van het Rijk te verkleinen zijn een aantal maatregelen voorgesteld, die ook jou als ondernemer in het mkb raken.

06 mei 2024 3 minuten

Nieuw Europees regelkader voor toereikend minimumloon

Werken moet lonend zijn

De Europese Unie heeft nieuwe regels ingevoerd om te beoordelen of het minimumloon in elk land voldoende is om van te leven. Zo willen ze de leef- en werkomstandigheden van Europeanen verbeteren. De Nederlandse regering heeft deze regels omgezet in een wetsvoorstel. Wat betekent dat voor het minimumloon in Nederland en gaat er iets veranderen?

06 mei 2024 2 minuten

Stijging aantal faillissementen zet door in 2024: wat betekent dit voor jou?

Faillisementen terug op niveau pre-corona

In de eerste drie maanden van 2024 zijn telkens iets minder bedrijven failliet gegaan, vergeleken met de voorgaande maand. Een voorzichtig positief signaal. Maar het aantal faillissementen ligt al vanaf 2022 onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2024 werden 1003 faillissementen uitgesproken, tegenover 819 in het eerste kwartaal van 2023.

30 april 2024 2 minuten

Mobiliteit: 35% van de mkb’ers verwacht binnen 5 jaar over te stappen van bezit naar gebruik

Ontdek de voordelen en tips om zelf in te spelen op de trend

Onderzoek van ANWB Zakelijk laat zien dat 82% van de ondernemers in Nederland verwacht over te stappen naar het delen van vervoersmiddelen, in plaats van het zelf bezitten daarvan. Waarom wint deelmobiliteit zo snel terrein en hoe kun je zelf de overstap maken?

29 april 2024 3 minuten

Van 10 naar 3 verlofregelingen voor meer balans

Kabinet wil stelsel vereenvoudigen

Het kabinet wil het huidige stelsel van 10 wettelijke verlofregelingen terugbrengen naar 3. Dit moet het voor werkgevers en werknemers makkelijker maken om gebruik te maken van de verschillende verlofregelingen. Fijn voor nu, maar ook met oog op de toekomst waar de verwachting is dat zorgverlof vaker nodig is door de vergrijzing en het feit dat we langer doorwerken.

25 april 2024 2 minuten

Wat betekent accijnsverhoging op LPG voor het mkb?

Beleid is er nog lang niet

Misschien heb je het al wel gelezen: het kabinet zou overwegen om de accijns op LPG te verhogen. En fors ook. Belangenvereniging Vereniging Vloeibaar Gas meldde deze week dat nagedacht wordt over een accijnsverhoging waardoor de gemiddelde rekening per huishouden van €300 per jaar naar €1200 per jaar zal gaan. Maar voorlopig is dit nog niet aan de orde, blijkt uit een deze week verschenen brief aan de Tweede Kamer. Ondernemers hoeven dus niet direct in de kramp te schieten.

22 april 2024 2 minuten

Getoond 37 tot en met 54 van 194 totaal, er zijn meerdere pagina's