Fiets van de zaak aanbieden nu laagdrempeliger

Minder administratief gedoe bij een fiets van de zaak

fiets-mobiliteit-vervoer-mannen-stoep

Het wordt administratief eenvoudiger je werknemers een fiets van de zaak te geven. Dat is het resultaat van een gesprek tussen werkgevers en de staatssecretaris van Financiën Van Rij. In de huidige regeling blijken veel werkgevers hun werknemers namelijk geen fiets van de zaak aan te bieden vanwege de administratieve rompslomp.

De fiets van de zaak is ongekend populair. Steeds meer werknemers reizen met een zakelijke (elektrische) fiets naar het werk. Maar die groep moet nog groter worden als het aan de overheid ligt. Een belangrijke administratieve vereenvoudiging moet daaraan bijdragen.

Deels fiets van de zaak, deels eigen vervoer

Het komt relatief veel voor dat een werknemer deels met de fiets van de zaak, deels met eigen vervoer naar het werk komt: bijvoorbeeld 3 dagen per week met de fiets en de andere 2 dagen met de eigen auto of het openbaar vervoer. In zulke gevallen biedt de werkgever vaak een (vaste) reiskostenvergoeding aan voor de reizen met het privévervoermiddel. Op dit moment is de maximaal onbelaste reiskostenvergoeding € 0,21 per kilometer.

Bewijslast geeft veel gedoe

Voor de reiskostenvergoeding geldt op dit moment dat de werkgever moet kunnen aantonen hoe de werknemer naar de werkplek reist. Dat is administratief veel werk als iemand een privévervoermiddel én een fiets van de zaak gebruikt. Veel gedoe dus om deze bewijslast te leveren.

Minder fietsen van de zaak

Het gevolg van het administratieve gedoe is dat veel werkgevers ervoor kiezen geen fiets van de zaak aan te bieden. En dat is jammer, want de overheid wil het gebruik van de fiets in woon-werkverkeer juist stimuleren. Wat gaat er nu veranderen?

Individuele afspraken over eigen vervoer

De bewijslast bij een vaste reiskostenvergoeding wordt op de volgende manier vereenvoudigd: werkgever en werknemer mogen afspraken met elkaar maken over hoeveel dagen per week de werknemer met de fiets van de zaak naar de werkplek reist en hoeveel dagen met eigen vervoer. Op basis hiervan wordt de vaste reiskostenvergoeding vastgesteld. 

Natuurlijk moeten deze afspraken in redelijke mate aansluiten bij de realiteit en de situatie van de medewerker. Maar de afspraak vervalt niet meteen als een werknemer er incidenteel vanaf wijkt.

Fietsregeling

Op deze manier kan de werkgever de werknemer eenvoudiger laten profiteren van de aantrekkelijke voorwaarden van de fietsregeling. Onder die regeling geldt: voor een bijtelling van slechts 7% (over de adviesprijs van de fiets) mag een werknemer die fiets van de zaak zowel zakelijk als privé gebruiken. De fietsregeling was al populair, maar zal waarschijnlijk door deze administratieve vereenvoudiging verder in populariteit toenemen.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.