Meewerkaftrek: belastingvoordeel bij een meewerkende partner
Belastingregels voor je meewerkende partner
Gaat je partner meewerken in jouw bedrijf? Dan krijg je te maken met andere belastingregels. Hoe profiteer je van de meewerkaftrek of de partnervergoeding? En welke mogelijkheden zijn er nog meer? Een uitleg voor ondernemers.
Regelingen voor meewerkende partner
Als je partner meewerkt in je onderneming kunnen jullie samen mogelijk profiteren van belastingvoordeel. Onder welke regeling je partner valt is afhankelijk van de situatie. Je hebt meerdere mogelijkheden:
Meewerkaftrek
Je partner kan profiteren van meewerkaftrek als hij of zij geen vergoeding krijgt voor het werk in jouw onderneming of als de totale vergoeding lager is dan 5000 euro. De hoogte van de meewerkaftrek is afhankelijk van de winst van je bedrijf en het aantal uren dat je partner meewerkt. De gewerkte uren moet je goed registreren.
Partnervergoeding of Arbeidsbeloning partner
Je kunt kiezen voor een partnervergoeding. Tegenwoordig bekend als arbeidsbeloning/reële beloning voor je partner. Als je je partner betaalt voor het werk dat hij/zij doet en deze vergoeding is minimaal 5.000 euro in een jaar, dan mag je dit bedrag van je winst aftrekken bij je aangifte van inkomstenbelasting. Dat kan je veel geld schelen.
Andere opties: partner op de loonlijst of mede-eigenaar
Naast de meewerkaftrek en de partnervergoeding zijn er nog twee mogelijkheden om je partner mee te laten werken in je bedrijf. Je partner kan namelijk ook in loondienst gaan van jouw bedrijf. Je sluit dan een arbeidsovereenkomst met daarin afspraken over werktijden en salaris. Verder kun je ook samenwerken met je partner als ondernemer, bijvoorbeeld als mede-eigenaar of vennoot van je onderneming.
Wanneer krijg je meewerkaftrek?
Je profiteert van meewerkaftrek als je voldoet aan een aantal eisen. Zo moet je zelf het urencriterium halen: je moet minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming. Die uren moet je kunnen verantwoorden. Daarnaast moet je partner minimaal 525 uur werken in jouw onderneming.
Geen meewerkaftrek bv of nv
Als je partner meewerkt in jouw besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) kun je geen meewerkaftrek krijgen. Je partner moet in dat geval een dienstbetrekking hebben met de bv of nv om erin mee te werken.
Wat zijn de voorwaarden voor een arbeidsbeloning partner?
Je mag er zelf voor kiezen je partner een bepaalde vergoeding te geven als beloning voor het werk in jouw onderneming. Je mag die vergoeding van de winst van je bedrijf aftrekken als dit minimaal 5.000 euro per jaar is. Verder gelden de volgende eisen:
Je partner mag niet in dienst zijn van je bedrijf.
De gewerkte uren van je partner moet je goed bijhouden.
De hoogte van de beloning moet redelijk zijn voor het werk dat je partner heeft gedaan. Je kunt dus niet zomaar 10.000 euro betalen voor een paar uur office management.
Uit je administratie moet blijken op welke manier je jouw partner betaalt, bijvoorbeeld door geld over te maken op een rekening of in de vorm van een schulderkenning. Een schulderkenning is een schriftelijke verklaring waarin staat dat je een schuld hebt ten opzichte van je partner.
Wel belasting voor je partner
Houd er rekening mee dat de partnervergoeding van minimaal 5.000 euro wel meetelt als inkomen van je partner. Je partner geeft dit op als ‘inkomsten uit overig werk’ en betaalt daarover dus zelf inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.
Hoe bereken je de meewerkaftrek?
Als je de meewerkaftrek over een bepaald jaar wilt berekenen, moet je een paar dingen weten. Namelijk: Hoeveel winst je onderneming heeft gemaakt en hoeveel uren je partner heeft gewerkt in je onderneming. Aan de hand van de volgende tabel kun je de meewerkvergoeding berekenen.
Meegewerkte uren partner | Meewerkaftrek |
---|---|
1 - 525 | Geen aftrek |
525 - 875 | 1,25% van de winst |
875 - 1.225 | 2% van de winst |
1.225 - 1.750 | 3% van de winst |
1.750 of meer | 4% van de winst |
Meewerkaftrek 2023 en 2024
Bij de aangifte van inkomstenbelasting, ook wel IB-aangifte genoemd, ga je de inkomsten van jou en je partner invullen. Je kunt elk jaar opnieuw de keuze maken tussen meewerkaftrek of partnervergoeding. Je zit dus niet jaren vast aan een gemaakte keuze. Bereken goed welke optie voordeliger uitvalt. Dit is afhankelijk van de winst van je bedrijf en je overige inkomsten. Een belastingadviseur of boekhouder kan je hierover adviseren.
Betaal niet te veel belasting! Bekijk alle aftrekposten voor ondernemers
Wijziging meewerkaftrek 2024
In 2024 worden geen veranderingen verwacht in de belastingregels over de meewerkaftrek en partnervergoeding. Wil je weten wat er wel gaat veranderen voor ondernemers? Bekijk de wetswijzigingen in 2022 en schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief van MKB Servicedesk.