Nieuwe wetten, regels en wetswijzigingen per 1 januari 2025

Belangrijke wijzigingen op het gebied van belastingen, loonkosten, werknemers en milieu

2025 gouden sterretjesvuurwerk

Vanaf 1 januari 2025 krijg je te maken met nieuwe regels, wetten en wetswijzigingen. Ook liggen er een aantal verwachte wijzigingen op de plank. Hier lees je de belangrijkste die van invloed kunnen zijn op jouw ondernemerschap.

Wetswijzigingen en nieuwe wetten 2025: deze staan al vast

Hier volgen de belangrijkste wetswijzigingen en nieuwe wetten die sowieso per 1 januari 2025 worden ingevoerd:

Zero-emissiezones gaan van start

Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren. In deze gebieden zijn alleen emissievrije bestelbussen en vrachtwagens toegestaan. Diesel- en benzinevoertuigen met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen deze zones niet meer in. Voor Euro 5-voertuigen geldt dit verbod vanaf 1 januari 2027 en voor Euro 6 vanaf 1 januari 2028. Sommige bestelauto’s vallen tot 2030 onder een overgangsregeling. 

Tip: Check dit jaar nog of jouw wagenpark voldoet aan de nieuwe milieuregels. Anders loop je misschien het risico dat je straks bepaalde stadskernen niet meer mag betreden met je bestelbus.

Kleineondernemersregeling (EU-KOR)

Doe je (ook) zaken in andere EU-landen? Dan mag je vanaf 1 januari 2025 deelnemen aan de kleineondernemersregeling in de EU (EU-KOR). Dit biedt je de mogelijkheid om een btw-vrijstelling te krijgen in een of meerdere EU-landen waar je partners actief zijn.

BPM op bestelauto's met CO₂-uitstoot

Bij de aanschaf van een bestelauto met CO₂-uitstoot betaal je vanaf 2025 belasting van personenauto's en motorfietsen (bpm). De hoogte van de bpm is afhankelijk van de CO₂-uitstoot van het voertuig: hoe hoger de uitstoot, hoe hoger de belasting. Voor elektrische bestelauto's en andere emissievrije voertuigen blijft de bpm ook na 2025 op nul. Dus, wil je in 2025 een nieuwe bedrijfswagen kopen die niet geheel uitstootvrij is? Dan is de afschaffing van de bpm-vrijstelling zeker iets om rekening mee te houden.

Overwerk en AWf-premie

De AWf-premie is onderdeel van de werknemersverzekeringen waar je aan bijdraagt. Werknemers met een vast contract mogen tot 30% extra uren werken zonder dat je de hoge Algemene Werkloosheidsfonds-premie (AWf-premie) betaalt. Deze regel is bedacht om je meer flexibiliteit te bieden. Overschrijdt je werknemer in een jaar gemiddeld de grens van 30%? Dan moet je met terugwerkende kracht alsnog de hoge AWf-premie betalen. Ter indicatie:

  • Het lage premiepercentage voor het jaar 2025 is 2,74%

  • Het hoge premiepercentage voor het jaar 2025 is 7,74%

Nieuwe regel voordelig als je parttimers in dienst hebt

De nieuwe regel geldt voor vaste arbeidscontracten waarbij werknemers gemiddeld minder dan 30 uur per week werken. Momenteel ligt deze grens nog bij contracten met een gemiddelde van minder dan 35 uur per week. Bij vaste contracten van gemiddeld 35 uur of meer, betaal je geen hoge AWF-premie als je werknemers meer dan 30% overwerken. Vanaf 2025 gaat deze drempel dus omlaag naar 30 uur per week.

Afschaffing lage-inkomensvoordeel (LIV)

Per 1 januari 2025 vervalt het lage-inkomensvoordeel (LIV). Dit betekent dat je geen tegemoetkoming meer ontvangt in de loonkosten voor werknemers die minimaal 1.248 uur per jaar werken en een gemiddeld loon verdienen tussen 100% en 125% van het minimumloon.

Stijging wettelijk minimumloon

Per 1 januari 2025 gaat het wettelijk minimumloon omhoog naar € 14,06 per uur voor volwassenen vanaf 21 jaar. Met deze stijging wil de overheid de koopkracht van je werknemers versterken.

Dit zijn de verwachte wetswijzigingen voor 2025

De volgende wijzigingen maken deel uit van het Belastingplan 2025 en zijn al goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer stemt waarschijnlijk op 17 december over dit plan. Een greep uit de wijzigingen waar de Eerste Kamer zich nog over moet buigen: 

  • Mkb-winstvrijstelling: De mkb-winstvrijstelling daalt van 13,31% naar 12,71%. In de praktijk wordt een kleiner percentage van je winst vrijgesteld van belasting. Het belastbaar bedrag wordt dus hoger in 2025 en daarmee ga je mogelijk ook meer belasting betalen. Al hangt dat ook af van andere zaken, zoals bijvoorbeeld je winst, afschrijvingen en andere aftrekposten. 

  • Belasting in box 2 voor aandeelhouders: Voor aandeelhouders met een aanmerkelijk belang (5% of meer van de aandelen) worden de tarieven in box 2 aangepast.

  • Wijzigingen inkomstenbelasting: De schijven en tarieven in de inkomstenbelasting veranderen.

  • Giftenaftrek voor bv's: De giftenaftrek voor besloten vennootschappen (bv's) verdwijnt.

  • Overdrachtsbelasting bij onroerend goed via aandelen: Bij de overdracht van onroerend goed via aandelen ga je overdrachtsbelasting betalen.

  • Bedrijfsopvolgingsregeling: De bedrijfsopvolgingsregeling wijzigt.

  • Accijnskorting op autobrandstoffen: De tijdelijke verlaging van de accijns op autobrandstoffen, stopt naar verwachting per 1 januari 2025.

  • Energiebelasting op aardgas: Het kabinet verlaagt de energiebelasting op aardgas.

  • Vast starttarief bpm: Het vaste starttarief voor bpm gaat omhoog.

  • Motorrijtuigenbelasting voor duurzame bestelwagens: De motorrijtuigenbelasting voor duurzame bestelwagens wordt aangepast.

  • Digitaal vergaderen: Digitaal vergaderen wordt toegestaan voor rechtspersonen.

  • Arbeidsbeperkte werknemers: Het wordt makkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Nieuwe regels inhuren zzp’ers: handhaving van de wet DBA

Geen nieuwe wet of wetswijziging, maar een bestaande wet (DBA) zal vanaf volgend jaar strenger worden nageleefd. De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Daarbij wordt gecontroleerd of een zelfstandige die je inhuurt wel écht als zelfstandige werkt. En dus niet de werkzaamheden uitvoert op een manier die zou passen bij een werknemer in loondienst.

Deze controle geldt voor beide partijen: dus ook als je juist wordt ingehuurd als zzp’er. Als de Belastingdienst vaststelt dat jullie dienstbetrekking een ‘verkapt dienstverband’ is, kan dat gevolgen hebben. Beide partijen profiteren dan onterecht van verschillende fiscale en financiële voordelen. En dat kan leiden tot naheffingen en boetes.

Nieuwe wetten 2025: blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De wijzigingen en nieuwe wetten per 1 januari 2025 brengen dus diverse veranderingen met zich mee, of je nu personeel in dienst hebt of niet. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven, zodat je op tijd de nodige aanpassingen kunt doorvoeren. Traditiegetrouw worden nieuwe wetten en wetswijzigingen per 1 januari en per 1 juli ingevoerd. 

Wil je zeker weten dat je op de hoogte blijft van actuele wetswijzigingen die voor jouw bedrijf van belang zijn? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.