Prinsjesdag 2024: dit zijn de verwachte plannen voor ondernemers

Belangrijkste wijzigingen voor ondernemers in 2025

Prinsjesdag dit moet je als ondernemer weten

De derde dinsdag van september staat alweer bijna voor de deur. Oftewel: op 17 september is het Prinsjesdag 2024, en dat betekent dat kabinet Schoof het Belastingplan voor 2025 bekendmaakt. Benieuwd welke plannen relevant zijn voor jou als ondernemer?

Uitgelekte plannen Prinsjesdag

Ieder jaar lekt er, in aanloop naar Prinsjesdag, van alles uit. Op dit moment worden de volgende maatregelen verwacht. Maar houd deze pagina vooral in de gaten, want we blijven je op de hoogte houden van de uitgelekte plannen voor Prinsjesdag – en de definitieve plannen op de dag zelf.

PERSONEEL

Verplichte tewerkstellingsvergunning voor arbeidsmigranten van buiten de EU regelen

Werkgevers moeten straks eerst een vergunning krijgen voor ze arbeidsmigranten (geen kennismigranten) van buiten de Europese Unie kunnen aannemen. De maatregel is bedoeld om beter toezicht te houden op de instroom van arbeidsmigranten en om ervoor te zorgen dat er voldaan wordt aan bepaalde arbeidsmarktvoorwaarden, zoals het eerst proberen te vervullen van vacatures met lokale of EU-werknemers. Kennismigranten blijven vrijgesteld van deze verplichting.

Werkgevers van arbeidsmigranten worden verantwoordelijk voor overlast en kosten

Werkgevers van arbeidsmigranten worden verantwoordelijk voor overlast en kosten van arbeidsmigranten zonder reguliere huisvesting. Bij langdurig verblijf krijgen werkgevers ook de verantwoordelijkheid voor het leren van de Nederlandse taal door deze werknemers.

Compensatie transitievergoeding bij ontslag bij langdurige arbeidsongeschiktheid geldt alleen nog voor kleine werkgevers

Werkgevers kunnen compensatie aanvragen voor een betaalde transitievergoeding bij ontslag als zij een werknemer ontslaan die meer dan 2 jaar ziek is. Deze regel gaat waarschijnlijk vanaf medio 2026 alleen nog gelden voor kleine werkgevers (dat wil zeggen, werkgevers met minder dan 25 man personeel in dienst).

Expats behouden fiscaal voordeel

Ondernemers die expats in dienst hebben, hoeven niet te vrezen dat ze hun biezen pakken vanwege het fiscale klimaat in Nederland. Het belastingvoordeel voor expats wordt namelijk toch niet versoberd. Zij betalen daarom vijf jaar geen belasting over de eerste 30% van hun inkomen.

BELASTINGEN

Mogelijk extra belastingtarief in box 1 vanaf 2025

Mogelijk maakt kabinet Schoof een extra schijf in de inkomstenbelasting bekend op Prinsjesdag. Nu gelden er twee tarieven in box 1: eentje van 36,97% voor inkomens tot € 75.000 en een van 49,5% voor de inkomens daarboven. Er zou mogelijk een derde schijf bijkomen voor de lagere inkomens. Tot welk inkomen die schijf precies loopt en welk percentage belasting je erover betaalt, is nog onbekend.

Salderingsregeling voor kleinverbruikers wordt afgeschaft

Kleine ondernemers met zonnepanelen opgelet: per 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling voor kleinverbruikers waarschijnlijk afgeschaft, zo lazen we al eerder in het Coalitieakkoord.

Toptarief box 2 wordt weer verlaagd

Per 1 januari 2024 is in box 2 een schijventarief geïntroduceerd met een tarief van 24,5% tot een box 2-inkomen van € 67.000 en 33% over het meerdere. Dit toptarief wordt per 2025 verlaagd naar 31%. Daarmee wordt een door de Tweede Kamer aangenomen amendement bij het Belastingplan 2024 teruggedraaid.

Schenk- en erfbelasting bedrijven gaat omlaag

Wie een onderneming erft of geschonken krijgt, kan gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Naar verwachting betaal je dan vanaf 2025 geen schenk- of erfbelasting meer tot een bedrijfswaarde van €1,5 miljoen. Die grens ligt nu nog op €1.205.871. Boven de €1,5 miljoen gaat de vrijstelling van 83% naar 70%.

Energiebelasting gaat omlaag

De energiebelasting gaat omlaag voor zowel huishoudens als bedrijven. Hoeveel precies is nu nog onbekend.

Renteaftrekbeperking vennootschapsbelasting wordt verhoogd van 20% naar 25%

De renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting (box 3) wordt aangepast, waarbij de limiet voor renteaftrek wordt verhoogd van 20% naar 25% van de fiscale EBITDA (winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen, en amortisatie). Dit betekent dat bedrijven vanaf 2025 minder rente mogen aftrekken van hun belastbare winst. Dat kan dus een verhoging van de belastingdruk kan betekenen voor bedrijven die veel gebruik maken van vreemd vermogen.

Deze aanpassing is bedoeld om Nederland meer in lijn te brengen met het Europese gemiddelde en is gericht op het voorkomen van belastingontwijking door middel van excessieve renteaftrekken. Voor bedrijven kan deze maatregel betekenen dat ze hun financieringsstructuren moeten heroverwegen om de impact op hun belastinglasten te minimaliseren.

Belastingontwijking via niet reguliere afwikkeling van pensioenaanspraken in de bv wordt aangepakt

Het kabinet is voornemens deze vorm van belastingontwijking aan te pakken. Dat stond te lezen in de Voorjaarsnota. Hoe precies is nu nog onbekend.

Giftenaftrek in inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en geven uit de vennootschap wordt beperkt

Er zijn plannen om de giftenaftrek in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting te beperken. De eerste stappen van deze beperking worden al in 2025 ingevoerd.

Voor de inkomstenbelasting betekent dit dat het bedrag dat aftrekbaar is voor giften mogelijk wordt beperkt of de voorwaarden voor aftrek worden verscherpt. In de vennootschapsbelasting zouden bedrijven minder fiscale ruimte krijgen om giften af te trekken van de winst, wat hun fiscale lasten kan verhogen.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar giften die vanuit vennootschappen worden gedaan. Wat hier de precieze invulling van gaat zijn is nog niet bekend, maar waarschijnlijk is het dat de regels strenger worden - wat in de praktijk een lagere fiscale aftrekbaarheid van deze giften zou betekenen.

Btw-tarief logies wordt verhoogd van 9% naar 21% per 2026

Het btw-tarief voor logies zal in 2026 waarschijnlijk worden verhoogd van 9% naar 21%. Deze maatregel maakt deel uit van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. Er zijn echter enkele uitzonderingen, zoals voor kampeerterreinen, waar het verlaagde tarief van 9% gehandhaafd blijft . Maar de verhoging kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toeristische sector.

Btw-tarief culturele goederen en diensten wordt verhoogd van 9% naar 21% per 2026

De btw op theaterkaartjes en kaartjes voor concerten en musea worden waarschijnlijk ook verhoogd van 9% naar 21% per 2026. Dit kan mogelijk leiden tot een lagere vraag naar culturele activiteiten, wat vooral kleinere theaters, musea, en andere culturele instellingen zou kunnen treffen.

Kansspelbelasting wordt verhoogd van 30,5% naar 37,8%

In het Hoofdlijnenakkoord stond deze maatregel al aangekondigd: de belasting op kansspelen gaat behoorlijk omhoog.

VERVOER

Aparte BPM-tabel voor plug-in hybride personenauto's vervalt

De forse verhoging van de BPM-tabel, waarmee je het afschrijvingspercentage van een motorrijtuig bepaalt, vervalt waarschijnlijk. Omdat vanaf 2025 een nieuwe Europese testmethodiek van kracht zou worden, stijgt de uitstoot van plug-in hybride auto’s op paper fors. Dat zou in Nederland leiden tot een aanzienlijk hogere BPM. De overheid schrapt nu de aparte plug-in tabel (die per gram CO2 een hogere BPM berekent).

Emissievrije personenauto’s krijgen korting op motorrijtuigenbelasting

Er wordt voor emissievrije personenauto’s in de motorrijtuigenbelasting een nieuwe tariefkorting geïntroduceerd van 40% tussen 2026 en 2028, 35% in 2029 en 30% in 2030.

Accijnsverlaging brandstoffen wordt verlengd tot 2025

De huidige accijnsverlaging op brandstof wordt met een jaar verlengd en loopt door tot eind 2025, zo bleek al eerder uit het Hoofdlijnenakkoord.

Rode diesel voor de landbouw komt terug

Het stond al in het Hoofdlijnenakkoord: de rode diesel komt terug. Dit is brandstof die met lagere accijns verkocht wordt aan bepaalde beroepsgroepen. In 2013 stopte de rode diesel voor boeren, maar vanaf 2027 kan de landbouwsector er waarschijnlijk weer gebruik van maken.

Eindheffing privégebruik bestelauto wordt gecorrigeerd voor bestelauto’s

Momenteel wordt deze eindheffing toegepast als een werknemer een bedrijfsbestelauto ook privé gebruikt. Maar de eindheffing sluit soms niet goed aan bij het werkelijke gebruik van de bestelauto. Dat moet anders, vindt het kabinet. Dit zou kunnen betekenen dat bedrijven en werknemers die bestelauto's gebruiken, mogelijk een aangepaste berekening of lagere belastinglast zullen ervaren.

OVERIG

Circulaire plastic-heffing wordt ingevoerd per 2028

Op Prinsjesdag 2024 worden plannen verwacht om een circulaire plasticheffing in te voeren, die per 2028 in werking zou moeten treden. Deze heffing is bedoeld om het gebruik van nieuw (niet-gerecycled) plastic te belasten, met als doel de overgang naar een circulaire economie te bevorderen. De maatregel zou bedrijven die plastic producten en verpakkingen op de markt brengen, stimuleren om meer gerecycled materiaal te gebruiken en de milieu-impact van plastic afval te verminderen. De details van de heffing, zoals het precieze tarief en de specifieke producten die onder de regeling vallen, zullen waarschijnlijk in de komende jaren verder worden uitgewerkt.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de plannen rond Prinsjesdag 2024? Zodra er nieuwe informatie uitlekt, voegen wij het toe aan dit artikel. Houd ons dus in de gaten! Ook praten we je tijdens ons webinar op de dag na Prinsjesdag in 30 minuten bij over de belangrijkste wijzigingen, schetsen we de financiële impact voor jouw onderneming en geven we je handvatten om de juiste keuzes te maken.

Meld je nu aan!

Webinar Prinsjesdag 2024
Webinar Prinsjesdag 2024

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.