Aantal Nederlandse handelsmissies in 2024 flink gedaald
Wat betekent dat voor ondernemers?

Het aantal Nederlandse handelsmissies is in 2024 flink teruggelopen. Ook de geschatte opbrengsten voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn fors lager dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Minder handelsmissies en minder opbrengst
Waar er in de jaren na corona weer een stijgende lijn zat in zowel het aantal missies als de bijbehorende opbrengsten, viel 2024 juist op als een jaar van afname. Er vonden slechts 6 handelsmissies plaats, met een geschatte opbrengst van nog geen miljard euro. Een jaar eerder waren er 14 missies met een geschatte opbrengst van ruim boven de 2 miljard euro.
Voor ondernemers met internationale ambities lijkt dat slecht nieuws – maar er liggen nog steeds volop kansen. We geven je graag praktische tips onderaan dit artikel.
Streven is twaalf missies per jaar
De terugval is volgens de RVO grotendeels toe te schrijven aan politieke factoren. In 2023 waren er geen staatsbezoeken, er waren ministerswisselingen op Buitenlandse Handel, en Nederland kende lange tijd een demissionair kabinet.
Dat heeft directe gevolgen, aldus minister Femke Klever van Buitenlandse Handel tegenover de NOS. ‘Tijdens een kabinetswissel wordt er vaak weinig gepland. Ambtenaren weten nog niet wat de koers wordt, en bedrijven wachten af.’
Klever wil het tij in 2025 keren: ‘We streven naar zo’n twaalf missies per jaar. Een derde van wat we in Nederland verdienen, komt door handel met het buitenland. Dus dit blijft cruciaal.’
Wat is een handelsmissie?
Een handelsmissie is een georganiseerde reis waarbij Nederlandse bedrijven gezamenlijk een land bezoeken om nieuwe markten te verkennen. Er zijn ook inkomende missies, waarbij buitenlandse delegaties Nederland bezoeken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missies in opdracht van de overheid.
Lees ook: Wat is een handelsmissie en wat moet je erover weten?
Waarom meedoen aan een handelsmissie?
Een handelsmissie is interessant voor zowel grote als kleine bedrijven. Meedoen betekent onder andere:
Nieuwe (internationale) zakenpartners ontmoeten
Inzicht krijgen in marktkansen in een specifiek land of sector
Netwerken met zowel Nederlandse collega-ondernemers als buitenlandse contacten
Mogelijkheid tot kennisuitwisseling met overheden, brancheorganisaties of universiteiten
Naamsbekendheid vergroten op een nieuwe markt
Soms zelfs al concrete deals sluiten
Ook wordt het programma vaak afgestemd op de sector waarin je actief bent: denk aan water, energie, tuinbouw, logistiek of hightech.
Welke soorten handelsmissies zijn er?
Uitgaande handelsmissies Een Nederlandse delegatie (met ondernemers, diplomaten, soms een minister of zelfs het koningspaar) bezoekt een ander land.
Inkomende handelsmissies Buitenlandse ondernemers komen naar Nederland op uitnodiging van de overheid. Dit biedt een kans om direct in eigen land kennis te maken met internationale partijen.
Vrouwenmissies Speciale missies gericht op vrouwelijke ondernemers uit ontwikkelingslanden, gericht op kennisdeling en samenwerking met Nederlandse bedrijven.
Digitale handelsmissies Bijeenkomsten en gesprekken vinden volledig online plaats – handig, efficiënt en laagdrempelig.
Hoe doe je mee aan een handelsmissie?
Het actuele overzicht van geplande handelsmissies kun je vinden op RVO.nl. Hier kun je je vaak direct aanmelden of meer informatie vinden over de voorbereiding.
Let op: de meeste missies richten zich op specifieke sectoren of regio’s. Het is dus goed om vooraf na te denken over jouw ambities, exportdoelen en doelgroep.
Inspiratie handelsmissie
Tijdens een eerdere missie naar het techfestival SXSW in Austin (in de Verenigde Staten) vertelden ondernemers aan MKB Servicedesk hoe waardevol zo’n missie kan zijn – van kennismaking met internationale investeerders tot onverwachte samenwerkingen.
Lees verder: Deze ondernemers gingen op handelsmissie naar SXSW – dit kun jij van ze leren
Handelsmissies 2025
Hoewel het aantal missies in 2024 is teruggelopen, zijn de verwachtingen voor 2025 voorzichtig positief. Het ministerie wil het aantal missies weer opkrikken. Ondernemers die nu al nadenken over hun internationale strategie, zijn straks als eerste klaar om in te stappen.