Vergunningen voor ondernemers
Relevante vergunningen voor jou als ondernemer
Als startende, maar ook als groeiende ondernemer krijg je waarschijnlijk te maken met vergunningen. Van vestigings- en bouwvergunningen tot precariovergunningen (voor buitenreclame) en milieuvergunningen, wat zijn veelvoorkomende vergunningen waar je rekening mee moet houden?
Eindelijk: een bouwvergunning! En dan?
Begin pas zes weken na de omgevingsvergunning met bouwen
Eindelijk is het dan zover, je hebt je bouwvergunning gekregen. Tegenwoordig heet dit overigens officieel een omgevingsvergunning. Nu natuurlijk zo snel mogelijk beginnen. Of toch niet? In dit artikel zaken waar je op moet letten vlak voor en tijdens de verbouwing.
De Alcoholvergunning (voorheen drank- en horecavergunning)
Wanneer moet je die aanvragen?
Een ondernemer die in zijn zaak alcohol wil verkopen of schenken heeft een Alcoholvergunning nodig (voorheen drank- en horecavergunning). Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan verschillende verplichtingen voldoen. Welke zijn dat en hoe vraag je een Alcoholvergunning aan?
Wat is een gebruiksvergunning?
En waar en wanneer moet je hem aanvragen?
Om een (bedrijfs)pand in gebruik te nemen heb je in bepaalde gevallen een gebruiksvergunning nodig of moet je een gebruiksmelding doen. Dit heet sinds de invoering van de Omgevingswet in 2024 officieel een omgevingsvergunning voor Brandveilig Gebruik.
Wat is de Wabo?
Wat betekent deze omgevingsvergunning voor mij?
Wil je een reclamezuil voor de deur zetten, een extra kantoorpand bouwen? Om het aanvragen voor vergunningen hiervoor makkelijker te maken, is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ingevoerd.
Wanneer mag mijn terras buiten staan?
Lees de APV
Met een terras kun je nieuwe klanten naar je horeca-zaak krijgen. Toch mag je niet oneindig stoelen bijzetten: daar heb je vergunningen voor nodig.
Wat is een gefaseerde aanvraag bouwvergunning?
Een bouwvergunning in gedeelten aanvragen
Als je een bouwvergunning wilt aanvragen, kan dit ook in twee fases. Je hoeft dan niet alle documenten en gegevens in één keer aan te leveren. Vooral een aanrader als je eerst zekerheid wil over het bestemmingsplan.
Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan?
Online aanvraag met eHerkenning
Een omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld (ver)bouwen of slopen vraag je voor elke gemeente online via het omgevingsloket aan. Hoe werkt de aanvraag van een omgevingsvergunning?
Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig?
Wat voor soort bouwwerken worden onderscheiden?
Als je een bedrijfspand gaat verbouwen heb je altijd een bouwvergunning nodig. De regering deelt de gebouwen in drie categorieën in.
Hoe kan ik een milieuvergunning aanvragen?
In zeven stappen de aanvraag van een milieuvergunning
De grootte van je onderneming bepaalt waar je een milieuvergunning moet aanvragen. Dit kan de gemeente zijn, de provincie of het rijk. Hoe vraag je hem aan en wat kun je verwachten?
Welke inspecties kan ik als horecaondernemer verwachten?
Rijks- en gemeenteinspecties
Iedereen kent wel de televisieprogramma’s waarbij deskundigen bekijken of de hygiëne in een restaurant in orde is. Dit zijn natuurlijk niet de enige controles die je kunt verwachten als je een horecaonderneming hebt.
Uitrit- en aanlegvergunning
Je eigen terrein verbinden met een openbare weg.
De in/uitritvergunning heb je nodig als je je eigen terrein met de openbare weg wilt verbinden. Als je wilt verbouwen op je terrein en het gaat niet om een bouwwerk, heb je een aanlegvergunning nodig.
Toetsing van bouwplannen
Welke aspecten wegen mee bij het verkrijgen van een bouwvergunning?
Een bouwvergunning krijg je pas als de gemeente vier verschillende aspecten van je aanvraag heeft bekeken. Pas als alle vier deze onderdelen in orde zijn, krijg je de bouwvergunning.