De belangrijkste redenen waarom medewerkers in 2025 ontslag nemen
En een video met 4 tips om jouw werknemers te behouden

Inhoud:
- Redenen waarom werknemers ontslag nemen in 2025
- Drijfveren bij het kiezen van een nieuwe werkgever
- Tips om jouw medewerkers te behouden in 2025
- Tip 1: Bied eerlijke beloning en erkenning
- Tip 2: Zorg voor ontwikkelingsmogelijkheden
- Tip 3: Creëer een positieve werkcultuur
- Tip 4: Bied flexibiliteit en werk-privébalans
De arbeidsmarkt is krap en er zijn verschillende redenen waarom medewerkers van werkgever veranderen. Bekijk hier de meest voorkomende redenen voor werknemers om ontslag te nemen en check de tips over hoe jij je personeel kan behouden.
Redenen waarom werknemers ontslag nemen in 2025
De belangrijkste reden voor werknemers om van baan te veranderen, is een gebrek aan interesse in de baan. Dit blijkt uit onderzoek van Randstad. 40% van de werknemers die ontslag nemen, geven hierbij de reden aan dat ze onvoldoende uitdaging hadden en de eigen vaardigheden niet konden inzetten.
De top 3 bestaat verder uit een aanbod dat niet geweigerd kon worden (39%) en de wens om de werk-privébalans te verbeteren (36%).
Generatieverschillen in switchgedrag
Hoe werknemers zich gedragen bij het veranderen van werkgever, verschilt per generatie. Zo blijkt uit het onderzoek van Randstad bijvoorbeeld dat:
36% van Gen Z het makkelijker vindt om extern nieuw werk te vinden dan bij de huidige werkgever;
dit geldt in mindere mate (29%) voor de andere Generaties X, Y en Babyboomers;
44% van Gen Z geeft een werkgever drie maanden de tijd om te bepalen of een baan geschikt is;
terwijl Generaties X, Y en Babyboomers zo snel mogelijk willen weten of een baan geschikt is (33%).
Drijfveren bij het kiezen van een nieuwe werkgever
Uit het onderzoek blijkt ook dat redenen om ontslag te nemen niet een-op-een gelijk zijn aan de top drijfveren bij het kiezen van een nieuwe werkgever. Waar salaris niet dé reden is om ontslag te nemen, is dit wel de belangrijkste driver bij de keuze voor een andere baan.
Dit is de top 5 meest voorkomende redenen om te kiezen voor een nieuwe werkgever:
Aantrekkelijk salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
Prettige werksfeer
Goede werk-privébalans
Interessant werk/boeiende functie-inhoud
Baanzekerheid
Verschillen per type werknemer
Over het algemeen vinden werknemers salaris het belangrijkst, maar er zijn ook onderlinge verschillen. Zo geeft maar liefst 70% van de hoogopgeleiden aan dat een interessante functie-inhoud belangrijk is, tegenover 46% van de middenopgeleiden en 32% van de laagopgeleiden. Een ander verschil is dat vrouwen net wat vaker aangeven een goede werk-privébalans belangrijk te vinden (70%) dan mannen (62%).
Ga dus altijd met jouw medewerkers persoonlijk in gesprek om te ontdekken wat bij hen speelt.
Tips om jouw medewerkers te behouden in 2025
Nu weet je waarom medewerkers van werkgever veranderen. Wat kun je doen om jouw medewerkers te behouden? Bekijk de 4 tips.
Tip 1: Bied eerlijke beloning en erkenning
Werknemers zetten een aantrekkelijk salaris met stip op 1 bij het kiezen van een nieuwe werkgever. Onderzoek daarom wat marktconforme salarissen zijn in jouw branche en zorg dat je zo concurrerend mogelijk blijft. Maar vergeet ook niet om regelmatig op andere manieren waardering te tonen. Medewerkers willen eerlijke beloning én erkenning voor hun werk. Een simpel compliment of het vieren van successen maakt al verschil.
Tip 2: Zorg voor ontwikkelingsmogelijkheden
Medewerkers vertrekken als ze interesse in hun werk verliezen. Daarmee hangt samen dat ze nieuwe vaardigheden willen leren en doorstromen. Dit geldt met name voor Millennials en Gen Z. Bespreek daarom regelmatig de ambities van je team. Wat willen ze leren? Bied vervolgens training en ontwikkelkansen die hierbij aansluiten. Dit hoeft niet duur te zijn - denk aan interne cursussen, mentorschap of nieuwe projecten.
Tip 3: Creëer een positieve werkcultuur
Een slechte werksfeer staat in de top 3 van vertrekredenen. Medewerkers brengen veel tijd door op het werk en willen dit in een prettige omgeving doen. Zorg daarom voor een open cultuur waarin mensen zichzelf kunnen zijn. Luister actief naar ideeën en zorgen. Organiseer teamactiviteiten die de band versterken. En pak problemen zoals pesten of ongewenst gedrag direct aan.
Tip 4: Bied flexibiliteit en werk-privébalans
De balans tussen werk en privé is belangrijker dan ooit, blijkt uit recent internationaal onderzoek. Is die balans zoek, dan is dat dé reden om te vertrekken naar een andere werkgever. Medewerkers zoeken flexibiliteit in werktijden en -locatie. Kijk daarom kritisch naar jouw beleid. Kun je flexibele werktijden aanbieden? Is thuiswerken mogelijk? En hoe zit het met verlofregelingen? Maak duidelijke afspraken maar geef ook ruimte en toon begrip voor persoonlijke situaties.
Lees ook: 7 tips om je werknemers te helpen bij een betere werk-privébalans