Kleineondernemersregeling (KOR) flexibeler vanaf 2025

En wat betekent de nieuwe EU-KOR?

MKBSD - jonge ondernemer met schort achter tafel met kladblok

Per 1 januari 2025 veranderen de deelnameregels van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit kan gevolgen hebben als je op dit moment of in de toekomst gebruik wilt maken van de KOR. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Waarom worden de deelnameregels van KOR gewijzigd?

De KOR is ooit opgezet om kleine ondernemers, met een jaarlijks inkomen van maximaal €20.000 (bruto), te ontlasten van administratieve lasten rondom btw. De kleineondernemersregeling levert je namelijk diverse voordelen op. Zo hoef je bij deelname aan de KOR geen btw te berekenen aan je klanten. Met de nieuwe aanpassingen wordt deelname aan de KOR toegankelijker gemaakt voor nationale én internationale ondernemers.

Brief van de Belastingdienst

Maak je op dit moment gebruik van de KOR? Dan ontvang je in de komende weken een brief van de Belastingdienst over de wijzigingen van de KOR en de introductie van de nieuwe EU-KOR.

Belangrijkste wijzigingen KOR

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2025:

  • De verplichte deelnameperiode van drie jaar komt te vervallen. Het wordt mogelijk om je op elk moment af te melden. 

  • Wil je je opnieuw aanmelden, dan hoef je niet meer drie jaar te wachten. Je kunt je op elk moment aanmelden voor het nieuwe jaar. De uitsluitingsperiode geldt dus alleen nog voor de rest van het kalenderjaar waarin je je hebt afgemeld.

  • Aan- of afmelden kan straks eenvoudiger en sneller via Mijn Belastingdienst Zakelijk

  • Deelname aan de KOR eindigt voor buitenlandse ondernemers. Dat betekent dat wanneer je als ondernemer niet in Nederland woont, maar wel in Nederland een vaste inrichting voor de btw hebt én gebruikmaakt van de KOR, dit vanaf 1 januari 2025 niet langer mogelijk is. In dat geval kun je mogelijk wel gebruikmaken van de nieuwe EU-KOR.

Ben je een kleine ondernemer en ben je benieuwd of de KOR bij jou past? Op de website van de Belastingdienst kun je aan de hand van een vragenlijst nagaan of je in aanmerking komt voor de KOR en zie je wat de gevolgen zijn van deelname.

Introductie van de EU-KOR

Voor ondernemers gevestigd in Nederland kan ook de nieuwe EU-KOR uitkomst bieden. Met deze Europese variant wordt het namelijk mogelijk om btw-vrijstelling te krijgen voor een of meerdere EU-landen waar je zaken mee doet. Je kan zelf aangeven voor welke EU-landen je wilt dat de btw-vrijstelling geldt. Het principe van de regeling blijft hetzelfde. Je berekent geen btw aan klanten in andere EU-landen, maar mag ook geen btw aftrekken van kosten die je hebt gemaakt voor (internationale) leveringen.

Maximale omzet EU-KOR € 100.000

Je jaaromzet in alle EU-lidstaten (inclusief Nederland) mag bij elkaar maximaal € 100.000 zijn. Ook moet je je houden aan de nationale omzetgrens van het EU-land waar je de btw-vrijstelling wilt toepassen. 

Een ander verschil met de gewone KOR is dat wanneer je gebruikmaakt van de EU-KOR je per kwartaal een opgave van je totale EU-omzet indient bij de Nederlandse Belastingdienst.

Wat betekent dit in de praktijk?

Voor ondernemers die zaken doen in de EU kan deze regeling interessant zijn. De vereenvoudigde btw-registratie biedt voordelen, maar verdient wel aandacht om je administratie opnieuw te organiseren.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.