Importheffingen VS en mogelijke tegenheffingen EU: wat zijn de gevolgen?
Wat de handelsspanningen betekenen voor jouw onderneming

De Verenigde Staten voeren vanaf 9 april een nieuwe importheffing van 20% in op alle goederen uit de Europese Unie. Daarmee wordt exporteren naar Amerika een stuk duurder. Tegelijk dreigt de EU met tegenmaatregelen en duiken de beurzen wereldwijd omlaag; mogelijk het begin van een recessie. Wat betekent dit concreet voor jou als ondernemer, en hoe kun je je voorbereiden?
Importheffingen VS op Europese goederen: wat speelt er?
President Trump kondigde vorige week een algemene importheffing van 10% aan. Deze algemene heffing geldt voor alle landen en is inmiddels van kracht. Landen waarmee de VS een handelstekort heeft, krijgen daarbovenop te maken met een extra heffing. Hoeveel precies, hangt af van het handelstekort en de inmiddels beruchte ‘landenlijst’ die Trump op donderdag 4 april presenteerde. Een dag die hij zelf betitelt als ‘Bevrijdingsdag’.
20% importheffing op goederen EU-landen vanaf woensdag 9 april
In ons geval (alle EU-landen) geldt vanaf woensdag 9 april 2025 een importheffing van 20%. Oftewel, goederen die we vanuit de EU exporteren naar de VS worden met 20% belast. Amerikaanse importeuren betalen de belasting aan de douane en rekenen deze kosten meestal door in de verkoopprijs. Hierdoor worden Europese producten duurder voor Amerikaanse bedrijven en consumenten, wat de concurrentiepositie van Europese bedrijven verzwakt. Lees ook: Alles over importheffingen
Trump hekelt Europese btw
President Trump rechtvaardigt de nieuwe importheffingen door te stellen dat Amerikaanse producten in Europa extra belast worden. Daarbij rekent hij ook de Europese btw mee. Deze omzetbelasting geldt op alle producten, dus niet alleen op Amerikaanse goederen.
Critici wijzen erop dat dit geen eerlijke vergelijking is: ook de VS kent een vorm van btw via lokale sales taxes, al worden die op staatsniveau geheven. Volgens Trump vormt deze ‘belastingdruk’ samen met hoge boetes voor Amerikaanse techbedrijven een verkapte handelsbarrière. Daarmee rechtvaardigt hij de nieuwe tarieven. Economen en handelsdeskundigen trekken deze redenering in twijfel.
Impact van importheffingen op Nederlandse export
Hoe dan ook, voor Nederlandse bedrijven is dit slecht nieuws. Jaarlijks exporteert Nederland voor miljarden euro’s naar de VS. Door de importheffingen verslechtert de concurrentiepositie, komen marges onder druk te staan en kan de afzet dalen. Volgens het kabinet worden Nederlandse exporteurs hard geraakt, vooral in sectoren als landbouw, technologie, industrie en machinebouw.
China en Europa reageren: bedreiging en kans
China krijgt het nog zwaarder te verduren met een importheffing van 34% boven op de 20% die eerder al was ingevoerd. De economische grootmacht uit Azië heeft inmiddels gereageerd met wederkerige importheffingen van 34% op Amerikaanse producten.
Wederkerige importheffingen EU?
De Europese Unie is voorzichtiger: Brussel beraadt zich nog op mogelijke tegenmaatregelen. Later deze week zal duidelijk worden hoe dat er precies uitziet. Mocht de EU besluiten om eigen importheffingen op Amerikaanse producten in te voeren, dan kan dit gevolgen hebben wanneer je goederen uit de VS importeert. De kosten van Amerikaanse producten kunnen hierdoor flink stijgen, wat jouw inkoopprijzen omhoog kan duwen.
Europese goederen aantrekkelijker dan Chinese alternatieven
Tegelijk biedt de situatie ook kansen: doordat de VS Chinese goederen een stuk zwaarder belast, kan het voor Amerikaanse bedrijven aantrekkelijker worden om over te stappen op Europese producten. Ondanks dat Amerikaanse importeurs 20% importheffing betalen op Europese goederen, zijn ze toch goedkoper uit dan wanneer ze diezelfde goederen uit China halen. Op die manier kun je toch een strategisch voordeel behalen op de Amerikaanse markt.
Wereldwijde beurzen diep in het rood
De handelsoorlog zorgt niet alleen voor spanningen tussen landen, maar raakt ook de financiële markten hard. Wereldwijd laten de beurzen donkerrode cijfers zien. Donderdag en vooral vrijdag sloten de Amerikaanse indices Dow Jones, Nasdaq en S&P 500 fors lager, en ook maandagochtend gingen de Aziatische en Europese beurzen verder onderuit.
Beleggers vrezen dat de oplopende spanningen een domino-effect veroorzaken: duurder wordende producten, dalende consumptie en uiteindelijk lagere bedrijfswinsten.
Nieuwe recessie op komst?
Steeds meer economen waarschuwen: als de handelsoorlog verder escaleert, kan dit het begin zijn van een wereldwijde recessie. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de groeiverwachting voor de wereldeconomie al bijgesteld: van een verwachte groei in 2025 van 3% naar een krimp van 1%. Consumenten geven dan minder uit en bedrijven stellen investeringen uit. Daarom is het belangrijk om nu actief na te denken over je bedrijfsstrategie en je financiële positie. Zo kun je slimme keuzes maken.
Handel jij met de VS? Dit kun je nu doen
Sta je als ondernemer op de Amerikaanse markt, of ben je afhankelijk van Amerikaanse producten? Dan zijn er concrete stappen die je nu kunt nemen:
1. Check je bestaande contracten
Zorg dat je afspraken over tarieven en leveringsvoorwaarden helder zijn. Wie draait op voor eventuele extra invoerrechten?
2. Bereid je voor op mogelijke EU-tegenmaatregelen
Importeer je uit de VS? Dan kunnen jouw producten binnenkort duurder worden. Probeer alternatieve leveranciers binnen Europa of andere regio’s te vinden.
3. Speel slim in op kansen
Nu Chinese producten duurder worden voor Amerikaanse bedrijven, kun je als Europese aanbieder marktaandeel veroveren. Bekijk hoe jouw producten als aantrekkelijk alternatief gepositioneerd kunnen worden.
4. Versterk je financiële buffer
Met een mogelijke recessie op komst is het belangrijk om je liquiditeit te versterken. Zorg voor voldoende financiële reserves om tegenvallers op te vangen.
5. Blijf flexibel en volg het nieuws
De situatie verandert snel. Volg het nieuws via betrouwbare bronnen en wees klaar om je strategie aan te passen als de markt zich wijzigt. Deze week worden onderhandelingen verwacht tussen de VS en de EU. En een nieuw handelsakkoord kan zomaar de nodige verlichting brengen.
Wees voorbereid in onzekere tijden
De verhoging van de Amerikaanse importheffingen is een uitdaging, maar biedt ook strategische kansen. Tegelijkertijd dreigt een wereldwijde recessie.
Door vooruit te kijken, risico’s in te calculeren en te spreiden en je bedrijf financieel weerbaarder te maken, vergroot je niet alleen je overlevingskans, maar kan je zelfs sterker uit deze turbulente periode komen. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom importheffingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.