Alles over importheffingen

Hoe zijn invoerheffingen opgebouwd en hoe reken ze je af?

containers-import-china-transport
MKB Servicedesk whitepaper Importeren

Eerste hulp bij importeren

whitepaper btw in het buitenland hero

Btw in het buitenland

Wie goederen wil importeren uit een land buiten de EU, bijvoorbeeld uit China of de VS, moet rekening houden met een importheffing. Importheffingen worden geïnd door de douane en kunnen aardig in de papieren lopen, afhankelijk van het soort product dat je wilt invoeren en uit welk land het product is ingevoerd.

Wat zijn importheffingen?

Met importheffingen, ook wel invoerrechten of importtarieven genoemd, wordt de belasting bedoeld die moet worden afgedragen voor het importeren van goederen uit landen van buiten de Europese Unie

Importheffingen zijn in de eerste plaats bedoeld als extra kostendrempel, om zo de eigen economie, landbouw en industrie te beschermen tegen (goedkopere) buitenlandse producenten. 

Daarnaast vormen ze een inkomstenbron voor de overheid. De Europese Unie bepaalt de hoogte van importheffingen die de lidstaten heffen. De tarieven zijn per productcategorie vastgelegd en alle EU-lidstaten moeten dezelfde importtarieven hanteren.

Hoe hoog zijn importheffingen?

De hoogte van de importheffing hangt vooral af van het soort importproduct. Er gelden uiteenlopende percentages, variërend van 0% (mobiele telefoons) tot 17% voor bepaalde soorten schoenen. 

Voorbeelden van invoerheffingen

Telefoons, laptops en tablets0%
Verzorgingsproducten0%
Koptelefoons, microfoons0 - 2%
Sieraden0 – 4%
Speelgoed0 – 4,7%
Auto-onderdelen3 – 4,5%
Horloges4,5%
Schoenen en laarzen3,5 – 17%

Importheffing China, VS en Groot-Brittanië

Los van goederencategorie, speelt ook het land van herkomst een rol in de hoogte van het tarief. Voor goederen uit landen of regionale handelszones waarmee de EU een handelsverdrag heeft gesloten, gelden lagere importheffingen dan voor goederen uit landen of handelszones waarmee de EU geen handelsverdrag heeft, zoals China, Verenigde Staten of Groot-Brittannië sinds de Brexit. Voor deze landen geldt het ‘douanerecht derde landen’.

Lees meer: Importeren uit China - tips & tricks

Hoe kan ik de importheffing vinden voor een bepaald product?

Wil je de importheffing opzoeken die geldt voor een bepaald product? Dat is mogelijk door de HS-code (productcode) van het te importeren product in te voeren in de tarieven-database van de douane, de TARIC-database. De HS-code is de standaard 6-cijferige internationale goederencode die douanes wereldwijd gebruiken om goederen in te delen in categorieën en wordt in Nederland ook wel GS-code genoemd. 

Beschik je nog niet over de HS-code? Neem de volgende stappen om de HS-code voor een bepaald product te vinden: 

  1. Ga naar de tarieven-database van de douane, klik op ‘Nomenclatuur’ 

  2. Vul het soort product in onder ‘Raadpleeg criteria’ Vink alleen ‘Goederen nomenclatuur’ aan en klik op ‘Raadplegen’. 

  3. Er verschijnen meestal verschillende goederen in beeld die de ingevoerde zoekterm bevatten. Kijk goed in welke omschrijving het beste bij het product past. De HS-code vind je onder de kolom ‘Id’. 

Wat is de TARIC-code?

De TARIC-code is de EU-versie van de HS-code, uitgebreid met 4 cijfers. De douanes van EU-lidstaten gebruiken de TARIC-code om in één oogopslag het soort product en de geldende importheffing vast te stellen.

Wat is een EORI-nummer?

Het EORI-nummer is een identificatienummer dat gekoppeld is aan een bedrijf dat goederen importeert of exporteert en zodoende te maken krijgt met de douane. Meer over het EORI-nummer lees je hier.

Hoe betaal ik de douane importheffing?

Normaal gesproken regelt de transporteur of expediteur de afdracht van importheffingen, btw en andere belastingen rechtstreeks met de douane. Hiervoor rekent de vervoerder administratieve ‘inklaringskosten’ bovenop de heffingen zelf. De inklaringskosten liggen bij de bekende vervoerders als PostNL, UPS en DHL tussen de € 10,- en € 20,- 

Zijn er nog andere belastingen aan de orde bij import van buiten de EU?

Soms zijn er nog aanvullende heffingen van toepassing op importgoederen van buiten de Europese Unie. Dat hangt af van het soort product. In geval van tabak en alcohol moet bijvoorbeeld aan de nationale overheid accijns worden afgedragen. En voor specifieke producten geldt de antidumpheffing, bedoeld om oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland te voorkomen.

Wie importeert uit niet-EU-landen moet bovendien btw afdragen in het land waar de goederen de EU binnenkomen. In Nederland is deze btw 21% over de waarde van de goederen, met daarbij opgeteld alle transportkosten, transport-bemiddelingskosten en de importheffing. 

Lees meer in het artikel: Btw buiten de EU.

Wat vind je van dit artikel?

Michiel van de Peppel

Auteur

Michiel van de Peppel

Michiel is een veelzijdige tekstschrijver met ervaring in de journalistiek, marketingcommunicatie en PR. Hij schrijft graag over ondernemerschap, ook vanuit zijn eigen ervaring. Sinds 2011 runt hij zijn eigen communicatiebureau: WYZYN COMMUNICATIE in Amersfoort. In 2021 kwam daar Consortius bij, een gespecialiseerde service voor wetenschapscommunicatie. Kortom: Michiel is een ondernemende duizendpoot, net zoals de meeste MKB-ondernemers. Zijn doel: lekker leesbaar en onderscheidend informeren, waar mogelijk met enige diepgang.