Het ATR-certificaat

Een douanedocument voor soepele handel tussen Turkije en EU-landen

Wat doet de douane
Whitepaper Eerste hulp bij exporteren

Eerste hulp bij Exporteren

Voer je goederen in vanuit Turkije? Dan komt een ATR-certificaat van pas. Lees hier alles wat je moet weten over dit douanedocument.

Wat is een ATR-certificaat?

Een ATR-certificaat is een douanedocument dat handel tussen Turkije en landen uit de EU vergemakkelijkt. Een klein deel van Turkije ligt in Europa, maar Turkije maakt geen deel uit van de EU. Met het ATR-certificaat kun je goederen in de meeste gevallen zonder invoerrechten invoeren.

Douane-unie

Turkije vormt een douane-unie met de EU. Landen die deel uitmaken van deze douane-unie hoeven onderling geen invoerrechten te heffen. In het ATR-certificaat staat waar het product vandaan komt: dat een product uit Turkije komt (bij export vanuit Turkije naar een EU-land) of uit de EU komt (bij import naar Turkije vanuit een EU-land). In principe hoef je dan geen invoerrechten te betalen bij de grens, vanwege deze douane-unie.

Herkomst Turkije

Je doet zaken met een leverancier in Turkije. Dan mag je de goederen van deze Turkse leverancier zonder invoerrechten invoeren zolang de herkomst van deze goederen vastgelegd is. Het ATR-certificaat legt een van de volgende dingen vast:

  • De goederen zijn in Turkije geproduceerd

  • De goederen zijn vanuit een ander land geïmporteerd naar Turkije

De leverancier in Turkije moet het douanedocument aanvragen bij de douane in Turkije. Vervolgens kan hij de goederen kosteloos naar Nederland exporteren.

Herkomst EU

Als je juist goederen naar Turkije wilt exporteren, werkt het ATR-certificaat de andere kant op. Het certificaat geeft dan aan dat de goederen ofwel in de EU geproduceerd zijn ofwel ingevoerd zijn in een EU-land. In dat geval krijg je vrijstelling van invoerrechten bij de grens.

Uitzonderingen

Sinds 2015 zijn er op bepaalde goederen die afkomstig zijn uit de EU toch extra heffingen van toepassing, ook als je een ATR-certificaat hebt. Meer over deze uitzonderingen kun je vinden op de site van de Europese Commissie

Er zijn ook producten waarvoor het ATR-certificaat niet geldt, zoals voor veel landbouw- en staalproducten (zie hier de lijst). Dat komt omdat deze producten geen deel uitmaken van de douane-unie met Turkije. Je kunt op deze producten wel een verlaging van de invoerrechten krijgen, maar dat gaat via een ander document: ofwel een EUR.1, een EUR-MED (verkrijgbaar via de KvK) of een factuurverklaring.

ATR-certificaat invullen

Je kunt het ATR-certificaat op verschillende manieren bemachtigen, bijvoorbeeld bij een leverancier van exportformulieren. Bekijk hier een voorbeeld van het ATR-certificaat. Vervolgens kun je het douanedocument zelf invullen of je expediteur hierom vragen. Na het invullen moet de douane het document valideren.

Een paar kenmerken van het ATR-certificaat

  • Document van herkomst

  • Import uit Turkije

  • Export naar Turkije

  • Geldigheid van 4 maanden

  • Vrij van invoerrechten in douane-unie

  • Geen minimum- of maximumwaarde van de goederen

Exportdocumenten

Bij de internationale handel horen exportdocumenten, zoals het ATR-certificaat voor handel met Turkije. Maar denk ook aan de Bill of Lading, CN22 en CN23 en Air Waybill. Zorg er altijd voor dat je bij elke zending de juiste documenten hebt.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.