Inkomstenbelasting 2025: wat verandert er in box 1?

Van twee naar drie schijven

MKBSD - Vrouw aan bureau met laptop en rekenmachine

Vanaf 2025 gaat box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) op de schop. Het kabinet heeft een fiscaal voorstel ingediend waarin een derde schijf is opgenomen. Met deze wijziging, onderdeel van het pakket Belastingplan 2025, betaal je een lager belastingpercentage over het eerste deel van je inkomen. Daarmee wil het kabinet de lage- en middeninkomens verlichten.

Nieuwe tariefstructuur box 1: van twee naar drie tariefschijven

In 2024 betaal je in box 1 van de loon- en inkomstenbelasting een basistarief van 36,97% over een inkomen tot € 75.518. Over het bedrag daarboven geldt een toptarief van 49,5%. In 2025 komt er een extra tariefschijf, mits het voorstel wordt goedgekeurd. Deze nieuwe belastingschijf zal het eerste deel van je box 1-inkomen tegen een lager tarief belasten.

Hoe zien de drie belastingschijven in 2025 eruit?

De eerste schijf inkomstenbelasting box 1 geldt bij een inkomen tot € 38.441 per jaar. Het tarief hiervoor wordt verlaagd naar 35,82%. Er komt daarnaast een tweede schijf van 37,48% die geldt bij een inkomen tussen de € 38.441 en € 76.817 per jaar. Voor inkomen daarboven blijft het tarief 49,5%.

Belastingschijven 2025 voor box 1: inkomen uit werk en woning

BOX 1 2025BELASTBAAR INKOMENTARIEF
Schijf 1< € 38.44135,82%
Schijf 2€ 38.441 - € 76.81737,48%
Schijf 3> € 76.81749,5%

Giftenaftrek inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting waarschijnlijk minder hard aangepakt

Uit de plannen valt ook op te maken dat de voorgenomen versobering van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting minder drastisch wordt doorgevoerd. Een deel van de oppositie verzette zich tegen deze versobering. 

Dit betekent voor jou dat het bedrag dat je mag aftrekken voor giften in de inkomstenbelasting (box 1) weliswaar wordt beperkt, maar minder fors dan eerder het plan was.

Gevolgen voor vennootschapsbelasting

Ook als dga van een bv of nv krijg je te maken met deze versobering. In de vennootschapsbelasting krijg je minder ruimte om giften van de winst af te trekken, wat je fiscale lasten zou kunnen verhogen.

30%-regeling voor expats minimaal afgebouwd 

Momenteel kunnen hoogopgeleide expats via hun werkgever gebruikmaken van een aantrekkelijke belastingregeling, de expatregeling. In de eerste vijf werkzame jaren in Nederland betalen ze over 30% van hun loon geen belasting. Deze regeling is bedoeld om expats te compenseren voor reiskosten en kosten om een woning in te richten. Dit is volgens innovatieve bedrijven noodzakelijk om de status van Nederland als gewilde werklocatie te behouden. 

Vanaf 1 januari 2024 werd de expatregeling versoberd. Bovendien lagen er plannen om het belastingvoordeel vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen van 30% naar 10%. Nu blijkt uit Prinsjesdagplannen dat het belastingvoordeel voor expats slechts 3% omlaag gaat: van 30% naar 27%.

Prinsjesdag 2024 Webinar

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen na Prinsjesdag 2024? Meld je dan voor Prinsjesdag webinar op 18 september 2024. In 30 minuten praten we je bij over alle belangrijke wijzigingen, de financiële impact op jouw onderneming en handvatten om de juiste keuzes te maken.

Tot het zover is, berichten we regelmatig over alle plannen en wijzigingen die op Prinsjesdag 2024 zijn gepresenteerd. Blijf op de hoogte en lees: Prinsjesdag 2024: dit zijn de verwachte plannen voor ondernemers - MKB Servicedesk

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.