Een op de drie kleine ondernemers denkt aan stoppen
Wat kun je doen als je in zwaar weer zit?
Een op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen. De combinatie van economische onzekerheid, stijgende kosten en veranderend consumentengedrag zet zware druk op ondernemers. Dit blijkt uit de nieuwste Kleinbedrijf Index (KBI), een kwartaalonderzoek van Hogeschool Utrecht, microfinancier Qredits en Ondernemend Nederland onder bijna duizend ondernemers en zzp’ers.
Stoppen met bedrijf door verslechterd ondernemersklimaat
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 33% van de kleine ondernemers serieus overweegt om hun bedrijf te beëindigen. Vooral in sectoren zoals retail, horeca en persoonlijke dienstverlening staan veel ondernemers onder druk. De stijgende energiekosten, dure inkoopprijzen en krappe arbeidsmarkt maken het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Ondernemers ervaren dat het ondernemersklimaat aanzienlijk is verslechterd in vergelijking met een paar jaar geleden.
Wat drijft ondernemers tot overweging om te stoppen?
De beslissing om te stoppen komt vaak niet uit de lucht vallen. Het onderzoek wijst uit dat de volgende factoren een belangrijke rol spelen:
Financiële druk
Veel ondernemers kampen met dalende omzetten terwijl de kosten blijven stijgen. Dit maakt het moeilijk om schulden af te lossen of investeringen te doen in de toekomst.
Personeelstekorten
Het vinden en behouden van goed personeel is een uitdaging. Veel ondernemers hebben moeite om vacatures te vullen, wat hun bedrijfsvoering vertraagt of zelfs stillegt.
Mentale belasting
De stress en onzekerheid van de afgelopen jaren hebben een grote tol geëist. Ondernemers voelen zich uitgeput, waardoor de motivatie om door te gaan afneemt.
Veranderend consumentengedrag
Klanten geven minder uit of kiezen steeds vaker voor grote ketens of online aanbieders, wat kleine ondernemers in de knel brengt.
Bevind jij je in zwaar weer? Dit kun je doen
Als je jezelf herkent in de cijfers en ook nadenkt over stoppen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Je staat er niet alleen voor, en er zijn verschillende manieren om jouw situatie aan te pakken:
Praat met een financieel adviseur
Een frisse blik op je financiën kan helpen om pijnpunten bloot te leggen. Misschien zijn er oplossingen zoals het herstructureren van je schulden of subsidies waar je recht op hebt.
Maak een toekomstplan
Overweeg wat je bedrijf op de lange termijn nodig heeft. Kun je je bedrijfsmodel aanpassen? Denk aan het betreden van nieuwe markten of digitalisering om je klanten beter te bereiken.
Zoek steun
Bespreek je zorgen met collega-ondernemers, vrienden of een mentor. Het delen van je verhaal kan niet alleen verlichten, maar leidt ook tot nieuwe ideeën of oplossingen.
Overweeg professionele begeleiding
Er zijn coaches en ondersteunende organisaties, zoals de Kamer van Koophandel of MKB Servicedesk, die speciaal gericht zijn op ondernemers in zwaar weer. Zij kunnen je helpen om een plan te maken en door te zetten.
Weeg je opties zorgvuldig af
Soms is stoppen de beste keuze, hoe moeilijk het ook voelt. Zorg ervoor dat je deze beslissing neemt op basis van een goed doordachte analyse en niet vanuit emotie.
Wees geïnformeerd en zoek steun
Ondernemen is een avontuur vol uitdagingen, maar ook kansen. De cijfers laten zien dat veel ondernemers zich momenteel in zwaar weer bevinden, maar het is belangrijk om te weten dat er altijd oplossingen zijn. Of het nu gaat om doorzetten, aanpassen of een nieuwe start maken, zorg dat je goed geïnformeerd bent en steun zoekt waar nodig.