Record loonstijging 2024, hoogste in meer dan 40 jaar
Ook in 2025 hogere lonen verwacht
In 2024 lagen de cao-lonen gemiddeld 6,6% hoger dan in 2023. De laatste keer dat de lonen zo hard stegen was in 1982. De flinke stijging komt mede door de inflatie, stevige onderhandelingen en stakingen. Dat blijkt uit cijfers en berichtgeving van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Loonstijging 2024 door inflatie
De hoge loonstijging heeft vooral te maken met de inflatie van de afgelopen jaren. Dat merkten werknemers in hun portemonnee. Vakbonden kwamen daardoor met hoge looneisen voor 2024 tijdens de cao-onderhandelingen. Door de krappe arbeidsmarkt en de angst om werknemers te verliezen, moesten veel werkgevers de lonen wel verhogen.
Modaal inkomen met 6,3% toegenomen
Volgens de meest recente loonindex van Van Spaendonck (op basis van daadwerkelijk betaalde salarissen) stegen de lonen in 2024 met 6,3%. In vergelijking met 2023 is het modaal maandloon dus ook flink toegenomen. De afgelopen zes jaar stegen de lonen in totaal met ruim 25%. En daarmee overtreft de loonstijging zelfs de inflatie, want de cumulatieve inflatie was 24% over dezelfde periode (2018-2024).
Tip: Lees meer over het gemiddeld en modaal salaris in Nederland.
Meer dan 10 procent loonstijging horeca en woningcorporaties
Volgens de cijfers van het CBS stegen de lonen het meest bij woningcorporaties, met 12,4%. De horeca-lonen met 10,6% omhoog. Ook bij beroepen in de persoonlijke dienstverlening, zoals kappers en uitvaartondernemers, stegen de lonen harder dan in veel andere bedrijfstakken.
In sectoren waar in 2023 nog een hoge loonstijging was, viel dit in 2024 mee. Bijvoorbeeld in de vervoer- en opslagsector: in 2024 een slechts kleine 5% toename. Ook de overheidssector bleef in 2024 iets achter met loonstijgingen. In 2023 stegen de overheidslonen nog het meest.
Loonstijging in 2025
De lonen zullen in 2025 waarschijnlijk nog verder stijgen. Toch is het afwachten in welke mate. In de meeste sectoren is nu een loonstijging geweest. Mede afhankelijk van de inflatie en aanhoudende personeelstekorten kan daar in 2025 nog een schepje bovenop komen. Werkgeversorganisatie AWVN ziet juist een dalende trend in loonstijgingen en verwachten dat er meer rust komt in de loonontwikkeling.
Loonsverhoging geven in 2025?
Wat is een passend loon voor jouw werknemers? Voorkom dat werknemers vertrekken en zorg dat jouw hardwerkende mensen krijgen wat ze verdienen. Doe de Salarisbenchmark. Je krijgt dan actueel inzicht in de gemiddelde salarissen in het mkb per functie. Zo kun jij een passend loon bieden en je medewerkers behouden in 2025.