Loonsverhogingen naar verwachting minder hoog in 2025

Wel zijn de loonsverhogingen nog steeds fors

geld-50-euro-papiergeld-biljetten

Bedrijven zullen in 2025 naar verwachting minder hoge loonsverhogingen doorvoeren dan in voorgaande jaren. Dat denkt werkgeversvereniging AWVN. Na een periode van historisch hoge loonstijgingen lijken werkgevers terughoudender te worden. Dit komt door stijgende kosten, zorgen over de economische situatie en het afvlakken van de inflatie.

Afvlakkende groei van lonen na een historisch hoog niveau

De loonsverhogingen in 2024 en 2023 waren uitzonderlijk hoog, voornamelijk om medewerkers te compenseren voor koopkrachtverlies door inflatie. In 2023 lag de gemiddelde loonstijging op 7,3%, terwijl dit percentage in 2024 daalde naar 5% over de eerste elf maanden. In november werd een stijging van 4,6% genoteerd. Deze dalende trend wordt naar verwachting in 2025 doorgezet, mede doordat veel werknemers in diverse cao's al zijn gecompenseerd voor hun koopkrachtverlies.

Salarisontwikkeling 2018-2024 HR Trends 2025

Bron: Loonindex Q3 2024 Van Spaendonck

Terughoudendheid bij werkgevers door stijgende kosten en concurrentie

Dat veel salarissen al op peil zijn gebracht met de inflatie, maakt sommige werkgevers terughoudender om de salarissen verder te verhogen. Die terughoudendheid wordt ook veroorzaakt door stijgende kosten en een druk op hun concurrentiepositie, vooral in sectoren zoals de industrie. De economische situatie in Duitsland, een belangrijke handelspartner, speelt ook een negatieve rol door dalende industriële productie en economische onzekerheid. AWVN verwacht hierdoor dat loonafspraken verder zullen normaliseren, met minder sterke stijgingen dan in eerdere cao-rondes.

Arbeidsmarktkrapte houdt druk op loonsverhogingen

Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van een flinke arbeidsmarktkrapte. Een belangrijke factor die loonsverhogingen op een relatief hoog niveau houdt. Veel bedrijven zijn genoodzaakt om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden om personeel te behouden. Een goed salaris is de nummer één reden voor werknemers om van baan te veranderen.

De loonstijgingen blijven het hoogst in sectoren als bouw, horeca, cultuur en sport, onderwijs en financiële dienstverlening. Voor 2025 verwacht ABN Amro een gemiddelde loonstijging van 4,4%. Dit is nog steeds hoger dan het historische gemiddelde, maar lager dan de piek in 2023.

Balans tussen beloning en kostenbeheersing

Je staat als werkgever in 2025 voor de uitdaging om een balans te vinden tussen het aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en het beheersen van de stijgende kosten. Dit vraagt om een strategische benadering van loonsverhogingen, waarbij je kijkt naar wat binnen de financiële mogelijkheden van het bedrijf past.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.