Helft bedrijven past het werk aan door personeelstekort

6 op de 10 werkgevers hebben last van krappe arbeidsmarkt

Projectgroep op kantoor in overleg

Bijna de helft van de werkgevers deelt het werk anders in vanwege een gebrek aan werknemers. Ongeveer 60% van de bedrijven heeft nog altijd last van de krapte op de arbeidsmarkt en zoekt daarom creatieve oplossingen. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV onder 2300 werkgevers.

Nieuwe werknemers blijven lastig te vinden

Bedrijven geven aan dat 53% van de vacatures in Nederland moeilijk in te vullen is. Dit komt vooral door de krapte op de arbeidsmarkt: er zijn te weinig werkzoekenden. Daarnaast ervaart een derde van de werkgevers de uitstroom van personeel als een probleem.

  • 59% van de werkgevers heeft last van de krapte op de arbeidsmarkt: 29% in (zeer) hoge mate en 30% in redelijke mate.

  • 41% zegt niet of nauwelijks last te hebben van de krappe arbeidsmarkt.

Het CBS berekende onlangs dat de arbeidsmarktkrapte weer toeneemt in Nederland.

Vacatures ook in 2025 lastig te vervullen

Een ruime meerderheid van de werkgevers (62%) denkt dat de wervingsproblemen voorlopig hetzelfde blijven. 29% verwacht dat het in 2025 zelfs moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Slechts 9% verwacht dat het makkelijker wordt. Met name in de gezondheidszorg, het onderwijs, de detail- en autohandel worden toenemende wervingsproblemen verwacht.

Werkdruk neemt toe

Naast het aanhoudende personeelstekort stelt het UWV ook vast dat daardoor de werkdruk stijgt bij veel werkgevers (68%). 'Vooral werkgevers in sectoren als openbaar bestuur, bouw en onderwijs hebben het zwaar. Zij hebben het vaakst last van de krappe arbeidsmarkt', ziet Erica Maurits, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Oplossingen voor personeelstekort

Het anders inrichten van functies blijkt voor veel bedrijven een goede (tijdelijke) oplossing voor het tekort aan personeel. Iets minder dan de helft (46%) organiseert het werk inmiddels op een andere manier. Daarnaast blijven bedrijven investeren in personeelsbehoud (66%) en het werven van nieuwe medewerkers (54%).

Werk anders indelen

Door het personeelstekort zijn bedrijven genoodzaakt werkprocessen anders in te delen. Veel werkgevers stimuleren medewerkers om breed inzetbaar te zijn (41%). Ook worden werkprocessen efficiënter gemaakt (36%). Een kleiner deel zet ook meer automatisering in (27%) of past takenpakketten aan (26%).

Behoud goede werknemers

Het is cruciaal om je te richten op het behouden van goede werknemers, want mensen wisselen de laatste jaren sneller van baan. Een hoger salaris is voor veel medewerkers nog steeds de belangrijkste reden om te vertrekken naar een andere werkplek. Maar ook andere arbeidsvoorwaarden worden belangrijker, zoals een goede werk-privébalans, opleiding, flexibele werktijden en een betere werksfeer.

Tip: Bekijk de top 7 redenen voor uitstroom van personeel en beperk dat.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.