Arbeidsmarktkrapte neemt weer toe: hoe ga je om met personeelstekort?
Vooral bouw en horeca zoeken meer werknemers
![Ondernemende jonge vrouw schrijft vacaturetekst op haar laptop](https://images.ctfassets.net/8kzekgmzhrvm/2yBzJzunfJTDCZG3N2vbDc/adc2cfd1debce4e90ab2d37b8aef7cea/Ondernemende_jonge_vrouw_schrijft_vacaturetekst_op_haar_laptop.jpg?w=728&h=485&fl=progressive&q=100&fm=jpg)
De arbeidsmarkt wordt opnieuw krapper. Het aantal vacatures steeg in het laatste kwartaal van 2024 met 7.000 naar 404.000, terwijl het aantal werklozen gelijk bleef. Voor elke 100 werklozen zijn er nu 108 vacatures. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Hoe speel je hier als werkgever op in?
In deze sectoren is personeel het moeilijkst te vinden
De handel, zorg en zakelijke dienstverlening hebben samen de helft van alle openstaande vacatures. Vooral de bouw en horeca zien een sterke stijging in de vraag naar personeel. Daarnaast blijft technisch personeel schaars: er staan tussen de 70.000 en 80.000 vacatures open, vooral voor specialisten zoals machinemonteurs, werkvoorbereiders en technici in de werktuigbouw. Ook in de zorg is de personeelstekorten de komende jaren een grote uitdaging.
Daarom wordt het nóg lastiger om personeel te vinden
Het aantal vacatures daalde de afgelopen twee jaar, maar de trend keert. De oorzaak ligt deels bij de vergrijzing en het feit dat te weinig jongeren kiezen voor technische en zorgopleidingen. Tegelijkertijd blijft de werkloosheid op een historisch laag niveau. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om geschikte kandidaten te vinden. Het is dan belangrijk om je medewerkers te behouden én je wervingsstrategie aan te passen.
Zo maak je jouw bedrijf aantrekkelijk voor personeel
Een goed salaris en een goede werk-privébalans zijn het belangrijkst voor werknemers, blijkt uit recent onderzoek van Randstad. Het blijft dus belangrijk om een goed salaris te bieden en concurrerend te blijven. Ook doe je er als werkgever goed aan om met je arbeidsvoorwaarden te zorgen dat een baan goed te combineren is met het privéleven van je personeel. Denk aan voldoende verlof en de mogelijkheid tot thuiswerken.
Ook werkzekerheid wordt hoog gewaardeerd. Werknemers kiezen steeds vaker voor een vast contract. Het aantal flexibele contracten daalde met 53.000 ten opzichte van eind 2023. Dit biedt kansen om medewerkers langdurig aan je organisatie te binden.
Lees ook: Werk-privébalans belangrijker dan salaris? Zo behoud je werknemers
Pas je wervingsstrategie aan
Omdat de traditionele arbeidsmarkt steeds krapper wordt, is het belangrijk om je wervingsstrategie aan te passen. Overweeg bijvoorbeeld:
Zij-instromers: Mensen uit andere sectoren laten omscholen kan een oplossing zijn.
Leerwerktrajecten: Door opleidingen en stages aan te bieden, trek je nieuw talent aan.
Nieuwe doelgroepen: Denk aan oudere werknemers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Lees ook: Werkgevers zien chronisch zieke werknemer als risico: benut jij dit potentieel?
Innoveren en automatiseren als deel van de oplossing
Door werkprocessen te automatiseren en technologie slimmer in te zetten, kun je efficiënter werken met minder mensen. Denk aan digitale administratie, robotisering in de productie of het gebruik van AI-tools voor klantenservice. Dit verlaagt de druk op personeel en verhoogt de productiviteit, waardoor je minder afhankelijk bent van moeilijk te vinden arbeidskrachten.
Personeelstekorten blijven een uitdaging
Arbeidsmarktexperts verwachten dat de krapte nog jaren aanhoudt. Vooral in de zorg is de situatie zorgelijk: hier loopt het tekort mogelijk op tot 300.000 mensen in 2034. Door nu te investeren in je arbeidsmarktpositie en personeelsbeleid, vergroot je je concurrentiekracht en zorg je voor continuïteit binnen je bedrijf.
Lees ook: HR-trends 2025: wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom personeel?