Werkgevers zien chronisch zieke werknemer als risico: benut jij dit potentieel?
Maak je organisatie toegankelijk en benut het talent van deze mensen
![vrouw-medewerker-werknemer-blij-kantoor](https://images.ctfassets.net/8kzekgmzhrvm/3LtkqZHtmKsfAoI3d09PUd/fdc83b2bbd3827140d45d0014ed69382/vrouw-medewerker-werknemer-blij-kantoor.jpg?w=728&h=485&fl=progressive&q=100&fm=jpg)
In een krappe arbeidsmarkt wil je geen talent laten liggen. Toch blijkt uit nieuw onderzoek van TNO dat 77% van de werkgevers de komende twee jaar geen plannen heeft om mensen met een chronische aandoening aan te nemen. Ze zien deze groep potentiële werknemers nog altijd als een groot risico. Een gemiste kans, want er gaan volgens TNO maar liefst 415.000 voltijdbanen in schuil. Met slimme aanpassingen benut je dit arbeidspotentieel optimaal.
Groeiend arbeidspotentieel van mensen met een chronische aandoening
In Nederland zijn er 10,4 miljoen mensen met een chronische aandoening, blijkt uit cijfers van het RIVM. En bijna de helft van de mensen tussen 15 en 45 jaar heeft een medische aandoening, zoals migraine, diabetes of rugklachten. Het RIVM voorspelt dat het aantal mensen met een gezondheidsbeperking tot 2040 verder stijgt. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen.
TNO heeft berekend dat er een onbenut arbeidspotentieel is van 415.000 voltijdbanen (fte) onder mensen met een chronische aandoening. Het grootste potentieel ligt bij mensen die nu niet werken, maar aangeven hun werk goed aan te kunnen. Ook blijkt dat ervaren 45-plussers met een aandoening gemiddeld elf maanden eerder stoppen dan ze zouden willen. Door hier slim op in te spelen, behoud je deze waardevolle krachten.
Maak chronische aandoeningen bespreekbaar
Moedig medewerkers aan hun situatie bespreekbaar te maken. Dit helpt om samen naar oplossingen te zoeken. Bespreek tijdens functioneringsgesprekken hoe het werk beter kan aansluiten bij iemands situatie. Een open cultuur voorkomt verzuim en vergroot de betrokkenheid.
Pas de werkplek aan voor werknemers met chronische aandoening
Een chronische aandoening betekent niet automatisch dat iemand minder productief is. Met de juiste ondersteuning en aanpassingen kunnen veel medewerkers met een chronische aandoening goed functioneren.
Flexibele werktijden: voor medewerkers die bijvoorbeeld last hebben van medicatie in de ochtend.
Ergonomische aanpassingen: zoals een sta-zitbureau bij rugklachten.
Thuiswerkmogelijkheden: na een behandeling.
Regelmatige korte pauzes: om overbelasting te voorkomen.
Beperk verzuim en vergroot inzetbaarheid
Werknemers met een chronische aandoening verzuimen gemiddeld 11 dagen meer per jaar. Met preventie en goede begeleiding beperk je dit:
Plan regelmatige gesprekken over werkbelasting.
Verdeel taken slim over de week.
Zorg voor back-up bij belangrijke verantwoordelijkheden.
Geef ruimte voor ziekenhuisbezoek of (fysio)therapie tijdens werktijd.
Financiële regelingen voor werkgevers
Om werkgevers te ondersteunen bij het aannemen en behouden van medewerkers met een chronische aandoening, zijn er verschillende financiële regelingen beschikbaar:
No-riskpolis via UWV:
Hiermee ben je als werkgever financieel beschermd tegen langdurig ziekteverzuim van een medewerker met een arbeidsbeperking. De Ziektewetuitkering wordt door UWV vergoed. De no-riskpolis geldt onder andere voor werknemers met een Wajong-uitkering, mensen met een WIA-status of mensen uit de doelgroep banenafspraak.
Loonkostenvoordeel (LKV):
Werkgevers kunnen een tegemoetkoming krijgen als zij een werknemer in dienst nemen die onder een doelgroep valt, zoals ouderen of mensen met een arbeidsbeperking. Dit voordeel kan oplopen tot € 6.000 per jaar per werknemer, voor maximaal drie jaar.
Subsidie voor werkplekaanpassingen:
Werkgevers kunnen een vergoeding krijgen voor noodzakelijke aanpassingen op de werkplek, zoals ergonomische meubels of speciale software. De aanvraag loopt via UWV en de vergoeding geldt alleen als de werknemer zonder deze aanpassingen niet goed kan functioneren.
Proefplaatsing:
Wanneer een werknemer met een arbeidsbeperking eerst moet wennen aan een baan, kan hij of zij twee maanden werken met behoud van uitkering, zonder dat de werkgever loon hoeft te betalen.
Advies en begeleiding door arbeidsdeskundigen:
Via UWV of gespecialiseerde bureaus kunnen werkgevers kosteloos advies krijgen over het optimaliseren van de werkomgeving voor medewerkers met een chronische aandoening.
Creëer een toekomstbestendige werkplek
Door werk te maken van een inclusieve werkomgeving benut je meer arbeidspotentieel en behoud je waardevolle kennis binnen je organisatie. Door tijdig aanpassingen te doen en een open dialoog te voeren, verlaag je verzuimkosten en vergroot je de betrokkenheid van je team.
Begin klein: vraag je medewerkers wat zij nodig hebben om optimaal te functioneren. Zo bouw je stap voor stap aan een werkplek waar iedereen kan floreren.
Lees meer tips: