Ziekteverzuim 2e kwartaal 2024 licht gedaald

Het verzuimpercentage ligt nu op 4,6%

Zieke medewerker achter de computer

Ben je ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan weet je hoe vervelend het is als mensen regelmatig ziek zijn, of net allemaal tegelijk. Gelukkig bieden de nieuwste cijfers een lichtpuntje: het ziekteverzuim is in het tweede kwartaal van 2024 licht gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare.

In het tweede kwartaal van dit jaar was het verzuimpercentage 4,6%, tegen 5,1% in het eerste kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar was dit 4,3% - daar zit dus wel een lichte stijging.

Griepklachten meestvoorkomend

Werknemers meldden zich afgelopen maanden vooral ziek vanwege griepklachten. Het ging daarbij om kortdurend verzuim. In juni lag het aantal verzuimmeldingen op 52 per 1.000 medewerkers. Een maand eerder was dit 43. De toename is te verklaren vanwege een groter aantal coronabesmettingen - althans, het RIVM meldde die maand meer coronadeeltjes in rioolwatermetingen. Gelukkig zijn de meeste mensen niet lang ziek en kunnen de meeste werknemers al na een paar dagen weer gewoon aan het werk.

Mentale klachten

Naast fysieke klachten hebben medewerkers soms ook last van mentale klachten waardoor ze zich ziekmelden. Bijvoorbeeld werkstress: medewerkers vallen daar steeds vaker door uit. Griep en stress waren in 2023 zelfs de meest voorkomende redenen voor verzuim.

In het afgelopen jaar groeide het aantal mensen dat langdurig uitviel door stress met 11%, bleek uit cijfers eerder dit jaar van ArboNed en HumanCapitalCare, grote arbodienstverleners in Nederland. En de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar verder stijgt.

Werkstress en verzuim

De cijfers van de arbodienstverleners kwamen toen tegelijk met een advies van het RIVM en TNO aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij raden aan om aanvullend beleid te ontwikkelen om stress op het werk te voorkomen. Als werkgever kun je daarnaast zorgen voor een goede werk-privebalans voor je werknemers, hun ontwikkeling stimuleren en ervoor zorgen dat verzuim en stress bespreekbaar zijn op werk.

Verzuimprotocol zorgt voor duidelijkheid

Weten wat je eigenlijk moet doen als je werknemer ziek wordt? En wat hij of zij moet doen? Dat staat in je verzuimprotocol. Klinkt formeel misschien, maar het is juist een praktisch stappenplan met duidelijke afspraken. En het opstellen van een verzuimprotocol kun je vrij eenvoudig zelf doen.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.