Voorzitter MKB-Nederland: ‘Kabinet, stimuleer de ondernemers’

Jacco Vonhof doet oproep aan het nieuwe kabinet

Ondernemers

Ondernemers zijn de drijvende kracht in onze economie en samenleving. Daarom moeten zij gesteund en gestimuleerd worden door het kersverse kabinet. Dat schrijft Jacco Vonhof, de voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, deze week in een oproep aan het kabinet.

Zijn open brief verscheen op de website van De Ondernemer.

Oplossingen van ondernemers

Vonhof schrijft: 'We' vergeten het vaak, maar achter vrijwel álles wat we nodig hebben, leuk en belangrijk vinden zitten ondernemers die ooit een gat in de markt zagen, een briljant idee of bepaalde ambitie hadden en voor eigen rekening en risico een bedrijf zijn gestart.’

Bovendien is het ondernemerschap een van de belangrijkste voorwaarden om de grote maatschappelijke uitdagingen van antwoorden te kunnen voorzien, schrijft de voorzitter van MKB-Nederland. Ondernemers hebben volgens hem innovatieve oplossingen voor allerlei problemen, van aanpassingen aan het klimaat tot het versnellen van de woningbouw. Om te kunnen floreren hebben ondernemers ruimte nodig.

Ondernemersagenda

Vonhof overhandigde deze week de Ondernemersagenda aan de nieuwe minister van Economische Zaken, Dirk Beljaarts. In de agenda noemt hij talloze voorbeelden van oplossingen en bijdragen van ondernemers. Vonhof hoopt dat het kabinet hier gebruik van maakt door het de ondernemers makkelijker te maken hun plannen te realiseren. Bijvoorbeeld door het aanpakken van de regeldruk, verbeteren van financiering, en regelen van ruimte voor bedrijventerreinen.

Concrete voorstellen zzp en mkb

In de Ondernemersagenda staan hiervoor concrete voorstellen. Ook wordt erin gepleit voor een harde scheiding tussen ondernemerschap en werknemerschap in de fiscale behandeling. ‘Het is ten eerste bizar dat een ondernemer met een bv een hogere belastingdruk heeft dan een werknemer in loondienst, terwijl eerstgenoemde zijn nek uitsteekt en risico's neemt’, aldus Vonhof in zijn blog. Ook vindt hij het bizar dat het kabinet de fiscale regelingen voor ondernemers in de inkomstenbelasting afbouwt om het probleem rond schijnzelfstandigen op te lossen. Daartoe bouwt het kabinet onder meer de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling af. Volgens Vonhof raak je daarmee ook ondernemers die helemaal geen onderdeel zijn van de zzp-discussie.

‘In deze ingewikkelde tijden moeten we samen de schouders eronder zetten en nu echt stappen gaan zetten’, besluit hij zijn betoog.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.