Loonstijging is minder hoog dan verwacht

Dit betekent de dalende loongroei voor jou als werkgever

Poppetjes op een stapel munten - Loonstijging minder hoog dan verwacht

De loongroei in Europa is in het tweede kwartaal lager uitgekomen van verwacht. Waar de lonen in het eerste kwartaal nog met 4,8% stegen, nam dit in het tweede kwartaal af tot 4,3%. Dit is flink lager dan de 5,1% die de Europese Centrale Bank (ECB) voor deze periode had voorspeld.

Dalende loongroei heeft effect op rente 

Hogere lonen betekent dat werknemers meer kunnen besteden, wat zorgt voor meer inflatie. Dat de loonstijging minder hard groeit is daarmee positief nieuws voor de ECB, die het afgelopen jaar worstelde met hoge inflatie. Daarbij biedt deze afzwakkende loonstijging de mogelijkheid om de rente te verlagen. Op 12 september heeft de ECB in de rente met 25 basispunten verlaagd (0,25%). Dit kan effect hebben op de leningen en spaartegoeden voor bedrijven.

De effecten van de renteverlaging

Een lagere rente maakt het mogelijk om tegen betere voorwaarde geld te lenen en dus meer investeringsruimte te creëren voor je bedrijf. Daarentegen lijken economen in verdeeld over de voordelen van de renteverlaging voor Nederland specifiek. Het inflatiecijfer is in Nederland in het afgelopen jaar nog aan het stijgen. Met een lagere rente zal het inflatiecijfer waarschijnlijk blijven toenemen. En misschien nog wel uitkomen tot boven de 4%, daarmee wijken we af van de rest van de eurozone. Dit in combinatie met de prijzen die waarschijnlijk niet zullen dalen, maakt dat het vooruitzicht voor Nederlanders nog onzeker blijft.

Wat merk jij als werkgever van de dalende loongroei?

De recente vertraging in loongroei kan op korte termijn positief zijn voor jou als werkgever. De loonkosten lopen immers minder hard op dan verwacht. Maar het is nog niet zeker dat deze trend daadwerkelijk doorzet de komende tijd. Daarbij blijven sommige sectoren, zoals de dienstensector, onder druk staan door de hoge lonen. 

Kijk naar meer dan salaris 

Hoewel de stijging in lonen minder is opgelopen dan verwacht, blijft salaris een belangrijke voorwaarde voor jouw medewerkers. Maar je kunt meer doen om jezelf als werkgever aantrekkelijk te maken. Ga vooral in gesprek met je werknemers en kijk wat zij belangrijk vinden binnen hun functie. Misschien vinden zij thuiswerken of flexibele uren wel belangrijker dan een hoger salaris. Of bouw een sterk werkgeversmerk op door te werken aan employer branding. Zo kun je ook aantrekkelijker worden dan je concurrentie.

Wat vind je van dit artikel?

Mariëlle van den Bogaard

Auteur

Mariëlle van den Bogaard

Met een achtergrond in marketing en communicatie weet ik hoe waardevol een goed geschreven tekst is. Ik ondersteun ondernemers graag door complexe onderwerpen helder uit te leggen en kennis te delen waar je écht wat aan hebt.