Slechts zeer klein deel bedrijven is al klimaatneutraal

Ondernemingen verwachten wel dit jaar fors te investeren

Klimaatneutraal tshirt

Het zijn harde cijfers: circa 1,5% van de Nederlandse bedrijven is klimaatneutraal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat duizenden bedrijven heeft gevraagd waar ze staan op het gebied van CO2-uitstoot. De doelstelling van Nederland is om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

Heel kleine bedrijven en zzp’ers zijn in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten. De vragen van het CBS waren onderdeel van de conjunctuurenquête, die wordt gehouden onder bedrijven met vijf of meer werknemers in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening. In die groep zijn ‘enkele honderden ondernemingen’ volledig klimaatneutraal, aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Klimaatneutraal

Opvallend is dat bijna 37% van de ondervraagde bedrijven heeft aangegeven helemaal niet te weten waar ze staan op klimaatgebied. Ruim een kwart zei in kleine of zeer kleine mate klimaatneutraal te zijn.

Investeren in verduurzaming

Wel wil en verwacht ruim tweederde van de ondernemingen dit jaar nog te investeren in verduurzaming, bijvoorbeeld door beter om te springen met energie, energie te besparen of de productie circulair te maken. Bedrijven verwachten hier wel de portemonnee voor te moeten trekken: ze denken dat ze meer geld zullen steken in het klimaatneutraal maken van hun bedrijf dan vorig jaar, en dat ze meer kosten zullen maken voor duurzame inkoop.

Eerste keer

Een kwart van de bedrijven zegt de hogere kosten van duurzame alternatieven en onzekerheid over de economie of het beleid een pittig obstakel te vinden in het klimaatneutraal worden.

Het is voor het eerst dat het CBS deze vragen heeft gesteld. Vergelijken met eerdere jaren kan dus niet.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.