Energienetwerk belemmert groei mkb

Impact, oplossingen en alternatieven

Ondernemer onder stress

Het energienetwerk in Nederland staat onder druk. Door deze druk hebben veel MKB-bedrijven moeite om te groeien. In dit artikel vertellen we meer over de impact van het overbelaste energienetwerk en waarom vooral MKB-bedrijven hier last van hebben. Maar we delen ook praktische oplossingen om de impact minimaal te houden voor jouw bedrijf.

De impact van het overbelaste energienetwerk

Het probleem van het overbelaste energienetwerk wordt steeds dringender. Zo stelt makelaarsvereniging NVM Business. Op meer dan de helft van de bedrijventerreinen in Nederland is geen extra stroom beschikbaar en voor ongeveer 30% van deze terreinen is voorlopig helemaal geen elektriciteit te krijgen. Dit betekent dat bedrijven niet genoeg stroom kunnen krijgen om hun activiteiten uit te kunnen breiden. En naast een tekort aan energie is er ook een tekort aan beschikbare grond voor nieuwe bedrijfsruimtes. Dit maakt het nog moeilijker om geschikte plekken te vinden voor bedrijven.

Waarom vooral het mkb hier last van heeft

Vooral het mkb heeft last van het overbelaste energienetwerk. Ze hebben vaak minder financiële middelen om te investeren in alternatieven, zoals zonnepanelen of energieopslag. Ook kunnen ze minder makkelijk goede deals maken dan grote bedrijven, waardoor ze meer afhankelijk zijn van het gewone stroomnet. Meer of op een andere manier energie regelen is dus niet zo makkelijk gedaan, waardoor ze moeilijker kunnen groeien. Hierdoor stellen ze investeringen uit en komt hun concurrentiepositie onder druk te staan.

Oplossingen en alternatieven voor het overbelaste energienetwerk

  • Investeren in duurzame energiebronnen. Door zelf duurzame energie op te wekken ben je minder afhankelijk van het traditionele netwerk. Voor deze investering zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen beschikbaar. Tip: subsidies voor duurzaam ondernemen

  • Maak gebruik van een energiehub. Een energiehub is een plek waar bedrijven samen energie opwekken, opslaan en slim gebruiken. Zo kunnen ze de piek van vraag en aanbod in elektriciteit opvangen. Afgelopen maand werd in Tholen de eerste energiehub in Nederland gerealiseerd.

  • Kijk naar energiebesparende maatregelen. Door energie te besparen aan de ene kant, bijvoorbeeld met LED-verlichting, beter geïsoleerde panden en slimme thermostaten, maak je ruimte om deze energie voor andere punten in te zetten. Zonder dat je netto extra stroom nodig hebt.

  • Flexibele werk- en productietijden. Net zoals er tijdens hittegolven vaak wordt opgeroepen om watergebruik te verminderen of te verplaatsen, kun je als bedrijf ook kijken of je je piekverbruik kunt verplaatsen. Bijkomend voordeel: in de daluren zijn de tarieven voor stroom vaak ook lager.

  • Energieopslag en -beheer. Met batterijsystemen kun je energie opslaan voor momenten van hoge vraag. De kosten hiervan zijn vaak hoog, maar met collectieve inkoop, samenwerkingsverbanden, leaseconstructies en/of subsidies voor duurzame energie kun je hierin investeren, zonder de hoge kosten.

Samenwerken en toch investeren voor duurzaam energienetwerk

Het overbelaste energienetwerk vormt een grote uitdaging voor de groei van mkb-bedrijven. Maar door te investeren in duurzame oplossingen en efficiënter energiegebruik, bijvoorbeeld in samenwerkingsverbanden of met behulp van subsidies, kun je als ondernemer ook met dit overbelaste netwerk groeien. 

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.