Arbeidsproductiviteit stagneert en blijft hangen op 0,4%
Breek met deze trend en voeg meer waarde toe per gewerkt uur.
Onderzoek van het CBS laat zien dat de groei van arbeidsproductiviteit de afgelopen 50 jaar steeds minder toeneemt in Nederland. Terwijl de productiviteit tussen 1974 en 2013 nog flink toenam, is deze groei de afgelopen jaren flink gedaald. In dit artikel vind je meer resultaten uit het onderzoek, wat dat betekent voor jou en praktische tips om aan de arbeidsproductiviteit binnen jouw bedrijf te werken.
Sinds 2013 daalt de groei naar 0,4%
In het kader van het 125-jarig jubileum van het CBS deden ze een analyse rondom arbeidsproductiviteit: hoeveel waarde voegt een werknemer per gewerkt uur toe?. Hieruit bleek dat de arbeidsproductiviteit in de afgelopen 50 jaar flink is gegroeid, maar dat die groei steeds langzamer gaat. Zo nam de productiviteit tussen 1974 en 2013 gemiddeld nog met 1,5% per jaar toe, maar is dat de afgelopen tien jaar gedaald naar een schamele 0,4% per jaar. Per gewerkt uur voegen we minder snel waarde toe dan vroeger. Sinds 2013 is de economie vooral gegroeid, doordat er meer uren gewerkt worden. Er blijken wel sectorale verschillen te zijn. Zo is de productiviteit in de bouw en zakelijke dienstverlening toegenomen, terwijl de groei vertraagd of zelfs gekrompen is in sectoren zoals de landbouw en financiële dienstverlening.
Wat kun je zelf doen om de arbeidsproductiviteit te verhogen?
De productiviteit van de Nederlandse economie is voor een groot deel afhankelijk van de dienstverlenende sectoren. Deze sectoren zijn in de afgelopen 50 jaar gegroeid, maar het is vaak moeilijker om daar de productiviteit te verhogen met technologische innovaties. Maar wat kun je dan wel doen?
Technologie voor je laten werken. Zijn er taken of processen die je kunt automatiseren of waar je technologie voor in kunt zetten? Kun je bepaalde herhalende taken door een programma laten doen of administratie makkelijker maken met bepaalde software?
Personeel opleiden. Door medewerkers regelmatig te laten bijscholen, zorg je ervoor dat ze hun werk beter en sneller kunnen doen.
Procesverbetering. Binnen je bedrijf ben je veel tijd kwijt aan processen. Welke processen lopen er binnen jouw bedrijf? Hoe lopen die processen? Kun je bepaalde stappen schrappen, automatiseren of versimpelen?
Flexibele werkstructuren. De traditionele 9 tot 5 structuur blijkt voor lang niet iedereen ideaal. Kun je flexibel werken voor medewerkers mogelijk maken? Een betere balans tussen werk en privé kan motivatie en productiviteit verhogen.
Werkomgeving verbeteren. Natuurlijk ben je bezig met een prettige werkomgeving, maar heb je ook al gekeken naar hoe je de werkomgeving efficiënter kunt maken? Zitten de juiste mensen bij elkaar, moet er echt zoveel vergaderd worden en hebben medewerkers de juiste tools om snel en efficiënt samen te kunnen werken?
Extra stappen nodig voor hogere arbeidsproductiviteit
Uit de analyse van het CBS komt duidelijk naar voren dat de groei van arbeidsproductiviteit in Nederland stagneert. Wil jij boven die 0,4% uitkomen, dan moet je zelf extra stappen zetten om de efficiëntie in je bedrijf te behouden en/of te verbeteren. De landelijke trend mag dan wel een afname zijn, maar met de juiste aanpak wijk jij af van de trend.