Duurzame bedrijfsvoering

Duurzaam ondernemen

Levenscyclusanalyse (LCA): zo breng je de milieu-impact van je product in kaart

Wat, waarom en hoe van een LCA

De milieu-impact van bedrijven en producten wordt steeds bepalender voor het succes. Een manier om inzicht te verkrijgen in de milieu-impact van fysieke producten en hier vervolgens op te sturen, is de levenscyclusanalyse (LCA). In dit artikel ontdek je wat een LCA is, waarom het uitvoeren van een LCA jouw bedrijf helpt en welke stappen je doorloopt.

15 november 2024 6 minuten

Equal Pay Day verschilt per functie: zo ziet de loonkloof er écht uit

Mannen krijgen in 40 van de 100 meest voorkomende functies meer betaald

Op 14 november is het Equal Pay Day. Vanaf dat moment werken vrouwen - als je rekening houdt met de loonkloof - voor de rest van het jaar symbolisch voor niets. Dat geldt echter niet voor alle functies. In de 100 meest voorkomende functies krijgen mannen en vrouwen in 52 functies evenveel betaald. In 40 functies trekken mannen wel nog steeds aan het langste eind, in 8 functies zijn vrouwen juist in het voordeel. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Van Spaendonck Groep op basis van 1,2 miljoen recente, geanonimiseerde loonstroken.

13 november 2024 4 minuten

Vraag naar zonnepanelen en andere duurzame middelen daalt

Wat betekent dit voor ondernemers?

De vraag naar verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatie, lijkt flink af te nemen. Waar duurzame oplossingen de afgelopen jaren nog een enorme vlucht namen, zien we nu dat de interesse van bedrijven en consumenten terugloopt.

31 oktober 2024 2 minuten

Als bedrijf biodiversiteit bevorderen: Hoe ROEF het goede voorbeeld geeft

Hoe komen biodiversiteit en het bedrijfsleven samen?

ROEF, een dochteronderneming van het Nederlandse familiebedrijf Knaapen, ontwikkelde een slim, groen daksysteem dat positief bijdraagt aan de biodiversiteit in Nederland. Wat is het verhaal achter ROEF, waarom is biodiversiteit zo belangrijk en hoe kun jij hier als ondernemer mee aan de slag?

06 augustus 2024 7 minuten

Wat is de Green Claims Directive en waarom is het belangrijk?

De Green Claims Directive helpt misleiding door duurzaamheidsclaims voorkomen

Het was al niet toegestaan, maar nu komt er ook een officiële richtlijn voor: de Green Claims Directive voorkomt dat consumenten worden misleid door vage duurzaamheidsclaims. Jellien Roelofs is juridisch adviseur en helpt bedrijven om greenwashing te voorkomen. We vroegen haar wat deze richtlijn inhoudt en hoe je als ondernemer een goede duurzaamheidsclaim opstelt.

06 augustus 2024 5 minuten

Scope 3 emissie: wat is het eigenlijk?

Begrijp en verklein de milieu-impact in jouw keten

Om de negatieve milieu-impact van je bedrijf significant te verkleinen, moet je met je scope 3-emissies aan de slag. Maar wat zijn scope 3-emissies en wat levert het verkleinen van je voetafdruk jou als ondernemer op? En ook: welke stappen kun je zetten om dit te realiseren? Duurzaamheidsstrateeg Lise-Lotte Verhoef helpt je op weg.

23 juli 2024 5 minuten

Wat is een dubbele materialiteitsanalyse?

En hoe ga je ermee aan de slag?

Het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse is een cruciale stap wanneer je als bedrijf moet voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Maar wat is dubbele materialiteit? Waar bestaat deze analyse uit? En wat maakt het uitvoeren ervan waardevol voor jouw bedrijf? Duurzaamheidsstrateeg Lise-Lotte Verhoef legt het uit.

23 juli 2024 7 minuten

Zingeving in het bedrijfsleven: succes boeken door van betekenis te zijn

Wat is zingeving, waarom is het van belang, en hoe kun je als bedrijf meer van betekenis zijn?

Zingeving is ‘het zoeken naar de betekenis, het doel van het leven’, als je het de Dikke van Dale vraagt. Dat klinkt misschien wat vaag of abstract, maar het belang van zingeving voor ons privé- en werkende leven is wetenschappelijk bewezen. Waarom zou je met zingeving bezig willen zijn als bedrijf, ondernemer of medewerker? En hoe kun je méér van betekenis zijn als bedrijf? Duurzaamheidsstrateeg Lise-Lotte Verhoef helpt je op weg.

18 juni 2024 5 minuten

De bodem voor een gezonde toekomst: Ga ondernemen vanuit een regeneratieve lens

Wat is het regeneratieve gedachtegoed en wat brengt het bedrijven?

We streven naar oneindige groei op een planeet met duidelijke grenzen. Dat het huidige economische systeem de toekomst meer kwaad dan goed doet, is inmiddels wel duidelijk. Een alternatief? Het regeneratieve gedachtegoed, aldus transitieverkenner Minou Schillings. We vroegen haar wat de regeneratieve lens inhoudt, waarom deze zo hard nodig is én hoe je deze op praktische wijze kunt toepassen.

22 mei 2024 9 minuten

Als bedrijf doneren? Zo richt je dat slim en succesvol in

Zes opties, waaronder payroll giving, op een rij gezet

Een goed doel dat je aan ‘t hart gaat of de sportvereniging om de hoek - doneren aan of sponsoren van andere organisaties is voor veel bedrijven niet nieuw. Gelukkig maar, want het is een goede manier om maatschappelijke impact te maken. Maar welke opties heb je en hoe richt je donaties nou goed in? Wij hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

29 maart 2024 7 minuten

Hoe start ik met duurzaam ondernemen?

Ons stappenplan om te veranderen in een duurzame ondernemer

Duurzaam ondernemen heeft de aandacht van veel ondernemers in binnen- en buitenland. Dat is een mooi begin. Maar de vraag is: hoe? Hoe kun je starten met duurzaam ondernemen?

18 maart 2024 5 minuten

Subsidies duurzame energie voor ondernemers

Overzicht van de belangrijkste energiesubsidies en fiscale aftrekposten in 2024

Om energiezuinig ondernemen te stimuleren biedt onze overheid aantrekkelijke energiesubsidies en fiscale regelingen. Hier lees je de belangrijkste.

08 maart 2024 4 minuten

Vrouwen verdienen minder in 8 van de 10 meest voorkomende beroepen

De loonkloof is zichtbaar in het Nederlandse mkb, maar verschillen per functie zijn groot

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart is er weer extra aandacht voor de loonkloof. Die is levensecht, maar per functie lopen de verschillen flink uiteen. In 8 van de 10 meest voorkomende functies in het Nederlandse mkb verdienen mannen meer, en dit varieert van 3,7% voor administratief medewerkers tot bijvoorbeeld 14,3% voor magazijnmedewerkers.

07 maart 2024 4 minuten

Groene voornemens: 5 duurzaamheidstrends voor 2024

Welke duurzaamheidsontwikkelingen verwachten we dit jaar?

2023 - het jaar waarin een hoop bedrijven werk maakten van duurzaamheid en nieuwe wet- en regelgeving werd geïntroduceerd. Maar ook het jaar waarin de wereldwijde gemiddelde temperatuur voor het eerst boven de 2 graden uitbrak. Werk aan de winkel dus. Wat kun je als bedrijf in 2024 verwachten? Duurzaamheidsstrateeg Floor Meeder neemt je mee in vijf duurzaamheidstrends voor 2024.

15 januari 2024 7 minuten

CO2 meten en reduceren: Koppert Cress is er serieus mee aan de slag

Projectleider Innovatie Tim Koning van dochterbedrijf Division Q over de waarom en hoe

Je klanten vragen erom, je wilt je voorbereiden op de CSRD, je bent intrinsiek gemotiveerd om de milieu-impact van je bedrijf te verkleinen - er zijn tal van redenen om aan de slag te gaan met het in kaart brengen en verkleinen van je ecologische voetafdruk. Maar waar begin je? En wat maakt ‘t uitdagend? We vroegen het Tim Koning, Projectleider Innovatie bij Division Q.

15 december 2023 6 minuten

De groene arbeidsovereenkomst: stimuleer duurzame keuzes met je arbeidsvoorwaarden

Legal Designer Savannah Koomen over de waarde van groene arbeidsvoorwaarden

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je arbeidsvoorwaarden? De groene arbeidsovereenkomst helpt je om een goede start te maken. Wat is de groene arbeidsovereenkomst precies en hoe kun je ermee aan de slag? We gaan in gesprek met Savannah Koomen, Legal Designer bij Patroon Design en het creatieve brein achter dit idee.

03 november 2023 3 minuten

Groene arbeidsvoorwaarden: stimuleer duurzaam denken

Groene arbeidsvoorwaarden nieuwe trend in arbeidsvoorwaarden

Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Niet alleen door naar hun inkoopbeleid en CO2-voetafdruk te kijken, maar ook door hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden in opmars? En hoe begin je ermee?

17 augustus 2023 5 minuten

Groene subsidie bereikt kleine ondernemer niet

Ondernemers kiezen het liefst voor duurzaamheid, maar geldgebrek en bureaucratie houdt ze tegen

Uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht, Qredits en ONL blijkt dat in 2022 slechts 5% van de kleinere ondernemers in 2022 een subsidie voor duurzaamheid heeft aangevraagd. Kleine ondernemers lopen vooral groene subsidies mis door moeilijke regelgeving en geldgebrek.

26 juni 2023 1 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 81 totaal, er zijn meerdere pagina's