Wat is Cradle to Cradle?

Afval is voedsel

Wat is Cradle to Cradle
businessman-are-analyzing-graph-data-and-use-lapto-PJ7KJ7J

Bereken de financiële toekomst van je bedrijf

De ultieme vorm van duurzaam ondernemen is Cradle to Cradle. Het betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, zonder hun waarde te verliezen.

Upcycling

Sinds het VPRO-programma Tegenlicht in 2007 aandacht besteedde aan de ontwerpfilosofie Cradle to Cradle (C2C), zijn de grondleggers van deze filosofie in Nederland ongekend populair. Het zijn de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough.

Afval is gelijk aan voedsel

Volgens het Cradle to cradle principe is afval gelijk aan voedsel. Oftewel: elke grondstof, elk materiaal, moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest. In dat geval is er sprake van ‘upcycling’ en niet van ‘downcycling’ zoals meestal het geval is: een materiaal kan vaak niet twee maal voor dezelfde toepassing worden gebruikt, maar krijgt meestal na recycling een inferieure toepassing. Zo komt het kunststof uit je mobiele telefoon in een volgend leven meestal niet verder dan een parkbankje.

Biosfeer en technosfeer

Braungart en McDonough onderscheiden twee cycli waarin materialen kunnen circuleren: de biosfeer en de technosfeer. Materialen in de biosfeer zijn biologisch afbreekbaar, dit zijn organische stoffen die composteerbaar zijn. Materialen in de technosfeer kunnen eindeloos hergebruikt worden voor industriële toepassingen.

Aan de slag

Veel bedrijven in Nederland zijn enthousiast aan de slag gegaan met C2C. Zo gebruikt tapijtfabrikant Desso geen schadelijke stoffen en recyclen ze zelf hun oude tapijten om daar weer nieuwe van te maken. Ook is het productieproces zo veel mogelijk waterbesparend en maatschappelijk verantwoord. Ook afvalverwerker Van Gansewinkel gelooft niet meer in afval: zij maken hier zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen van voor nieuwe, hoogwaardige toepassingen.

Als je zelf aan de slag wilt met C2C, dan moet je je verdiepen in de samenstelling van de producten die je inkoopt. Deze moeten gifvrij zijn en biologisch afbreekbaar zijn óf later gemakkelijk te scheiden zijn zodat de materialen hun waarde behouden. Je kunt zelfs proberen of je in aanmerking komt voor een C2C-certificaat.

Wat vind je van dit artikel?