ISDE: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Voordelig investeren in duurzame energie voor woningeigenaren én zakelijke gebruikers

5 slimme tips om snel tijd te besparen
Doelenstellen - mockup

Concreet doelen stellen: the road to success

De ISDE wordt vaak aangevraagd voor door particulieren met een eigen huis. Maar wist je dat deze subsidie ook zakelijk gebruikt kan worden? Bekijk snel of deze investeringssubsidie ook mogelijkheden biedt voor jouw bedrijf.

Wat is ISDE?

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het  is een subsidie voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers die willen investeren in duurzame energie. Concreet betekent dat een tegemoetkoming in de kosten als je een duurzame warmte-installatie aanschaft. 

Bovendien kunnen leveranciers en installateurs van producten als warmtepompen, zonneboilers en isolatiematerialen hun product(en) aanmelden voor subsidie. Het product komt dan op de apparatenlijst, zo weten aanvragers direct dat ze een tegemoetkoming krijgen voor het product. De ISDE is een van de subsidies en fiscale regelingen rondom duurzame energie voor ondernemers. 

ISDE 2022: uitgebreid en meer budget

In 2022 is de ISDE uitgebreid en verder in lijn gebracht met de afspraken in het Klimaatakkoord. In vergelijking met 2021 zijn de subsidiebedragen voor zonneboilers, isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd. Ook zijn de voorwaarden voor de minimale m2 ruimer dan het jaar hiervoor. De isolatiemaatregelen gelden alleen voor woningeigenaren, maar als zakelijke gebruiker kun je nu onder ruimere voorwaarden subsidie krijgen voor zonnepanelen en kleine windturbines. 

Zakelijke mogelijkheden ISDE subsidie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) maakt onderscheid tussen verschillende doelgroepen. In grote lijnen: zakelijke gebruikers en woningeigenaren (particuliere gebruikers).

Zakelijke gebruikers (ISDE van tevoren aanvragen)Particuliere gebruikers (aanvraag achteraf)
Zakelijke gebruikersVvE’sWoningeigenaren
Warmtepompen
Zonneboilers
Zonnepanelen
Windturbines
Warmtenet
Isolatie

ISDE voor het mkb

Ondernemers die hun kantoorpand willen verduurzamen kunnen in aanmerking komen voor ISDE-subsidie. Zo kun je met subsidie een warmtepomp, zonneboiler of kleinschalige windturbine laten installeren. 

Het is belangrijk dat je de subsidie aanvraagt vóórdat je een overeenkomst sluit met de leverancier van het duurzame product. Verder heb je geen recht op subsidie als je eerder ook andere subsidies voor de installatie hebt gekregen. De ISDE-subsidie op kleinschalige windturbines en zonnepanelen loopt tot en met 31 december 2022.

VvE’s

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hebben volop mogelijkheden om hun appartementengebouw(en) duurzamer te maken. Zij kunnen subsidie aanvragen op een breed scala aan verduurzamingsproducten: warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, kleinschalige windturbines, isolatiemaatregelen en een centrale aansluiting op warmtenet.

Voorwaarden voor zakelijke gebruikers

Dit zijn enkele voorwaarden waaraan je als zakelijke gebruiker moet voldoen als je een ISDE aanvraagt:

  • Je hebt een KvK-nummer (uitzondering voor particuliere commerciële verhuurders als het gaat om een warmtepomp of zonneboiler)

  • Je moet de aanvraag vooraf doen

  • Installatie is in Nederland

  • Ingebruikname van de installatie is binnen 12 maanden na beslissing over subsidieaanvraag

  • Je moet kunnen bewijzen dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd

  • Je hebt een factuur en betaalbewijs nodig van de aankoop en de installatie door het bouwinstallatiebedrijf. 

  • Je verkoopt of verwijdert het apparaat waarvoor subsidie is aangevraagd niet binnen een jaar.

  • Je mag geen subsidies stapelen of combineren. Ook heb je geen recht op ISDE als je hiervoor belastingvoordeel krijgt binnen de Energie-Investerings-Aftrek (EIA).

Stappenplan zakelijke aanvraag ISDE 

Als zakelijke gebruiker vraag je de subsidie vooraf aan. Maar hoe moet je dat dan doen? In 8 stappen naar een succesvolle aanvraag:

  • Stap 1: Maak een keuze: kies welke maatregelen je gaat nemen voor je gebouw of te verhuren woning.

  • Stap 2: Controleer de apparatenlijst. Check voor je de aanvraag doet voor een warmtepomp of zonneboiler of het op de apparatenlijst van het RVO staat. Hier vind je de meldcode van het apparaat.  Staat het apparaat er niet op? Stuur dan de technische documentatie en eventuele productbeschrijving mee. Dan checkt het RVO of het apparaat toch voldoet aan de technische eisen.

  • Stap 3: Vraag de subsidie aan, voor je de koopovereenkomst aangaat. Dit doe je met eHerkenning

  • Stap 4: Heb geduld, want nu moet je wachten op de beslissing. 90% van de aanvragen is binnen 8 weken afgehandeld.

  • Stap 5: Is de beslissing positief, dan kun je het apparaat kopen. 

  • Stap 6: Laat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat door installeren.

  • Stap 7: Neem het apparaat binnen 12 maanden na de beslissing over de subsidie in gebruik.

  • Stap 8: Vraag een vaststelling van de subsidie aan, die heb je nodig om ook daadwerkelijk betaald te krijgen.

Hier lees je de uitgebreide versie van het stappenplan ISDE en kun je je aanvraag indienen. 

Producten aanmelden voor ISDE als leverancier/fabrikant/bedrijf

Leveranciers, fabrikanten, bouwinstallatiebedrijven en installatiebedrijven kunnen een product aanmelden voor de ISDE-subsidielijst. Dat geldt voor apparaten, zoals zonneboilers, maar ook voor isolatiematerialen en hoogrendementsglas. Apparaten kun je aanmelden voor de ISDE-apparatenlijst, isolatiematerialen kun je aanmelden voor een maatregelenlijst. 

Als een apparaat of materiaal in die lijst opgenomen wordt, weten je klanten meteen dat ze een product krijgen waarop ze ISDE kunnen aanvragen. Hoe pak je het aan?

  1. Check of je apparaten en/of isolatiematerialen aan de eisen voldoen

  2. Vraag een vermelding aan op een van de lijsten

Investeren in duurzaamheid

Er zijn veel redenen waarom steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaam ondernemen. Natuurlijk maakt de aanschaf van een zonneboiler een bedrijf niet in een keer duurzaam. Er zijn meerdere manieren om je CO2-voetafdruk te reduceren. En er zijn ook allerlei subsidieregelingen die de transitie naar een duurzaam bedrijf stimuleren. Volop (aantrekkelijke) kansen dus om te investeren in duurzaamheid.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.