Welke soorten duurzame energie zijn er?

En welke energiebesparende maatregelen kun je nemen?

windmolens

De wereld warmt op en we stoten te veel CO2 uit. De energietransitie is in volle gang, want in 2050 moet ons land praktisch CO2-neutraal zijn. Ook jij kunt een belangrijke bijdrage leveren. Zo kun je investeren in duurzame energie, zoals zonne-energie. Waarom is duurzame energie zo belangrijk en welke soorten zijn er?

Waarom kiezen voor duurzame energie?

Duurzame energie is schone energie die nooit opraakt en niet schadelijk is voor het milieu. Verbruik jij als bedrijf veel energie? Kom je boven de 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgasverbruik uit? Dan moet je sinds 2019 voldoen aan de informatie- en energiebesparingsplicht. En sinds juli 2023 is deze plicht aangescherpt.

In Nederland zijn dit volgens MKB-Nederland en VNO-NCW ongeveer 70.000 tot 100.000 bedrijven. Op de website Informatiepunt Leefomgeving vind je hier veel informatie over.

Subsidies om duurzame energie te stimuleren

Het kost geld om in duurzame energie te investeren. Om dit te stimuleren zijn er verschillende subsidies voor duurzame energie. Ook stimuleert de overheid het opwekken van duurzame energie door mkb-ondernemers met verschillende overheidsregelingen. Weet jij waar je aanspraak op kunt maken? Hier lees je meer over de verschillende regelingen en subsidies voor duurzame energie.

Soorten duurzame energie: van zonne-energie tot biobrandstof

Je denkt waarschijnlijk bij duurzame energie al snel aan zonnepanelen en windmolens. Maar er zijn meer manieren om duurzaam energie op te wekken. We zetten ze voor je op een rij, en starten met de meest bekende opties:  

1. Zonne-energie

Met zonnepanelen op je bedrijfsdak draag je bij aan de energietransitie. De zon raakt nooit op en met de juiste keuze en een goed advies van een zonne-energie aanbieder levert het je ook nog rendement op. Zonnestroom is verreweg de goedkoopste vorm van duurzame energie.

Wetenschappers van de technische universiteit LUT in Finland hebben met de Duitse Energy Watch Group berekend dat zonne-energie wereldwijd verreweg het belangrijkste wordt als duurzame energiebron. “Maar liefst 69% van onze zogeheten primaire energie komt straks uit zonnepanelen. Windmolens zullen voor 18% zorgen, en de resterende 13% komt uit biomassa (6), waterkracht (3), aardwarmte (2) en ‘overige duurzaam’(2).” De onderzoekers namen als startpunt het jaar 2015. Toen kwam wereldwijd 84% van de primaire energie nog uit kolen, olie en gas, en 5% uit kerncentrales.

2. Windenergie

In ons winderige kikkerlandje wordt het opwekken van energie uit wind al eeuwen gebruikt. Ook wind is een bron die nooit opraakt. Volgens MilieuCentraal is de CO2-uitstoot 50 keer lager dan van die van 'grijze' stroom. Windenergie wek je op met een windmolen of windturbine. De levensduur van een windturbine is ongeveer twintig jaar. In die jaren produceert een windturbine tot 80 keer zoveel energie als er nodig is om er één te bouwen. Er is grote behoefte aan ruimte voor windturbines, maar ook veel weerstand bij omwonenden. Daarom zijn er tegenwoordig strenge regels. 

3. Biobrandstof

Door verbranding of vergassing van bedrijfsafval kun je energie als elektriciteit en warmte opwekken. Dit is een kosteneffectieve verwijdering van afvalstromen. Biobrandstoffen kun je ook produceren uit dierlijk en plantaardig afval. Sommige van deze biomassa kun je omzetten in gasvormige of vloeibare energiedragers, zoals biogas en biodiesel.

4. Omgevingsenergie

In de aarde en de bodem zit warmte. Deze bodemwarmte is bruikbaar voor verwarming en koeling. Door een warmtepomp aan te schaffen kun je er ook gebruik van maken. Een warmtepomp kan deze bodemwarmte verwarmen tot bruikbare warmte.

5. Thermische energieopslag

Bij energieopslag wek je geen energie op. Je slaat energie op, om op een later moment te gebruiken. Warmte of koude wordt via een warmtewisselaar in een bodemlaag opgeslagen. Met dit systeem kun je bedrijfsprocessen of bedrijfsruimten koelen en verwarmen.

Neem ook energiebesparende maatregelen

Naast over te stappen op duurzame energie zoals zonnestroom, kun je ook bijdragen aan de energietransitie door energiebesparende maatregelen te nemen. Goed voor de energierekening, maar in veel gevallen ook verplicht. Zo is het sinds 1 januari 2023 verplicht voor kantoorpanden om minimaal energielabel C te hebben.

Elimineer sluipverbruik

Zetten jouw medewerkers altijd hun laptop, de printer en het koffiezetapparaat uit wanneer ze ‘s avonds of in het weekend naar huis gaan? Grote kans van niet. Door deze vorm van sluipverbruik te elimineren, kun je vaak al flink energie besparen.

Verbeter isolatie door raamfolie

Oud bedrijfspand? Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas maar ook van dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in het pand en verbruik je minder energie. 

Vervang lampen door led-lampen

Soms maakt een kleine verandering al een groot verschil. Wist je dat led-lampen veel minder stroom verbruiken omdat er minder verloren gaat in de vorm van warmte? Zo kun je tot wel 90% op je elektriciteitskosten voor verlichting besparen.

Controleer het verbruik van apparatuur

Wanneer je denkt aan energiebesparende maatregelen voor bedrijven, denk je misschien niet direct aan het verbruik van bijvoorbeeld het koffiezetapparaat. Toch loont het om ook naar het energieverbruik van dit soort kleine apparaten te kijken.

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.