ISO 26000: wat zijn de voordelen en hoe voldoe je eraan?
ISO 26000 uitgelegd
Certificeringen kunnen richting geven als je met duurzaamheid aan de slag wilt. En verifiëren wat jouw bedrijf doet voor mens en milieu. ISO 26000 heeft een duidelijke link met duurzaam ondernemen. Wat houdt deze ISO norm in en wat levert het je bedrijf op?
Wat is ISO 26000?
ISO 26000 is de Richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze richtlijn benadrukt de sterke afhankelijkheid tussen het succes van het bedrijfsleven en het welzijn van zowel de planeet als de samenleving. Zeven hoofdonderwerpen die hierbij aan bod komen, zijn:
Behoorlijk organisatorisch bestuur
Mensenrechten, o.a. discriminatie
Arbeidsomstandigheden, o.a. gezondheid en veiligheid op werk
Milieu, o.a. voorkomen van vervuiling
Eerlijk zakendoen, o.a. anti-corruptie
Consumentenaangelegenheden, o.a. eerlijke marketing
Maatschappelijke betrokkenheid en ontwikkeling, o.a. educatie en cultuur
Hoe voldoe je aan ISO 26000?
Hier hebben we te maken met een vreemde eend in de bijt. ISO 26000 biedt ondernemers richtlijnen in plaats van vereisten, wat betekent dat je je als bedrijf niet kunt certificeren op deze norm.
Lees meer over de meest nuttige duurzaamheidskeurmerken voor ondernemers
Je zou kunnen stellen dat je als bedrijf “voldoet” aan ISO 26000 als je beslissingen en acties gestoeld zijn op het leveren van een zo groot mogelijke positieve bijdrage aan het welzijn van mens en planeet.
Wat zijn de voordelen van ISO 26000?
ISO 26000 helpt bedrijven te ontdekken hoe veelomvattend duurzaamheid is en benadrukt dat duurzaam ondernemen gaat over het nemen van je verantwoordelijkheid. Door ISO 26000 te implementeren, kunnen bedrijven hun bijdrage aan het creëren en behouden van een leefbare wereld voor iedereen vergroten. Je zult als ondernemer dus veel leren en ontdekken over de sociale en ecologische impact van jouw bedrijf, en ongetwijfeld op ideeën komen over hoe deze te verbeteren.
Overige ISO normen duurzaamheid
Wanneer men het in de bedrijfscontext heeft over ISO, gaat het over één van de vele standaarden die door de International Organization for Standardization in het leven zijn geroepen. De ISO normen die de meest directe link hebben met duurzaamheid zijn ISO 26000, ISO 14001 en ISO 50001.