BREEAM-certificering: hoe behaal je het en wat levert het op?
De BREEAM-NL certificering uitgelegd
Met BREEAM-NL krijg je als ondernemer inzicht in hoe je bedrijfsvastgoed presteert op duurzaamheid. Gebouwen die voldoen aan de de BREEAM-NL certificering, blinken uit op bijvoorbeeld materiaalgebruik, energie-efficiëntie en een gezond binnenklimaat. En daar pluk je als ondernemer op meerdere manieren de vruchten van, of je nou huurder of pandeigenaar bent.
Waarom duurzaamheid binnen vastgoed?
Onze gebouwde omgeving heeft een flinke milieu-impact. Deze impact zit ‘m in het winnen en maken van de bouwmaterialen, het proces van het bouwen zelf, het gebruiken en onderhouden van een gebouw, en uiteindelijk het slopen en verwerken van de reststromen.
De wet stelt dan ook steeds strengere eisen aan de bouw- en vastgoedsector. En naast overheden, worden ook particuliere en zakelijke eigenaren of huurders scherper op de duurzaamheid van vastgoed. De BREEAM-NL certificering laat zien dat jouw gebouw hier op vooruit loopt.
Wat is BREEAM?
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method - een hele mond vol. Deze methode om de duurzaamheid van vastgoedobjecten en -projecten in kaart te brengen werd doorBREontwikkeld in Engeland. De Dutch Green Building Council maakte de vertaalslag naar de Nederlandse context, waar in 2009 de BREEAM-NL certificering uit voortkwam.
Binnen deze certificering bestaan vier varianten: In-use, Nieuwbouw, Sloop en demontage, en Gebied.
Wat zijn de voordelen van de BREEAM-certificering?
Wat de voordelen zijn van de BREEAM-certificering, hang af van je relatie tot het pand. Zes voordelen op een rij, voor zowel eigenaren als huurders:
Voor eigenaren is natuurlijk van belang dat een pand z’n hoge waarde zo lang mogelijk blijft behouden - letterlijk duurzaam dus. Bouwen of renoveren volgens de richtlijnen van de BREEAM-certificering zorgt dat je hier goed over nagedacht hebt. Dit komt eventuele verkoop of verhuur ten goede. Ben je huurder? Dan is het fijn dat je een pand kunt gebruiken voor zolang het je team en bedrijfsprocessen goed dient, in plaats van te moeten verhuizen omdat het gebouw uit elkaar valt. Huur je een pand met een BREEAM-NL certificering, dan zit je voorlopig goed.
Ook huren of bezitten bedrijven met duurzaamheidsambities graag een pand waarmee ze hun doelstellingen en gewenste uitstraling waarmaken. Huurders zullen een pand met een BREEAM-NL certificering in toenemende mate verkiezen boven een pand waarvan de duurzaamheidsprestaties niet meetbaar, transparant, of onafhankelijk geverifieerd zijn. En zijn bereid daar (meer) voor te betalen.
Nog een groot voordeel is dat je eigen team of je huurders prettig en productief kunnen werken in het gebouw, en dat klanten graag langskomen. Dat maakt je een gewaardeerde werkgever of maakt je object populair bij huurders. Gebouwen met een BREEAM-NL certificering, zijn beoordeeld op een gezond binnenklimaat.
Een voordeel voor alle partijen is dat de kosten van gebruik of beheer binnen de perken blijven, doordat er bijvoorbeeld goed is nagedacht over een duurzame energievoorziening. Vaak is dit bij gebouwen met een mooie score op de BREEAM-NL certificering dik in orde. Wil je hier als bedrijfseigenaar juist op verbeteren, dan kunnen de richtlijnen van de BREEAM-NL certificering je helpen bij het maken van de juiste overwegingen.
We hebben het hier over de BREEAM-NL certificering omdat die relevant is in de Nederlandse context, maar BREEAM is ook internationaal bekend. Dat maakt het pand dat je bezit, verhuurt of wilt verkopen voor internationale partijen interessant.
Tot slot: BREEAM-NL heeft linkjes met andere, bedrijfsbrede certificeringen waarmee je kunt laten zien dat je duurzaamheid serieus neemt en daar dus naar handelt. Zo neemt BREEAM-NL certificering een stukje werk uit handen voor de B Corp-certificering. Je hebt 't namelijk voor een deel van je faciliteiten op orde en je kunt dat goed onderbouwen. Andersom werkt dat ook: sommige punten binnen je ISO14001-certificering kun je aandragen als bewijsvoering voor je BREEAM-NL certificering.
Hoe behaal je de BREEAM-NL certificering?
Als huurder kun je je pandeigenaar natuurlijk stimuleren of verzoeken om het gebouw te verduurzamen en dit te bekronen met een BREEAM-NL certificering. Mogelijk kun je in het toewerken naar de certificering ook samen optrekken. Vaak zal de beslissing en een groot deel van het werk echter op de eigenaar aankomen. Grofweg bestaat het toewerken naar de BREEAM-NL certificering uit 5 stappen:
Bepaal de duurzame ambities van je project. Hoe duurzaam wil je dat het bestaande of nieuwe pand wordt? Moet er gesloopt worden, wat vind je daarin dan belangrijk? Of welke duurzaamheidsambities maken het te ontwikkelen gebied tot een groot en langdurig succes? Het bepalen van de ambities, betekent dat je je ook even goed moet verdiepen in de BREEAM-NL certificering.
Kies het relevante keurmerk. De vier keurmerken spreken voor zich: voor bestaande gebouwen ga je voor BREEAM-NL In Use, voor nieuwbouwprojecten is dit BREEAM-NL Nieuwbouw, voor sloopprojecten kies je BREEAM-NL Sloop en Demontage, en de complete gebiedsontwikkelingen vallen onder BREEAM-NL Gebied. Alle varianten hebben hun eigen Assessment Toolbox.
Bouw een projectteam. Hierbij is het belangrijk dat de juiste kennis en kunde aan boord is. En dat men hier tijd in kan en wil steken. Je kunt hier zelf een training voor volgen of een externe BREEAM-NL Expert inschakelen.
Ga aan de slag in de assessmenttool. Hierin bouw je het dossier op door vragen te beantwoorden en de nodige onderbouwing hiervoor te verzamelen. Zo kun je bewijzen dat je doet wat je zegt dat je doet. Reken erop dat dit een flinke klus is, die een aantal maanden zal beslaan.
Dien je project in. Dossier compleet? Tijd om een onafhankelijke BREEAM-NL Assessor het project te laten beoordelen! Lijkt dit in orde, dan kun je nog een steekproef verwachten van iemand van de Dutch Green Building Council. Slaag je hier ook voor, dan wordt het BREEAM-NL Certificaat aan je uitgereikt.
Is BREEAM waardevol voor mijn bedrijf?
Een paar redenen waarom kiezen voor een pand met de BREEAM-NL certificering van grote waarde kan zijn:
Heb je doelen gesteld op het verkleinen van jullie ecologische voetafdruk? Willen jullie bijdragen aan de Sustainable Development Goals? Of werken jullie toe naar een klimaatneutraal bedrijf? Dan draagt het kiezen voor of ontwikkelen van duurzaam bedrijfsvastgoed daar absoluut aan bij.
Bovendien kan dit raamwerk je helpen verder te ontdekken op welke manieren je als bedrijf kunt verduurzamen. Binnen BREEAM-NL komen o.a. transport, woon-werkverkeer van je team of de gebruikers, de impact van het (gebruik van het) gebouw op de biodiversiteit, afvalverwerking en watergebruik aan bod. Goede kans dat er voor jullie op één of meerdere van deze punten ruimte voor verbetering zit. Op deze manier, kun je de richtlijnen van BREEAM-NL dus ook echt als richtlijnen of inspiratie gebruiken.
Moet het gebouw nog gebouwd worden dan helpen de richtlijnen van BREEAM-NL je om na te denken over belangrijke aspecten. Materiaalgebruik, de energie-efficiëntie van het gebouw, een gezond binnenklimaat door middel van ventilatie en licht, onderhoudscontracten - afhankelijk van je object of project, het komt het allemaal aan bod. Daarmee creëer je aantrekkelijk vastgoed dat vooruit loopt op wetgeving.
Door de richtlijnen van de BREEAM-NL certificering in acht te nemen, maak je als huurder of vastgoedeigenaar dus eerder duurzame keuzes waar je op uiteenlopende manieren de vruchten van plukt.