Geboorteverlof voor partners: wat moet je weten als werkgever?
Alles over rechten en plichten van je werknemers
Gaat de vrouw of vriendin van een werknemer bevallen? Dan heeft je werknemer onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof voor partners, ook bekend als vaderschapsverlof. Ontdek hoe geboorteverlof voor je werknemers is geregeld en welke voorwaarden van belang zijn.
Wat is geboorteverlof voor partners?
Partners van vrouwen die net zijn bevallen hebben recht op standaard geboorteverlof van één werkweek. Je betaalt het salaris van je werknemer volledig door tijdens deze week. Je werknemer moet het verlof binnen vier weken vier weken na de geboorte opnemen. Geboorteverlof voor partners heet ook wel:
Vaderschapsverlof (of geboorteverlof vader)
Partnerverlof
Hoe was vaderschapsverlof vroeger geregeld in Nederland?
Vóór 2019 hadden partners slechts recht op twee dagen kraamverlof. Sinds de wetswijziging van 2019 is dit uitgebreid naar één werkweek volledig betaald geboorteverlof, en later (2020) werd daarbovenop het aanvullend geboorteverlof ingevoerd van maximaal vijf weken tegen minimaal 70% van het salaris. Met de wijziging wil de overheid partners meer tijd geven om bij de geboorte van hun kind te zijn en om de zorg gelijker te verdelen.
Geboorteverlof 2025: zijn er veranderingen op komst?
Voor 2025 zijn er geen grote veranderingen aangekondigd in de wetgeving rondom geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof. De huidige regelingen blijven van kracht. Wel zijn er regelmatig politieke discussies over het uitbreiden van het betaalde verlof, maar concrete wetswijzigingen liggen nog niet op de plank.
Aantal vrije dagen geboorteverlof berekenen
Partners hebben recht op één keer één werkweek vrij. Als werkgever ben je verplicht het loon van die werkweek volledig door te betalen.
Voorbeeld standaard geboorteverlof berekenen
Een fulltime werknemer, die 5 dagen in de week 8 uur per dag werkt. Je werknemer krijgt 5 x 8 = 40 uur geboorteverlof
Een parttime werknemer, die 4 dagen in de week 6 uur per dag werkt. Je werknemer krijgt 4 x 6 = 24 uur geboorteverlof
Beiden krijgen dus hun volledige werkweek verlof.
Dit zijn de voorwaarden van geboorteverlof
Je werknemers hebben recht op verlof als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:
Werknemer is getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan met degene die bevalt of ze wonen ongehuwd samen en
Werknemer heeft het kind erkend
Het is dus belangrijk dat het kind erkend is. Je werknemer moet dit regelen om in aanmerking te komen voor het wettelijke geboorteverlof voor partners. Erkennen van een kind kan voor de geboorte of tijdens de aangifte van geboorte. Het kan zelfs op een later moment, maar dan voldoet je werknemer niet aan alle voorwaarden om gebruik te maken van geboorteverlof. Die gaat namelijk in op de dag na de bevalling.
Wat is het verschil met aanvullend geboorteverlof?
Na het standaard geboorteverlof kan een partner aanvullend geboorteverlof opnemen.
Sinds 1 juli 2020 kan de partner na het standaard geboorteverlof nog maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit moet binnen zes maanden na de geboorte gebeuren. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt de partner een uitkering van UWV ter hoogte van 70% van het dagloon, tot maximaal 70% van het maximumdagloon.
Welke andere soorten verlof spelen een rol in het ouderschap?
Naast geboorteverlof van partners en aanvullend geboorteverlof zijn er nog een aantal bekende verlofregelingen rondom geboorte en ouderschap.
De bekendste is moederschapsverlof, dat bestaat uit twee onderdelen:
Zwangerschapsverlof (start vóór de bevalling, vier tot zes weken voor de uitgerekende datum)
Bevallingsverlof: start na de bevalling en duurt minstens tien weken
Andere verlofregelingen rond ouderschap en bevalling:
Hoe zit het met verlof tijdens de bevalling?
Alle werkuren die een werknemer mist tijdens een bevalling vallen onder calamiteitenverlof (maximaal één dag) of kortdurend verzuimverlof (mocht de bevalling langer dan een dag duren). Het salaris loopt 100% door tijdens deze verlofperioden.