Equal Pay Day verschilt per functie: zo ziet de loonkloof er écht uit
Mannen krijgen in 40 van de 100 meest voorkomende functies meer betaald
Op 14 november is het Equal Pay Day. Vanaf dat moment werken vrouwen - als je rekening houdt met de loonkloof - voor de rest van het jaar symbolisch voor niets. Dat geldt echter niet voor alle functies. In de 100 meest voorkomende functies krijgen mannen en vrouwen in 52 functies evenveel betaald. In 40 functies trekken mannen wel nog steeds aan het langste eind, in 8 functies zijn vrouwen juist in het voordeel. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Van Spaendonck Groep op basis van 1,2 miljoen recente, geanonimiseerde loonstroken.
Kerstpakket ideeën: 5 tips waar je personeel blij van wordt
Wat zit erin en wat zijn de belastingregels rondom het kerstpakket?
Het kerstpakket is een graag gezien cadeau door je personeel, maar hoe zorg je voor een leuk en origineel kerstpakket? Ben je verplicht je medewerkers een kerstpakket te geven en hoe zit het belastingtechnisch? Kun je de kosten ervan aftrekken van je winst?
Dit is het minimumloon in 2024 en 2025
Hoe hoog is het minimumloon per uur en per maand?
Sinds 2024 geldt er een minimumloon per uur. Op 1 juli 2024 is het minimumloon weer gestegen en op 1 januari 2025 gebeurt dit opnieuw. Wat zijn de minimumlonen op dit moment? Hoe werkt het uurloon? En hoe bereken je het minimumloon 2024 en 2025 per maand? Een uitleg en alle bedragen op een rij.
Werkkostenregeling 2024 en 2025: wat is het en welke kosten vallen eronder?
Deze vergoedingen kun je onbelast verstrekken aan je werknemers
Wist je dat je als werkgever je werknemers soms iets extra’s kunt geven zonder dat je loonbelasting daarover hoeft te betalen? Dit kan via de werkkostenregeling oftewel de WKR. Deze regeling is breed toepasbaar, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. In dit artikel lees je hoe de WKR werkt en welke vergoedingen je als werkgever onbelast kunt verstrekken.
Loonkosten 2025: hier kun je als werkgever op rekenen
Alles over directe en indirecte loonkosten
Ben je werkgever in het mkb en heb je dus personeel in dienst? Dan is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de loonkosten. De werkelijke loonkosten, bedoelen we. Want die bestaan uit meer dan alleen het bruto salaris van je medewerkers. In 2025 zullen de loonkosten verder stijgen. In dit artikel leggen we uit waaruit de loonkosten bestaan en hoe jij als werkgever kunt anticiperen op de veranderingen in 2025.
Loonsverhoging geven in 2025: zo pak je het aan
Laat salarisverhoging niet aan toeval over
Personeel aantrekken en behouden is geen eenvoudige taak in tijden van inflatie en een krappe arbeidsmarkt. Loonsverhoging geven lijkt dan een van de weinige opties die je hebt. Toch is het niet verstandig om in het wilde weg met loonsverhogingen te strooien. Hoe pak je het aan? Zo voorkom je dat je salarisverhoging aan het toeval overlaat.
Gemiddeld en modaal salaris in Nederland: een overzicht
Check het salaris voort modaal en gemiddeld inkomen, ook per functie en leeftijd
Natuurlijk wil je je medewerkers een goed inkomen bieden. Maar wat is goed? Het helpt om een benchmark te hebben. Wat is het gemiddelde salaris in Nederland en wat is het verschil met het modaal inkomen? Bekijk dit overzicht en vergelijk het loon met het gemiddeld salaris per leeftijd, branche en beroep. En ontdek wat dit betekent voor jouw loonkosten.
Hoeveel verdient een ondernemer?
Salarissen van startende zzp’ers tot gevestigde ondernemers
Het ondernemerschap is prachtig: doen wat je leuk vindt, eigen baas zijn en daar geld mee verdienen. Maar hoeveel verdient een ondernemer nou eigenlijk? Dat verschilt nogal. Een startende pionier houdt onderaan de streep iets anders over dan iemand die al jaren aan de weg timmert. Dus in dit artikel een genuanceerd antwoord op de vraag: hoeveel verdient een ondernemer?
Wat gebeurt er als ik een nettoloonafspraak maak?
Let hierop als je een nettoloonafspraak maakt met je medewerker
Met de meeste werknemers maak je brutoloonafspraken. Pas na aftrek van bijvoorbeeld loonheffing en sociale premies is bekend wat er ‘in het handje’ overblijft. Sommige werknemers maken daarom liever nettoloonafspraken. Wat gebeurt er als je een nettoloonafspraak maakt? Hier moet je op letten.
Wettelijke verlofdagen voor je personeel bepalen
Alles over betaalde vakantiedagen
In Nederland heb je als werkgever te maken met wettelijk verlof: betaalde vakantiedagen voor je personeel. Om hoeveel dagen gaat het, hoe werkt de opbouw en kunnen werknemers dagen meenemen naar het volgende jaar? Het antwoord op deze en andere vragen delen we hier.
Feestdagen en toeslagen, hoe zit dat nu precies?
Werknemer toeslag betalen op feestdag niet verplicht
Terwijl de meeste mensen vrij zijn, wil jij misschien dat je personeel op bepaalde feestdagen werkt. Vaak wordt er een toeslag betaald over het uurloon en dat kan het voor je medewerkers aantrekkelijker maken om te werken. Maar ben je dat verplicht? Wat zijn de regels en de meest gebruikte toeslagen?
Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?
Alles over de belangrijkste afspraken met je werknemers
Heb je personeel in dienst? Dan heb je te maken met (primaire) arbeidsvoorwaarden. Aan welke regels moet je je houden? In dit artikel praten we je bij over primaire arbeidsvoorwaarden.
Arbeidsvoorwaardengesprek: tips voor werkgevers over salarisonderhandeling en meer
Alles voor een geslaagd arbeidsvoorwaardengesprek
Jij weet het zeker: deze kandidaat wil je graag aan je organisatie toevoegen. Maar je moet nog een arbeidsvoorwaardengesprek voeren. Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we je handige tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.
Hoe beloon ik goede medewerkers?
Het nut van een goed arbeidsvoorwaardenbeleid
Goede arbeidsvoorwaarden maken van jou een aantrekkelijke baas. Deze voorwaarden houden meer in dan alleen het salaris. Denk aan bedrijfsfitness, een reiskostenvergoeding en extra verlofdagen.
Wat is het gebruikelijk loon in 2024 voor een dga?
Regels om je loon te bepalen als aandeelhouder
Als je minimaal 5% belang hebt in een vennootschap of coöperatie en er ook voor werkt, krijg je te maken met gebruikelijk loon. Dit geldt dus ook voor directeur-grootaandeelhouders (dga). Wat houdt deze regeling precies in? En wat is het gebruikelijk loon in 2024?
Wat is een marktconform salaris?
In 3 stappen naar een passend loon voor je werknemer
Niet te veel, niet te weinig. Dat is de uitdaging bij het bepalen van het salaris voor je werknemers. Het is belangrijk om te kijken wat gebruikelijk is in de markt. Hoe kom je tot een marktconform salaris? Volg deze stappen.
Belangrijkste redenen voor werknemers om in 2024 van baan te veranderen
Lessen om personeel aan te trekken en langer te behouden
Een beter salaris. Dat is voor werknemers nog altijd de belangrijkste reden om te wisselen van baan. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en onderzoeksbureau Q&A Research. Hoe kun je hierop inspelen?
Dit is het minimumloon horeca in 2024
Iemands ervaring, functie en leeftijd bepalen het loon in de horeca
Ook in de horeca verandert er in 2024 veel door de invoering van het minimumuurloon. Wat is in 2024 het minimumloon in de horeca? Is dit loon hoger dan het wettelijk minimumloon? Ben je verplicht cao-lonen aan te houden? En hoe bepaal je het juiste loon? Een overzicht van de antwoorden.