Hoe laat ik personeel stoppen met roken?

Stimuleer een gezonde leefstijl

Gemiddeld 23,1% van de bevolking rookt. Grote kans dus dat er onder jouw personeel een aantal verstokte rokers zitten. Dat is niet alleen ongezond voor je werknemers, maar ook slecht voor jouw portemonnee, aangezien rokers vaker verzuimen dan niet-rokers. Tijd om je personeel te helpen stoppen met roken. Maar hoe pak je dat aan?

Mannen roken statistisch gezien iets vaker dan vrouwen. Eén op de drie mannen steekt regelmatig een sigaret op, bij vrouwen is dat één op de vier, zo blijkt uit cijfers van het StiVoRo. Roken is ongezond en vormt een flinke kostenpost voor bedrijven. Reken maar uit: als een roker per jaar gemiddeld 150 uur van zijn of haar werktijd besteedt aan rookpauzes en ongeveer 50 euro per uur kost, levert dat een verlies op van 7500 euro. Bovendien verzuimen rokers vaker.

Maar, hoe help je die werknemer van zijn ongezonde gewoonte af? Er is niet één beste manier, maar de volgende tips helpen je een stap in de goede richting:

  1. Maak stopteams

Samen stoppen is makkelijker dan alleen. Zijn er meerdere werknemers die willen stoppen met roken, zorg dan dat ze elkaar motiveren. Ze gaan door dezelfde moeilijke afkickperiode en kunnen elkaar daardoor goed steunen.

  1. Bonus

Wil een werknemer stoppen met roken? Stimuleer hem dan en spreek af dat hij of zij na een jaar gestopt te zijn, een kleine bonus of een andere beloning krijgt. Natuurlijk wil je wel zeker weten dat hij zij afspraken nakomt, stel daarom een contract op.

  1. Cursussen

Er zijn veel cursussen die je personeel kunnen helpen stoppen met roken. Het StiVoRo biedt werkgevers verschillende soorten cursussen aan, zoals telefonische of ‘live’ coaching, groepstraining of presentaties. De kosten van de cursus kun je onder voorwaarden van de belasting aftrekken. Voorwaarde is dat je de cursus inpast in het arboplan. Werk je volgens de werkkostenregeling? Dan is de vergoeding belast, maar mag hij in de vrije ruimte worden ondergebracht.

  1. Online methodes

Tegenwoordig bestaan er ook veel online programma’s om het stoppen met roken te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan stop-hulp of een online cursus die gedaan kan worden op de momenten waarop de werknemer tijd heeft. Ook handig; laat je werknemers bijvoorbeeld @stivoro volgen op Twitter. Een andere optie: stel je werknemers voor om gebruik te maken van het vitaliteitsprogramma van je zorgverzekeraar. Via een gezondheidsscan ontdekken je werknemers op welke onderwerpen ze nog vooruitgang kunnen behalen en via het onderdeel ‘roken’ kunnen ze werken aan het afzweren van sigaretten.

  1. Gezond kantoor

Mensen die stoppen met roken, krijgen te maken met ontwenningsverschijnselen. Help ze om een terugval te voorkomen. Zorg voor een gezonde werkomgeving met fruit en gezonde tussendoortjes. Zo kunnen ze op het moment dat ze een sigaret in hun mond willen steken, hun tanden zetten in iets anders.

Bronnen: CBS

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Liesbeth Meenink