Hoe voorkom je uitval door werkstress in coronatijd?
Tips en tricks om je personeel betrokken en vitaal te houden
Tijdens de coronacrisis ervaart 17% van de werknemers burn-outklachten. Veel meer mensen werken thuis. Hoe houd je als werkgever zicht op wat er speelt in werk en privé en voorkom je uitval?
Wat is stress?
Vaak wordt werkstress verward met werkdruk, met de hoeveelheid werk. Maar meestal is er meer aan de hand. In de kern draait het om balans, om een evenwicht tussen energiebronnen en energievreters en tussen werk en privé te houden. Bij werknemers die uitvallen met burn-outklachten is deze balans verstoord. Wanneer je genoeg plezier in je werk hebt, zal je minder snel werkdruk ervaren. Zolang werknemers de hoeveelheid werk en stress aankunnen, hoeft drukte niet tot problemen te leiden.
Geef ruimte om het werk zelf in te vullen
Een hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan zelfstandigheid of ontwikkelmogelijkheden in het werk verhogen de kans op een burn-out. Geef medewerkers autonomie en de ruimte om zelf het werk in te vullen op het moment en de manier die bij iemand past. Deze autonomie is zeker belangrijk bij thuiswerken, maar houdt wel contact. Dat leidt tot meer commitment en betere resultaten.
Verschillen in thuissituatie
Tien procent van de werknemers ervaart een disbalans tussen werk en privé. Maar we zien grote verschillen, ook in de coronacrisis. Thuiswerkende ouders met jonge kinderen hebben het vaak extra moeilijk. Mensen die alleen wonen, jongeren en mantelzorgers lopen ook meer risico. Besteed daar extra aandacht aan.
Vinger aan de pols
Het risico op uitval neemt toe als de steun van leidinggevenden en collega’s afneemt. Houd als werkgever en als leidinggevende vinger aan de pols bij werknemers en blijf met hen in gesprek. Dat kan veel kosten besparen. Een verzuimdag kost namelijk gemiddeld 250 euro. Zorg voor een open bedrijfscultuur waarin het onderwerp bespreekbaar is, op individueel niveau en in teams. “Waar krijg je energie van? Wat vind je lastig? Hoe kan ik je helpen?”
Faciliteer het contact
Verbinding met anderen is een basisbehoefte en verlicht stress. Nu het fysieke contact grotendeels wegvalt is het extra belangrijk om te zorgen dat mensen verbonden blijven. Iedereen kent de zoom borrels nu wel en is toe aan alternatieve vormen: samen lunchwandelen met je oortjes in en daar een ‘challenge’ tussen afdelingen van maken, online meditatiesessies of straks een verrassend digitaal Kerstfeest.