Zo voorkom je brandrisico’s bij zonnepanelen
Zonnepanelen zijn razend populair. Je kunt zo namelijk profiteren van groene stroom van je eigen dak. Toch kleven er ook nadelen aan, zoals het brandrisico. Ontdek hoe je dit kunt beperken.
Zonnepaneleninstallaties (ook wel zonnestroominstallaties of PV-installaties (Photo Voltaic) genoemd) zijn een goed middel om je energierekening te drukken. Direct na installatie kun je hier al van profiteren. Wist je dat je de kosten van een set zonnepanelen binnen zes tot acht jaar terug kunt verdienen? Dit maakt het een bijzonder goede investering. Toch komt bij het laten plaatsen van zonnepanelen meer kijken dan je wellicht verwacht.
Kan ik zonnepanelen op elk dak plaatsen?
Je mag niet zomaar op elk bedrijfspand zonnepanelen plaatsen. Als je zelf eigenaar bent van het gebouw, moet je eerst controleren of er geen aanvullende eisen zijn vanuit de gemeente en de brandweer. Huur je? Dan moet ook de eigenaar van het gebouw akkoord zijn.
Raadpleeg ook je verzekeraar, het kan zijn dat die bepaalde voorwaarden stelt voor je een zonnepaneleninstallatie mag plaatsen. De zonnepanelen vallen over het algemeen onder de gebouwenverzekering van de eigenaar van het bedrijfspand. Als je een pand huurt en zelf zonnepanelen wilt aanleggen (in eigendom), dan kun je deze als huurder verzekeren onder huurdersbelang. Huur je het bedrijfspand inclusief zonnepanelen, of huur je de zonnepanelen los? Bekijk dan goed wat er in de huurovereenkomst is geregeld over voor wiens rekening eventuele schade is.
Controleer het dak en elektriciteitsnet op geschiktheid
Vervolgens is het zaak om goed te controleren of je dak en elektriciteitsnet wel geschikt zijn. Controleer hiervoor de volgende punten:
Kan het dak het gewicht van zonnepanelen dragen, en is de dakbedekking stevig genoeg? Hiervoor kun je een constructieberekening laten uitvoeren.
Is de aansluiting geschikt, of moet ik deze verzwaren?
Heeft het elektriciteitsnet voldoende transportcapaciteit?
Brand door zonnepanelen voorkomen
Een belangrijk risico bij het gebruik van zonnepanelen, is het brandrisico. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit risico te verkleinen. Zo kun je bijvoorbeeld vlamboogdetectie inzetten. Dit systeem monitort en analyseert patronen in de stroom- en spanningsgolven van je elektrische circuit. Als deze afwijken, kan dit een brandrisico opleveren. Ook overspanningsbeveiliging is geen overbodige luxe. Wanneer er te hoge spanning optreedt, wordt dit geneutraliseerd.
Omvormers
Kies ervoor om de omvormers (met aardlekschakelaar) en de transformator in een apart compartiment of kast onder te brengen, zodat brand niet direct kan overslaan naar de rest van het bedrijfsgebouw. Het is slim om deze te voorzien van brandmelders, zodat een brand snel opgemerkt wordt.
Zonnepanelen voor je onderneming? Kies voor vakmensen
Steeds meer bedrijven willen profiteren van de voordelen van zonnepanelen, er is dus veel vraag naar bedrijven die dit kunnen faciliteren. Het gevolg is een wildgroei aan ‘specialisten’ die voor een concurrerende prijs het dak op willen. In principe kan iedereen die dat wil na een dag cursus zonnepanelen leggen. Dat levert de nodige risico’s op, zeker wanneer je installateur nog weinig ervaring heeft. Voor de brandveiligheid is het bijvoorbeeld belangrijk het juiste aantal omvormers op het aantal zonnepanelen te kiezen. Omvormers kunnen ook het beste in een brandveilig hok worden geplaatst, in plaats van op een houten plaat of aan de muur.
Zorgvuldige montage
Door onzorgvuldige montage, transport of fabricage kunnen ook microcracks ontstaan. Dat zijn piepkleine scheurtjes die voor oververhitting kunnen zorgen. Dat kan een brandrisico opleveren. Soms merk je jarenlang niks van deze scheurtjes, tot er ineens een stuk minder energieopbrengst is.
Breng de risico’s in kaart met een SCIOS Scope 12 elektrakeuring
Een zonnepaneleninstallatie kan veel voordelen opleveren voor je bedrijf. Toch zijn er ook risico’s. Een belangrijk punt van aandacht is het brandrisico. Om brand en bijkomende materiële schade te kunnen voorkomen, is een SCIOS Scope 12 elektrakeuring onmisbaar.
De SCIOS Scope 12 is een speciaal soort elektrakeuring waarin wordt onderzocht welke risico’s je zonnestroominstallatie meebrengt. Deze wordt altijd uitgevoerd door een SCIOS-gecertificeerd inspectiebureau. De inspecteur controleert je zonnepanelen uitvoerig op brandveiligheid. Je krijgt als ondernemer vervolgens een uitgebreid en overzichtelijk rapport met eventuele gebreken en hoe deze kunnen worden verholpen.
Twee inspectie-varianten
Er zijn twee soorten inspecties: ‘Eerste of Bijzondere Inspecties’ (EBI) en Periodieke Inspecties (PI). Bij Eerste of Bijzondere Inspectie worden de nieuw te installeren (of nog nooit geïnspecteerde) zonnepanelen onderzocht op veiligheidsrisico’s en eventuele fouten. Er wordt vervolgens een overzichtelijk basisverslag opgesteld met de normen en instellingen van de zonnepanelen.
Let op: je moet deze SCIOS Scope 12 elektrakeuring elke vijf jaar opnieuw laten uitvoeren. Dit zijn de Periodieke Inspecties. Van deze variant krijg je een verslag en een ‘Verklaring van inspectie’ als de installatie is goedgekeurd. Zorg ervoor dat je minimaal elke vijf jaar onderhoud en één keer per jaar reiniging laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf om je zonnepanelen in perfecte staat te houden. Anders kan er alsnog een brandrisico ontstaan. Ook een visuele inspectie kan helpen, bijvoorbeeld om vogelnesten onder de zonnepanelen te verwijderen.