Bedrijfswagen leasen met eenmanszaak of bv

Zo kies je voor slimme zakelijke mobiliteit

Volkswagen Bedrijfswagen - buzz-cargo driving

Of je nu producten vervoert, op locatie werkt of regelmatig klanten bezoekt, een betrouwbare bedrijfsauto is onmisbaar voor je zakelijke mobiliteit. Maar een nieuwe bedrijfswagen kopen kan een flinke uitgave zijn. In plaats van kopen kun je ook een bedrijfswagen leasen. Zo kun je direct de weg op zonder grote investering. In dit artikel ontdek je waar je op moet letten bij het leasen en hoe je de beste keuze maakt voor jouw bedrijfsmobiliteit.

Wat is zakelijk leasen? 

Zakelijk leasen houdt in dat je een bedrijfsmiddel, zoals een bedrijfswagen, huurt van een leasemaatschappij. Maandelijks betaal je een vast bedrag. Dit is het grote verschil met kopen, waarbij je in één keer een grote investering doet. In plaats daarvan spreid je de kosten over de looptijd van het leasecontract. Dit geeft je meer financiële ruimte voor andere bedrijfsuitgaven of investeringen.  

Welke soorten leaseopties zijn er? 

Bij het leasen van een bedrijfsauto heb je verschillende opties. De twee bekendste leasevormen zijn operational lease en financial lease. 

  • (Full) Operational lease: Bij deze vorm van leasen blijft de leasemaatschappij eigenaar van de bedrijfswagen. Dit betekent dat je aan het einde van het contract de auto weer inlevert bij de leasemaatschappij, tenzij je hier andere afspraken over maakt. Onderhoud, reparaties, verzekeringen en vaak ook de wegenbelasting zijn inbegrepen in de maandelijkse leaseprijs, die doorgaans hoger ligt dan bij financial lease. Dit maakt het de meest zorgeloze leaseoptie. Je loopt geen risico op onverwachte, bijkomende kosten. Oftewel, je maandelijkse kosten zijn voorspelbaar en dat biedt zekerheid.   

  • Financial lease: Bij financial lease koop je in feite je bedrijfswagen, zonder in één keer het aankoopbedrag af te tikken. Je wordt direct economisch eigenaar en betaalt maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij. Het grote voordeel van deze leasevorm is dat je de bedrijfswagen als bedrijfsmiddel op je balans zet en fiscaal afschrijft. Met afschrijvingen verlaag je de belastbare winst van je onderneming, waardoor je minder belasting betaalt. De maandelijkse kosten van financial lease zijn over het algemeen lager dan bij operational lease. Onderhoud en verzekeringen zijn namelijk niet inbegrepen in de leaseprijs. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor bijkomende en onverwachte kosten. 

Is het fiscaal voordelig om een bedrijfswagen te leasen? 

Het leasen van een bedrijfswagen kan fiscaal voordelig zijn, afhankelijk van de leasevorm en het gebruik. De maandelijkse leasekosten zijn vaak aftrekbaar als bedrijfskosten, wat de belastbare winst verlaagt. Dit geldt zowel voor financial lease als operational lease. 

Bedrijfswagen leasen: verschillen tussen eenmanszaak en bv 

Het leasen van een bedrijfswagen met een eenmanszaak of bv verschilt op een paar belangrijke punten, vooral op het gebied van belasting en eigendom. De belangrijkste verschillen: 

1. Belasting en aftrekbaarheid 

  • Eenmanszaak: Als je een bedrijfswagen leaset met een eenmanszaak, wordt de auto beschouwd als onderdeel van je privévermogen. Tenzij je kunt aantonen dat de wagen voor meer dan 90% zakelijk wordt gebruikt. De kosten voor de lease, zoals onderhoud en brandstof, mag je alleen als bedrijfskosten aftrekken voor het zakelijke deel van je gebruik. Dit betekent dat je de kosten naar verhouding moet verdelen tussen zakelijk en privégebruik. Voor privégebruik betaal je bijtelling, gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto. 

  • Besloten vennootschap: Bij financial lease staat een bedrijfswagen op de balans van de bv. De kosten van de lease worden door de bv gedragen. Ook hier zijn de leasekosten aftrekbaar van de winst, maar bij privégebruik betaal je als werknemer (ook als directeur-grootaandeelhouder, DGA) bijtelling. 

2. Eigendom van de bedrijfswagen 

  • Eenmanszaak: Bij financial lease wordt je als eenmanszaak economisch eigenaar van de bedrijfswagen, en na betaling van alle termijnen kan de auto volledig jouw eigendom worden. De auto kan zowel tot het privévermogen als tot het zakelijke vermogen behoren, afhankelijk van hoe je deze hebt geboekt. 

  • Besloten vennootschap: Bij een bv wordt de bedrijfswagen volledig eigendom van de bv na afloop van een financial leasecontract. De auto behoort dan tot het bedrijfsvermogen, niet tot je privébezit. 

3. Aansprakelijkheid 

  • Eenmanszaak: Je bent als eigenaar van een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk voor de verplichtingen van het leasecontract. Dit betekent dat je met je privévermogen aansprakelijk kunt worden gesteld. 

  • Besloten vennootschap: Je bv is de rechtspersoon. Dat betekent dat de bv verantwoordelijk is voor het leasecontract. Hierdoor loop je als eigenaar minder risico om privé aansprakelijk te worden gesteld, tenzij er sprake is van wanbeleid. 

4. Bijtelling 

  • Bij zowel een eenmanszaak als een bv geldt bijtelling voor privégebruik van de bedrijfswagen. Bij eenmanszaken wordt dit op de inkomstenbelasting toegepast, terwijl het bij een bv invloed heeft op je loon (werknemer of DGA). Het wordt belast via de loonbelasting, omdat de bedrijfswagen als een vorm van loon in natura wordt beschouwd.  

5. Fiscaal voordeel 

  • Eenmanszaak: De leasekosten (zoals de maandelijkse termijnen bij financial lease) zijn aftrekbaar als bedrijfskosten, maar dit geldt alleen voor het zakelijke deel van het gebruik van de bedrijfswagen. Als de auto wordt gerekend tot je privévermogen, zijn de fiscale voordelen beperkt, omdat alleen de zakelijke kosten aftrekbaar zijn. Er is dus minder direct fiscaal voordeel dan wanneer je de auto volledig zakelijk gebruikt. 

  • Besloten vennootschap: De leasekosten zijn volledig aftrekbaar van de winst van de bv, wat kan resulteren in een belastingvoordeel voor de onderneming.

Kortom, de fiscale voordelen bij een eenmanszaak zijn afhankelijk van hoe je de bedrijfswagen in het privé- of zakelijk vermogen opneemt. Bij een bv worden de leasekosten volledig als zakelijke kosten beschouwd, wat zorgt voor een fiscaal voordeel. 

Hoe zit het met bijtelling op bedrijfswagens? 

Bijtelling is een belasting die je moet betalen als je een bedrijfswagen ook privé gebruikt. Dit geldt voor auto's van de zaak die meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden worden gereden. De bijtelling wordt gebaseerd op een percentage van de cataloguswaarde van de auto en bij je inkomen opgeteld, waarna er belasting over wordt geheven. 

Bedrijfswagens op fossiele brandstoffen 

Voor bedrijfswagens op fossiele brandstoffen ligt de bijtelling momenteel op 22% van de cataloguswaarde. Dit percentage geldt voor zowel benzine-, diesel- als hybride auto's. Hoe hoger de cataloguswaarde van de bedrijfswagen, hoe meer bijtelling je betaalt. 

Elektrische bedrijfswagens 

Elektrische bedrijfswagens hebben een lager bijtellingspercentage om elektrisch rijden te stimuleren. In 2024 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s 16% voor de eerste €30.000 van de cataloguswaarde, en 22% voor het bedrag daarboven. In 2025 betaal je 17% over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde. Het voordeel wordt de komende jaren verder afgebouwd. 

Minder dan 500 km per jaar: geen bijtelling 

Als je de bedrijfswagen niet privé gebruikt (minder dan 500 kilometer per jaar), kun je bijtelling vermijden. Je moet dan wel een "verklaring geen privégebruik auto" indienen bij de Belastingdienst. Ook moet je een sluitende rittenadministratie bijhouden. 

Let op: Het bijtellingspercentage kan jaarlijks veranderen, vooral voor elektrische voertuigen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele regelgeving. 

Voor- en nadelen van een bedrijfswagen leasen 

Zoals geldt voor de meeste zakelijke beslissingen, heeft het leasen van een bedrijfswagen zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een keuze maakt. 

Voordelen van een bedrijfswagen leasen: 

  1. Kostenspreiding: In plaats van een groot bedrag ineens te betalen voor de aanschaf van een bedrijfsauto, betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit zorgt voor een stabielere cashflow en geeft je meer ruimte voor andere bedrijfsuitgaven of investeringen. 

  2. Onderhoud en reparaties inbegrepen: Bij operational lease (meest gekozen leasevorm voor bedrijfswagens in Nederland) zijn onderhoud, reparaties, verzekering  en zelfs wegenbelasting inbegrepen. Dit zorgt ervoor dat je geen onverwachte kosten hebt als de bedrijfsauto kapot gaat of onderhoud nodig heeft. 

  3. Fiscale voordelen: Leasekosten zijn vaak aftrekbaar als bedrijfskosten, wat kan leiden tot belastingvoordelen. 

  4. Je rijdt altijd in een nieuwe auto: Aan het einde van het leasecontract kun je ervoor kiezen om weer een nieuwe bedrijfsauto te leasen. Hierdoor rijd je altijd in een nieuwe, moderne wagen, wat je bedrijfsimago ten goede komt. 

  5. Vermindering van administratieve lasten: Veel leasemaatschappijen regelen ook zaken zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Dit betekent minder administratieve rondslomp. 

  6. Flexibiliteit in leasevormen: Er is altijd een leasevorm die past bij jouw financiële en zakelijke situatie. Naast operational en financial lease kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor: shortlease, flex lease, occasion lease of private lease (voor kleine zelfstandigen). 

Nadelen van een bedrijfswagen leasen: 

  1. Langetermijnverplichting: Een leasecontract loopt vaak meerdere jaren, wat betekent dat je voor die periode vastzit aan de maandelijkse betalingen. Dit kan een nadeel zijn als je bedrijf in financiële problemen komt of als je minder gebruik maakt van de bedrijfsauto dan verwacht. 

  2. Bijtelling bij privégebruik: Als je de bedrijfswagen ook privé gebruikt, moet je rekening houden met bijtelling. Dit kan de kosten verhogen, zeker bij duurdere bedrijfswagens met een hoog bijtellingspercentage. 

  3. Geen eigendom bij operational lease: Bij operational lease ben je aan het einde van het contract geen eigenaar van de auto. Dit kan een nadeel zijn als je de bedrijfswagen graag wilt behouden.

Zoek een leasevorm die bij je past 

Of je nu eigenaar bent van een eenmanszaak of een bv runt, het leasen van een bedrijfswagen - via bijvoorbeeld Volkswagen Financial Services - kan een voordelige en flexibele keuze zijn. Het biedt je de mogelijkheid om zonder grote investering toch in een nieuwe, betrouwbare bedrijfswagen te rijden, terwijl je profiteert van fiscale voordelen en kostenspreiding. Denk goed na over de leasevorm die het beste bij jouw bedrijf past en de eventuele fiscale gevolgen, zoals bijtelling bij privégebruik. Door de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw zakelijke mobiliteitsbehoeften. 

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.