Werkgever neemt voortrekkersrol in elektrisch rijden
8 op de 10 leaserijders rijdt elektrisch of wil dat gaan doen
Werkgevers stimuleren hun werknemers steeds meer om elektrisch te rijden. Bijna 8 op de 10 leaserijders maakte dankzij de werkgever al de overstap naar een elektrische auto, of overweegt dit serieus. Dat blijkt uit cijfers van ALD Automotive.
60% werkgevers stimuleert elektrisch rijden
ALD Automotive doet ieder jaar onderzoek naar de motivatie om elektrisch te gaan rijden. De leasemaatschappij legde een vragenlijst voor aan 1.500 leaserijders. Volgens 60% van hen stimuleert hun werkgever het elektrisch rijden actief. Met resultaat: 78% van deze groep rijdt al elektrisch of neemt dit serieus in overweging.
Aantal oplaadpunten geen belemmering meer
In een persbericht zegt Sander Pleij, country managing director van ALD Automotive/LeasePlan, dat werkgevers verschillende redenen hebben om elektrisch rijden te stimuleren. ‘Die variëren van het bevorderen van duurzaamheidsdoelstellingen tot het aantrekken van talent. Dit heeft geleid tot investeringen in laadvoorzieningen en andere faciliteiten om elektrisch rijden te vergemakkelijken. Voor maar liefst 81% van de leaserijders vormt het huidige aantal laadpunten geen belemmering meer om de overstap naar elektrisch rijden te maken.’
Overheid blijft nu achter
Opvallend is dat juist nu de overheid de stimulerende maatregelen om elektrisch te gaan rijden afbouwt, toch meer leaserijders hiervoor kiezen. Pleij: ‘Werkgevers zijn steeds belangrijker geworden als drijvende kracht achter de groei van elektrisch rijden onder zakelijke leaserijders. Maar de overheid mag niet achterblijven, vooral nu elektrische auto’s nog duurder zijn in aanschaf dan traditionele brandstofvoertuigen.’
De leaserijders zijn het daarmee eens. 72% van de respondenten vindt namelijk dat de overheid te weinig doet om elektrisch rijden fiscaal te stimuleren, vergeleken met 66% vorig jaar.’ Volgens Pleij is het belangrijk dat leasemaatschappijen, het bedrijfsleven én de overheid blijven samenwerken om elektrisch rijden nog groter te maken.
Elektrisch rijden financieel aantrekkelijk voor werkgever
Voor werkgevers is het financieel vaak aantrekkelijk om hun werknemers elektrisch te laten rijden. Elektrische auto’s zijn namelijk vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en van de belasting op personenauto’s.
Bovendien kan de MIA, oftewel de Milieu Investeringsaftrek, je als werkgever extra fiscaal voordeel opleveren. De MIA is namelijk een aftrekpost die je van de winst van je onderneming mag aftrekken. De investering moet dan wel op de Milieulijst staan - een lijst die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ieder jaar presenteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de investering in een oplaadpunt.
In sommige gevallen maak je als werkgever ook nog aanspraak op lokale subsidies. Die verschillen - uiteraard - per gemeente en provincie.
Tip: Lees het gratis whitepaper over elektrisch rijden