Bedrijfsauto: op naam van je bedrijf of op je eigen naam

Hoort je auto bij je ondernemingsvermogen of je privévermogen?

autosleutel

Veel ondernemers hebben voor hun bedrijf een auto of busje nodig. Om bij klanten op bezoek te gaan, of voor de inkoop en bezorging van producten. Maar behoort de auto tot je ondernemingsvermogen of je privévermogen?

Je kunt ervoor kiezen om een auto privé te kopen en op naam van je bedrijf te zetten. Je kunt echter ook een auto leasen. Dan blijft de auto het eigendom van de leasemaatschappij. Als je de auto liever op naam van je bedrijf zet, behoort het tot jouw ondernemingsvermogen. De kosten die de auto maakt, zijn dan voor de onderneming. Kies je ervoor om de auto op je eigen naam te zetten, dan behoort het tot je privévermogen. Je kunt dan een kilometerregistratie bijhouden voor de kilometers die je voor je onderneming rijdt. Sinds 1 januari 2025 zijn die kosten € 0,23 per kilometer. Die kosten trek je als zakelijke kosten van je winst af.

Btw

Behoort de auto tot je privévermogen, dan kun je in principe geen btw aftrekken over de aanschaf. Maar als je de auto ook zakelijk gebruikt, kun je een deel van de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken. In sommige gevallen mag je ook een deel van de btw over de aanschaf terugvragen, afhankelijk van het zakelijke gebruik van de auto.

Wil je de btw op de aanschaf deels terugvragen, dan moet je kunnen aantonen hoeveel procent van de kilometers zakelijk is. Dit kan door een sluitende kilometerregistratie bij te houden. De btw-correctie voor privégebruik moet vervolgens jaarlijks worden aangegeven bij de btw-aangifte.

Margeregeling

Je kunt natuurlijk een gebruikte auto kopen volgens de zogenoemde margeregeling. Dat betekent dat er geen btw op de factuur staat. Je kunt dan ook geen btw aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten mag je wel aftrekken voorzover je de auto voor je bedrijf gebruikt.

Bestelauto of -bus

Moet je voor je bedrijf regelmatig goederen vervoeren? Een bestelauto of bestelbus zijn dan wel zo handig. Wel even opletten, want niet iedere auto die wordt gebruikt voor vervoer van goederen, is volgens de belastingregels een bestelauto. Kijk daarom goed welke regels de Belastingdienst hanteert als het gaat om bestelauto's of personenauto's.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.