Wat is een (semi-)collectieve pensioenregeling?

Welke collectieve regelingen zijn er op het gebied van pensioenen?

Man en vrouw in gesprek met ipad in de hand - Collectief pensioen

Als ondernemer met personeel kun je je personeel een pensioenregeling aanbieden. Dat is een secundaire arbeidsvoorwaarde; het is niet wettelijk verplicht. Maar het wordt uiteraard wel enorm gewaardeerd. Een van de opties die jij je personeel kunt bieden is de collectieve pensioenregeling.

Collectief pensioen

Wie in loondienst is, bouwt in Nederland bijna altijd pensioen op via een werkgever. Is dat bij jouw personeel nog niet zo? Dan kun je denken aan een collectieve pensioenregeling. Die is bedoeld als aanvulling op het pensioen van de overheid oftewel de AOW. Samen moeten het pensioen en de AOW voldoende zijn om van te leven als je eenmaal met pensioen gaat.

Wat is een collectieve pensioenregeling?

Een collectief pensioen is een gezamenlijke pensioenregeling voor een groep werknemers. De werkgever - jij als ondernemer met personeel dus - sluit voor al je medewerkers een pensioenregeling af. Die regeling is voor iedereen hetzelfde. Dit betekent ook dat de risico's en kosten worden gedeeld tussen alle deelnemers.

Deze regelingen worden vaak beheerd door een pensioenfonds. Dit fonds belegt de bijdragen om rendement te genereren, zodat er voldoende geld is om pensioenen uit te keren wanneer werknemers met pensioen gaan. Werknemers kunnen zo op een gestructureerde manier voor hun pensioen te sparen.

Goed om te weten: collectieve pensioenregelingen zijn onderhevig aan strikte wet- en regelgeving, waaronder de nieuwe Pensioenwet. Dit zorgt ervoor dat de belangen van de deelnemers worden beschermd en dat het pensioenfonds voldoende middelen heeft om toekomstige pensioenen te betalen.

Opbouw collectief pensioen

De pensioenopbouw is bij alle vormen van het pensioen in principe gebaseerd op een bepaald percentage van het salaris. Dit kan volgens een middelloonregeling. Dan is het pensioen gebaseerd op het gemiddelde salaris gedurende de loopbaan. Het kan ook via een eindloonregeling, waarbij het pensioen gebaseerd is op het salaris aan het einde van de loopbaan).

Hoeveel pensioen de werknemer uiteindelijk opbouwt, hangt af van een aantal factoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de pensioenregeling die jij afspreekt voor je werknemers rekening houdt met indexatie. Dat betekent dat de opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenuitkeringen worden aangepast aan de inflatie, zodat de koopkracht van je werknemers behouden blijft.

Financiële voordelen collectief pensioen

Voor jou als werkgever scheelt dat een collectieve pensioenregeling een boel rompslomp, maar je hebt er ook financieel voordeel van. Als werkgever krijg je namelijk fiscaal voordeel bij het opzetten van een collectief pensioen. Zowel de advieskosten als premies zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Een collectief pensioen biedt meestal bovendien lagere kosten voor werknemers. Omdat hun pensioenregeling collectief wordt beheerd, profiteren je werknemers van schaalvoordelen: het kost de pensioenbeheerder minder om de pensioenen te beheren en dat wordt weer doorberekend in premies.

Voordelen collectieve pensioenregeling

Maar er zijn meer voordelen. Gezondheidsvragen zijn namelijk meestal niet nodig bij een collectief pensioen. Werknemers kunnen dan dus allemaal deelnemen, ondanks eventuele geschiedenis van ziekte. Regel je pensioenen individueel, dan kunnen gezondheidsproblemen en medische keuringen zorgen voor een hogere premie of zelfs uitsluiting.

Een collectief pensioen biedt werknemers ook toegang tot professioneel pensioenadvies. En een collectief pensioen biedt doorgaans goede voorzieningen voor eventuele nabestaanden. Regelen werknemers hun pensioen zelf, dan kan dit kostbaar zijn.

Tot slot is een collectief natuurlijk vooral lekker eenvoudig voor werknemers. Iedereen heeft dezelfde regeling, het wordt voor iedereen geregeld en dus hebben je werknemers nergens omkijken naar.

Pensioentip:

Wil je weten wat een pensioenregeling kost voor jouw organisatie? Onze rekentool pensioen geeft je een indicatie van de kosten van een instap- of standaardregeling.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.