Arbeidsmarkt blijft krap, lonen stijgen, participatie is hoog

De nieuwste cijfers en de lessen voor ondernemers

De arbeidsmarkt blijft in beweging. Dat blijkt uit het rapport 'De arbeidsmarkt in cijfers 2024' van het CBS. Voor ondernemers in het mkb zijn er belangrijke ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op je bedrijfsvoering. De belangrijkste inzichten op een rij en praktische tips om in 2025 slim in te spelen op de veranderingen.

MKBSD - CSRD dataverzameling mensen aan tafel kijkend naar grafieken

Werkloosheid stijgt licht, maar arbeidsmarkt blijft krap

De werkloosheid steeg in 2024 licht, naar 3,7%. Vooral jongeren en volwassenen tussen de 25 en 45 jaar kregen vaker te maken met werkloosheid. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt historisch krap: in het vierde kwartaal stonden er 108 vacatures tegenover 100 werklozen. Vooral in sectoren als techniek, zorg en onderwijs blijft het lastig om personeel te vinden.

Wat betekent dit voor jou?

Hoewel er iets meer sollicitanten zijn, blijft goed personeel schaars. Creatieve wervingsstrategieën en een aantrekkelijk werkgeversimago blijven essentieel. Lees hoe je personeel werft in een krappe arbeidsmarkt.

Arbeidsparticipatie op recordhoogte

De arbeidsparticipatie – het percentage mensen dat werkt of actief op zoek is naar werk – bleef in 2024 stabiel op 73,2%, het hoogste niveau sinds 2003. In totaal nam het aantal werkenden toe met 78.000. Opvallend is dat vooral 45-plussers bijdragen aan deze stijging: hun arbeidsparticipatie steeg naar 64,9%, tegen 63,8% een jaar eerder.

Wat betekent dit voor jou?

Oudere werknemers zijn steeds vaker beschikbaar én bereid om langer actief te blijven op de arbeidsmarkt. Deze groep brengt veel kennis en ervaring mee, en kan waardevolle stabiliteit in je organisatie brengen. Denk bij werving dus niet alleen aan jonge kandidaten, maar ook bewust aan 45- of 55-plussers. Ontdek hoe je 55-plussers succesvol inzet.

Lonen stijgen flink: 6,6% cao-loonstijging

De cao-lonen stegen in 2024 met gemiddeld 6,6%. Dit is de sterkste stijging in ruim veertig jaar. Tegelijkertijd kwam de inflatie uit op gemiddeld 3,3%, waardoor werknemers er in koopkracht daadwerkelijk op vooruit gingen. Voor werkgevers betekent dit hogere kosten, niet alleen voor nieuwe, maar ook voor bestaande arbeidscontracten.

Wat betekent dit voor jou?

Hogere loonkosten kunnen je winstmarge onder druk zetten. Vooral in arbeidsintensieve sectoren zoals de horeca, bouw en detailhandel is dit merkbaar. Overweeg om gebruik te maken van subsidieregelingen voor werkgevers, bijvoorbeeld op het gebied van scholing of duurzame inzetbaarheid. Ook kan investeren in automatisering en procesoptimalisatie helpen om kosten te beheersen. Bekijk daarom welke subsidies je als starter kunt benutten.

Regionale verschillen: waar liggen de kansen?

De werkloosheid verschilt aanzienlijk per regio. In Groningen lag de werkloosheid met 4,0% het hoogst, gevolgd door Zuid-Holland met 3,9%. Zeeland had met 2,9% de laagste werkloosheid van het land. Opvallend is dat in relatief dunbevolkte provincies, zoals Drenthe, Friesland en Zeeland, de arbeidsparticipatie sterker groeide dan in de Randstad.

Wat betekent dit voor jou?

Als je moeite hebt om personeel te vinden in je directe omgeving, kan het lonen om buiten je eigen regio te werven. Flexibele werkvormen zoals thuiswerken en hybride werken maken het makkelijker om werknemers uit andere provincies aan te trekken. Lees hoe je hybride werken goed organiseert.

Vacatures blijven langer openstaan

Hoewel het aantal vacatures licht daalde, stonden eind 2024 nog altijd 404.000 vacatures open. De arbeidsmarkt bleef krap, met 108 vacatures per 100 werklozen. Dit betekent dat veel ondernemers kampen met langdurig onvervulde functies binnen het bedrijf, wat directe gevolgen heeft voor hun groeiplannen.

Wat betekent dit voor jou?

Om je groeipotentieel niet te verliezen, is investeren in je huidige medewerkers cruciaal. Bied opleidingen en ontwikkelingskansen aan zodat medewerkers intern kunnen doorgroeien. Dit versterkt niet alleen hun inzetbaarheid, maar verhoogt ook hun loyaliteit. Zo stimuleer je leren en ontwikkelen binnen je bedrijf.

Arbeidsmarkt 2025: praktische tips voor mkb-ondernemers

Wil jij slim inspelen op de ontwikkelingen die het CBS benoemt in hun jaarlijkse rapport? Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt in 2025. Met deze vijf praktische tips ben je een heel eind op weg:

  1. Bied flexibiliteit: Werknemers waarderen thuiswerken en flexibele werktijden.

  2. Investeer in opleiding: Ontwikkeling en doorgroeikansen maken je aantrekkelijk als werkgever.

  3. Kijk breder bij werving: Denk aan zij-instromers, ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  4. Wees transparant over arbeidsvoorwaarden: Zeker nu salarissen stijgen, is duidelijkheid cruciaal.

  5. Blijf alert op subsidiemogelijkheden: Er zijn veel regelingen die je loonkosten in 2025 kunnen verlichten.

Met deze inzichten ben je beter voorbereid op de dynamiek van de arbeidsmarkt in 2025. Zorg dat je jouw personeelsbeleid hierop aanpast om je bedrijf toekomstbestendig te maken.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.