Samen een bedrijf beginnen: wat zijn de opties?

Kies de samenwerking die het beste bij jouw situatie past

boks, samenwerking, vertrouwen

Vragen over financiën? Stel ze aan onze adviseurs!

‘Samen sta je sterker.’ Met dat motto starten sommige ondernemers een bedrijf met een collega-ondernemer. Een samenwerking kan veel voordelen hebben. Maar hoe pak je het aan? Welke samenwerkingsvorm is het beste voor jou? En waar moet je allemaal op letten?

De voordelen van samen een bedrijf starten

Waarom zou je ervoor willen kiezen om samen een bedrijf te beginnen? Het antwoord ligt vaak in de voordelen van een samenwerking. Bijvoorbeeld: twee weten meer dan een. Als je samen met iemand anders aan een project werkt, kun je makkelijker met elkaar sparren over de aanpak. Je komt misschien sneller tot oplossingen dan als je alleen had gewerkt. 

Nog een reden waarom samenwerken misschien iets voor jou is: je kunt met twee personen meer werk aan. Klussen die je alleen waarschijnlijk niet kunt aanpakken, kun je met zijn tweeën wel gedaan krijgen.

Een paar voordelen van samenwerken

  • Meer motivatie

  • Gezelliger

  • Altijd een sparringspartner

  • Groter netwerk

  • Meer kennis

  • Vaak meer investeringskapitaal

Een zakenpartner kiezen

Hoe ziet jouw ideale zakenpartner eruit? Dat ligt een beetje aan je situatie. Soms kan het handig zijn als de collega-ondernemer met wie je een bedrijf wilt beginnen, juist iets andere skills heeft dan jij, zodat jullie werk makkelijker kunnen verdelen en samen een completer pakket kunnen aanbieden. Het is sowieso handig om een partner te zoeken die anders is dan jij. Je kunt dan met elkaar sparren en breder naar een onderwerp kijken, zodat jullie tot oplossingen komen die echt meerwaarde hebben. Zoek je alleen een partner omdat je het werk alleen niet aankunt? Dan is iemand met hetzelfde profiel als jij misschien geen slecht idee.

Compagnon

De een begint een bedrijf met een vriend, de ander met een familielid of partner, terwijl weer een ander een bedrijf begint met iemand die hij ontmoet op een netwerklunch en verder nauwelijks kent. LinkedIn is ook een populaire optie. Wie je compagnon ook wordt, het is altijd belangrijk om te kijken of je zakelijk ‘in sync’ bent. Neem dus de tijd om elkaar zakelijk te leren kennen. Misschien ken je iemand privé goed, maar weet je minder goed hoe hij tegenover zakelijke beslissingen staat. Probeer je potentiële zakenpartner beter te leren kennen voordat je besluit samen een onderneming te starten.

Zakelijke afspraken maken

Zakelijke afspraken zijn de basis voor elke zakelijke deal. Vaak worden dat soort afspraken vergeten als het gaat om personen die elkaar goed kennen of familie van elkaar zijn. Maar ook (juist) dan is het essentieel om dingen vast te leggen zodat er geen misverstanden over mogelijk zijn. Duidelijkheid kan problemen voorkomen. Dingen om vast te leggen:

  • Wat is ieders inbreng in de onderneming?

  • Wie doet wat?

  • Wat gebeurt er bij conflicten?

  • Hoe ziet de samenwerking eruit?

  • Wat zijn de financiële afspraken?

Wat je met elkaar vastlegt, is ook afhankelijk van de rechtsvorm die je kiest. Als je bijvoorbeeld kiest voor een vennootschap, gebruik je waarschijnlijk een vof-contract. Het gaat erom dat je elkaar van tevoren duidelijkheid geeft over zakelijke aspecten van de samenwerking. Hoe duidelijker, hoe beter. Het zal niet voor het eerst zijn dat een samenwerking stukloopt op een ruzie gebaseerd op misverstanden.

Rechtsvorm kiezen

Een andere belangrijke stap in je samenwerking met een mede-ondernemer is het kiezen van een rechtsvorm. Welke rechtsvorm je kiest, is afhankelijk van wat je doelen zijn. En natuurlijk heeft elke rechtsvorm voor- en nadelen. De belangrijkste rechtsvormen voor samenwerkingen op een rij, te beginnen met de eenmanszaak, vof en bv. Daarna staan we ook nog kort stil bij de coöperatie en maatschap.

Samenwerking 1: twee eenmanszaken

Je kunt een samenwerking beginnen met een andere zzp’er. Je hebt allebei een eenmanszaak, maar je kunt ervoor kiezen om een nieuwe handelsnaam vast te leggen in het Handelsregister en allebei onder die naam opdrachten uit te voeren. De voor- en nadelen van deze samenwerkingsvorm:

Voordelen

  • Alleen financieel aansprakelijk voor jezelf

  • Weinig administratieve rompslomp

  • Laagdrempelig

Nadelen

  • De nieuwe handelsnaam is gekoppeld aan één persoon, dus maar één eigenaar, één KVK-nummer

  • Onderling facturen sturen

Lees meer over de eenmanszaak.

Aanpak

Als je voor de samenwerking tussen twee eenmanszaken kiest, moet een van de twee eenmanszaken een nieuwe handelsnaam toevoegen in het Handelsregister van de KVK. Jij en je partner moeten het dus eens zijn over wie deze handelsnaam toevoegt. Vervolgens neem je opdrachten aan vanuit de nieuwe bedrijfsnaam. Als de nieuwe bedrijfsnaam gekoppeld wordt aan jouw inschrijving, stuurt je compagnon facturen voor het werk dat hij doet namens het nieuwe, gemeenschappelijke bedrijf. Het kan daarbij handig zijn om gezamenlijk een nieuwe zakelijke rekening te openen, voor het nieuwe bedrijf.

Samenwerking 2: vennootschap onder firma (vof)

Een veel gekozen rechtsvorm voor zakelijke samenwerking is de vennootschap onder firma (vof). Bij een vof werken minstens twee personen samen. Deze personen zijn mede-eigenaar van het bedrijf (vennoten) en zijn persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van de vof. De voor- en nadelen van deze samenwerkingsvorm:

Voordelen:

  • Vof is laagdrempelig 

  • Vof is ontworpen voor samenwerking

  • Vof-contract geeft duidelijkheid

Nadelen:

  • Gedeelde aansprakelijkheid: vennoten persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van de vof

Lees meer over de vennootschap onder firma (vof) 

Aanpak

Je kunt een vof inschrijven in het Handelsregister van de KVK. Daarin registreer je zaken als de bedrijfsnaam, activiteiten en namen van de vennoten. Ook zul je de uiteindelijke belanghebbenden moeten registreren in het UBO-register. Je doet er verstandig aan om, voordat je de vof opricht, afspraken vast te leggen in vof-contract. Dit is niet verplicht, maar het schept duidelijkheid over dingen als aansprakelijkheid, financiële risico’s en de continuïteit van het bedrijf. En juist die duidelijkheid is zo belangrijk bij een succesvolle samenwerking.

Samenwerking 3: besloten vennootschap (bv)

Als je een besloten vennootschap (bv) wilt oprichten, moet je op bezoek bij de notaris. De notaris maakt een notariële akte op met de statuten van je bv. Omdat een bv een rechtspersoon is, ben je bij schulden in principe niet aansprakelijk met je privévermogen. Over de winst betaal je vennootschapsbelasting.

Voordelen:

  • Geen persoonlijke aansprakelijkheid bij schulden

  • Bij hoge winst betaal je in verhouding minder belasting

Nadelen:

  • Oprichting door notaris (kosten)

  • Jaarstukken deponeren (prijzig)

Lees meer over de besloten vennootschap (bv)

Samenwerking 4: coöperatie

Een coöperatie is een samenwerkingsverband waarbij de leden zelfstandig zijn, maar toch onder één naam naar buiten treden. Ze vormen een collectief en kunnen daarmee profiteren van allerlei voordelen, zoals gezamenlijke inkoop of marketing. Daarnaast kunnen ze samen opdrachten aannemen die ze afzonderlijk waarschijnlijk niet aan zouden kunnen. Ook kunnen de leden van de coöperatie het werk van elkaar zo nodig overnemen.

Een coöperatie heeft veel overeenkomsten met de bv, maar is nog meer gericht op samenwerking. Zo moet een coöperatie minstens twee leden hebben, terwijl dat bij een bv niet per se zo is. Net als bij een bv gaat de inschrijving van een coöperatie via de notaris.

Voordelen:

  • Makkelijk grotere opdrachten aannemen

  • Schaalvergroting

  • Werk overnemen

Nadelen:

  • Oprichting door notaris (kosten)

  • Jaarstukken deponeren (prijzig)

Samenwerking 5: de maatschap

De maatschap is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid die geschikt is voor zelfstandigen die onder één bedrijfsnaam hetzelfde beroep willen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan tandartsen, dokters en advocaten. Elke deelnemer aan de maatschap, elke maat, is mede-eigenaar en met privévermogen aansprakelijk voor mogelijke schulden van de maatschap. Naast een verplichte inschrijving bij de KVK, is het aan te bevelen om een maatschapscontract te laten opstellen door de notaris. Hierin leg je afspraken vast over de samenwerking.

De maatschap is een samenwerkingsvorm die speciaal bedoeld is voor personen die een vrij beroep uitoefenen en samen een praktijk willen starten.

Doelen stellen voor je samen een bedrijf begint

Het mag duidelijk zijn dat je, voordat je samen met iemand een bedrijf begint, eerst moet gaan zitten om je ambities in kaart te brengen. Wat is het doel van je samenwerking? Hoelang wil je samenwerken? Wie zijn potentiële zakenpartners? Wat voor aansprakelijkheid wil je? Als je een duidelijk antwoord hebt op zulke vragen, zal het makkelijker zijn een succesvolle samenwerking op te zetten met jouw toekomstige zakenpartner.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.