Wat is open source-software?

Open source-software voor bedrijven

laptop, software, coderen

Software voor je bedrijf is er in alle soorten en maten. Er is tegenwoordig bovendien een groot aanbod aan open source software. Voor zakelijke toepassingen doet die allang niet meer onder voor dure standaardsoftware. Je kunt het zo van het web afplukken en de openbare broncode naar eigen behoefte aanpassen. Dat is vooral gunstig voor kleine of middelgrote ondernemingen. Maar wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is open source?

Open source is gratis software waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen die het wil gebruiken, bekijken, aanpassen of verbeteren. Met de broncode kunnen programmeurs de wijze waarop een applicatie werkt aanpassen. Ze kunnen bijvoorbeeld functies toevoegen of onderdelen van de applicatie repareren. Programmeurs die toegang hebben tot de broncode hebben de mogelijkheid functies toe te voegen of onderdelen te repareren. Open source-software is steeds gangbaarder geworden in de afgelopen jaren. Ook bedrijven hebben vaak open source-software geintegreerd in hun werkwijze.

Closed source-software is de tegenhanger van open source. De code van deze software is eigendom van de leverancier of ontwikkelaar. Kies je voor closed software? Dan koop je de software niet, maar betaal je voor de licentie om de software te gebruiken.

Voordelen open source-software

Open source-software gebruiken heeft vijf grote voordelen ten opzichte van closed source-software.

1. De software is openbaar

We zeiden het al: open source-software is openbaar en vaak - let op: niet altijd - gratis toegankelijk. Dit betekent dat iedereen het kan downloaden en gebruiken, maar ook mee kan denken over verbeteringen en vernieuwingen.

2. Snelheid

Omdat een grote groep mensen tegelijkertijd bezig is met dezelfde software, ontwikkelt de software zich supersnel. Veel sneller dan bij software die niet openbaar is. Problemen (bugs) worden vaak sneller opgelost en de nieuwste technieken kunnen vrijwel direct toegepast worden.

3. Kennis

Een grote community die tegelijkertijd werkt aan software betekent dat er heel veel kennis op een hoop wordt gegooid. Programmeurs dagen elkaar uit om snel oplossingen te vinden en delen die met elkaar, waardoor de kennis van iedereen die deelneemt, wordt vergroot.

4. Makkelijker koppelen en vervangen

Omdat open source transparant is, kun je systemen makkelijker koppelen of vervangen door andere systemen als je vindt dat die beter werken.

5. Extraatjes toevoegen

Veel open source-systemen bieden plug-ins of speciale modules die je kunt toevoegen, en dus extra functionaliteiten voor je systeem. Bijvoorbeeld het toevoegen van een agenda of extra beveiliging voor je eigen website.

Waarom open source gebruiken in het mkb?

Voor bedrijven is open source extra handig. Je kunt namelijk invloed uitoefenen op de ontwikkeling van je eigen software, en je hoeft niet te wachten tot de leverancier van de software tijd heeft voor maatwerk of de inrichting van een systeem.

Daarnaast is open source vaak financieel aantrekkelijker dan closed source-software. In principe hoef je namelijk geen licentiekosten te betalen voor de broncode. Wil je echt meer dan de broncode je biedt, dan kun je altijd extra zaken afnemen - maar je bent daar nooit toe verplicht.

Welke bedrijven kiezen open source?

Juist kleine en middelgrote bedrijven kiezen tegenwoordig vaak voor open source. Hiermee kunnen ze namelijk eenvoudig beginnen en zitten ze niet direct vast aan services en contracten. Het biedt ze kortom flexibiliteit. Groeit het bedrijf, dan kan er altijd naar extraatjes worden gekeken.

Is open source veilig?

Tot slot vraag je je wellicht af of open source wel veilig is, als het zo ‘open’ is. Liggen je bedrijfsgegevens hiermee niet praktisch op straat? Nee, is het simpele antwoord. De broncode van de software is openbaar, maar dat geldt niet voor data die jouw bedrijf ermee verwerkt. Die staat gewoon beveiligd op de server naar keuze.

Kortom: je kunt altijd beginnen met open source-software gebruiken en kijken hoe het bevalt. Het is makkelijk, snel en veilig - en bevalt het niet, dan ben je er ook zo weer vanaf.

Tip: voorkom cybercriminaliteit en beveilig je digitale werkomgeving. Lees het gratis whitepaper.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.