Wat is een POS-systeem en wat zijn de voordelen?

Is een Point of Sale-systeem iets voor jouw bedrijf?

vrouw betaald bij koffiezaak contactloos

Als ondernemer wil je dat je hele bedrijfsvoering soepel verloopt: van betalingen tot voorraadbeheer. Liefst zonder dat het je een fortuin kost! Misschien is een POS-systeem dan wel iets voor jou. Het lijkt op een kassasysteem, maar dan uitgebreider. Het is een slimme oplossing die je helpt om je bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Hoe werkt een POS-systeem precies?

POS staat voor Point of Sale; het punt van verkoop. Een POS- systeem is dus het systeem waar je klant betaalt voor jouw producten of diensten. Een POS-systeem bestaat doorgaans uit een computer met POS-software, een pinapparaat, een bonnenprinter en een barcodescanner.

Slimme pinautomaten

Een belangrijk kenmerk van POS-systemen is dat ze werken met slimme pinautomaten die in de cloud draaien. Hierdoor hoeven klanten inmiddels niet altijd meer naar een vaste kassa te komen om te betalen. Zo kunnen klanten in de horeca bijvoorbeeld gewoon op het terras betalen, wat bijdraagt aan de klanttevredenheid.

Bij Buckaroo kun je verschillende soorten pinautomaten kopen, leasen of huren. Sommige varianten zijn zowel met Wifi als 4G te verbinden, anderen alleen via een LAN-verbinding. Ook zijn er varianten die aan tafel bonnen kunnen printen.

Wat is het verschil tussen een POS-systeem en een traditioneel kassasysteem?

Misschien vraag je je af: wat maakt een POS-systeem anders dan een klassiek kassasysteem? Een kassasysteem kan alleen betalingen registreren en bonnen printen, maar een POS-systeem doet veel meer. Het integreert functionaliteiten zoals voorraadbeheer, verkoopstatistieken en koppelingen met boekhoudsoftware.

Wat zijn de voordelen van een POS-systeem?

Met een POS-systeem beheer je alles: van klantgegevens tot verkoophistorie. Het biedt hiermee belangrijke voordelen voor je onderneming, zoals:

  • Snellere en efficiëntere bedrijfsvoering

    Je bespaart kostbare tijd door het automatiseren van processen zoals voorraadbeheer en dagelijkse rapportages. Met de barcodescanners kun je bijvoorbeeld precies bijhouden hoeveel er van bepaalde producten wordt verkocht.

  • Meer inzicht in je cijfers

    Dankzij realtime rapportages zie je in één oogopslag hoe je verkoop verloopt en waar je wat meer aandacht aan moet besteden.

  • Flexibiliteit

    Zoals al eerder genoemd werken POS-systemen vaak op mobiele apparaten, waardoor je niet vastzit aan een vaste kassa. Je kunt overal betalingen verwerken: midden in de winkel, bij de gast aan tafel of op het terras.

  • Verbeterde klantenservice

    POS-systemen kunnen ook klantgegevens vastleggen, zo kun je bijvoorbeeld direct een klantenkaart aanmaken en vastleggen in het systeem.

Zijn er ook aandachtspunten voor een POS-systeem?

Natuurlijk zijn er ook zaken bij een POS-systeem waar je aandacht aan moet besteden. Zo is een POS-systeem wat duurder dan een standaard kassasysteem. Je moet speciale hardware aanschaffen en maandelijks licentiekosten betalen. Vooral voor starters en kleine ondernemers kan dit een relatief grote kostenpost zijn.

Daarnaast kun je zoals met alle technologie te maken krijgen met storingen. Zorg dus dat je een back-up plan hebt voor als het systeem uitvalt.

Wat zijn de kosten van een POS-systeem?

De prijs van een POS-systeem is afhankelijk van je specifieke behoeften en de omvang van je onderneming. Houd rekening met de volgende kostenposten:

  1. Hardware: Denk aan een kassascherm, pinapparaat, bonnenprinter en andere benodigde apparatuur. Je kunt dit kopen, leasen of huren. Als je kiest voor kopen, moet je voor een gemiddelde winkel denken aan een paar honderd euro.

  2. Softwarelicentie: Voor de software van het systeem betaal je vaak een maandelijkse vergoeding. Dit ligt meestal tussen de €30 en €150 per maand, afhankelijk van de functies en aanbieder.

  3. Transactiekosten: Veel aanbieders rekenen een klein percentage of vast bedrag per transactie.

Voor wie is een POS-systeem een slimme keuze?

Denk je erover om een POS-systeem te nemen? We lichten de belangrijkste sectoren uit waar een POS-systeem een groot verschil kan maken:

  • Horeca: Voor restauranteigenaars biedt een POS-systeem de mogelijkheid om eenvoudig tafels te beheren. Ook kun je een automatische koppeling maken met het bestelsysteem zodat je bestellingen aan tafel rechtstreeks naar de keuken kunt sturen.

  • Retail: Als winkeleigenaar wil je precies weten welke producten goed lopen. Met een POS-systeem houd je voorraad bij, kun je klantenloyaliteitssystemen implementeren en krijg je inzicht in verkooptrends.

  • Dienstverlening: Heb je een kapsalon of een fitnessstudio? Je kunt in een POS-systeem afspraken beheren, een klantenbestand opbouwen en betalingen direct afhandelen.

  • Evenementen en pop-up stores: Organiseer je evenementen of werk je op verschillende locaties? Een mobiel POS-systeem zorgt ervoor dat je altijd en overal betalingen kunt verwerken, ongeacht waar je aan het werk bent.

Is een POS-systeem iets voor jou?

Een POS-systeem biedt meer dan alleen een kassa. Het geeft je de tools om efficiënter te werken, meer inzicht te krijgen en je klanten beter te bedienen. Of je nu een café runt, een winkel hebt of diensten aanbiedt, met een POS-systeem kun je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Zo maak je bedrijfsvoering slimmer en je klanten nog tevredener.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.