Wat is loonheffingskorting?

Zo beantwoord je de vragen van je werknemer

Checklist-Starten-met-Personeel-print
Eerste hulp bij administratie - Hero

Eerste hulp bij administratie

Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat loonheffingskorting is, omdat je verantwoordelijk bent voor het correct toepassen van deze korting bij je werknemers. Wat is loonheffingskorting? En hoe bereken je dat?

Wat is loonheffingskorting precies?

Loonheffingskorting is een belastingvoordeel waardoor je werknemers minder belasting betalen over hun salaris. Elke werknemer die in Nederland werkt mag er gebruik van maken. Ook werknemers die niet in Nederland wonen. De korting gaat af van het bedrag aan premies dat je inhoudt op het loon.

Wanneer krijg je te maken met loonheffingskorting?

Bij het aannemen van een nieuwe werknemer moet je werknemer een loonbelastingverklaring invullen. Op deze verklaring moet hij aanvinken of hij wel of geen loonheffingskorting wil. Als ze niet precies weten wat ze daarmee aan moeten, komen ze bij jou als werkgever aan met vragen.

Loonheffingskorting: ja of nee?

Het is belangrijk dat je werknemers erop wijst dat ze de korting maar bij één werkgever mogen toepassen. Als een werknemer meerdere banen heeft en de loonheffingskorting bij beide werkgevers wordt gegeven, kan het zijn dat de werknemer te weinig belasting betaalt. Dit kan leiden tot een flinke naheffing door de Belastingdienst, waardoor je werknemer ineens een flink bedrag moet betalen. Over het algemeen is het aan te raden de loonheffingskorting toe te passen bij de baan waarbij de werknemer of stagiair het meeste salaris krijgt.

Loonheffingskorting zorgt voor hoger nettoloon

Loonheffingskorting wordt verrekend met de loonheffing die je als werkgever op het salaris van je werknemers inhoudt. Je bent namelijk verplicht om een aantal loonheffingen toe te passen op het bruto loon van je werknemer. Het bedrag dat uiteindelijk wordt overgemaakt aan je werknemer is het netto loon.

Soorten loonheffingskorting

De loonheffingskorting bestaat uit twee onderdelen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Werknemers komen voor beide kortingen in aanmerking.

1. Algemene heffingskorting

Dit is een belastingkorting die geldt voor iedereen die in Nederland belasting betaalt. Het bedrag is afhankelijk van het inkomen van je werknemer: hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting. De korting geldt voor alle werkenden, dus je zult deze meestal toepassen, tenzij je werknemer ervoor kiest om geen loonheffingskorting te krijgen. Bekijk de algemene heffingskorting in 2025.

2. Arbeidskorting

Dit is een korting die specifiek geldt voor werkenden en is bedoeld om personen te stimuleren te gaan werken. De hoogte van de arbeidskorting is ook afhankelijk van het inkomen van de werknemer: hoe meer iemand verdient, hoe groter de korting (tot een bepaald maximum). De arbeidskorting wordt automatisch toegepast bij het berekenen van de loonheffing. Bekijk de arbeidskorting in 2025.

Loonheffingskorting toepassen in 3 stappen

Hoe zorg je voor de juiste toepassing van de loonheffingskorting? Als werkgever moet je het volgende doen:

  • Loonbelastingverklaring: Geef een nieuwe werknemer een loonbelastingverklaring en laat hem die invullen. Je kunt dit formulier vinden op de website van de Belastingdienst: model opgaaf gegevens voor de loonbelasting. Je werknemer geeft hierop aan of hij de loonheffingskorting wel of niet wil toepassen. Als de werknemer geen keuze maakt, mag je de korting standaard toepassen.

  • Toepassing van de korting: Je moet de juiste loonheffingskorting toepassen bij het berekenen van het netto loon van je werknemer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld salarissoftware. Je geeft de toegepaste korting aan op de loonstrook van je werknemer.

  • Aangifte loonheffingen: Je houdt de loonheffingen (inclusief de kortingen) in op het salaris van de werknemer en draagt deze af aan de Belastingdienst via de aangifte loonheffingen. Dit gebeurt maandelijks of per kwartaal, afhankelijk van de hoogte van de loonsom.

Tip: Lees meer over zelf je loonadministratie doen.

Loonheffingskorting toepassen bij nieuwe baan

Je werknemer mag de loonheffingskorting niet dubbel krijgen. Hoe werkt dat bij de overgang naar een nieuwe baan? Stel dat je nieuwe werknemer al op 20 maart begint met werken bij jouw bedrijf. Zijn contract bij zijn vorige werkgever loopt nog tot 31 maart. Die elf dagen is er dan sprake van een overlap. Dat betekent dat hij eerst geen korting toepast bij jouw bedrijf en op 1 april aangeeft wel die korting te willen toepassen. De korting kan pas op de eerste van de maand worden teruggedraaid of aangevraagd worden.

Mocht het toch voorkomen dat een werknemer of een stagiair vergeten is om de loonheffingskorting bij één van de werkgevers stop te zetten, dan is het verplicht om de teveel gekregen korting terug te betalen. Dat moet je werknemer dan zelf regelen bij de Belastingdienst.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.